To Top
Επόμενο
Προηγούμενο
Σαντιάγο Όσα Αλζάτε: Η μουσική μού έδωσε την ευκαιρία να ονειρεύομαι
ΑΡΧΙΚΗSTAYING INΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ • Σαντιάγο Όσα Αλζάτε: Η μουσική μού έδωσε την ευκαιρία να...
  18 Μαρτίου 2020, 10:30 πμ  
Ο νεαρός Κολομβιανός καλλιτεχνικός διευθυντής του El Sistema στην Κύπρο, Σαντιάγο Όσα Αλζάτε, είναι η ζωντανή απόδειξη πως οι ήχοι ενός πενταγράμμου μπορούν να οδηγήσουν σε δρόμους που κανείς δεν έχει φανταστεί.
 
- Μιλώντας για το El Sistema τι είναι αυτό που έρχεται στο μυαλό σου; Πώς επηρεάζει τη ζωή ενός παιδιού; Αυτό που σκέφτομαι είναι η διαφορετικότητά του. Το El Sistema είναι ένας χώρος που δεν μοιάζει με σχολεία ή ωδεία που έχουν οι περισσότεροι κατά νου, όπου τα παιδιά μπορούν να συναντήσουν συνομήλικούς τους από άλλα σχολεία και διαφορετικά περιβάλλοντα. Στο μυαλό ενός παιδιού όταν σκέφτεται το El Sistema δεν έρχεται η ανάγκη να κάνει δραστηριότητες αλλά η συμμετοχή σ’ αυτές ως τρόπος απόλαυσης και ως τρόπος σύνδεσης και φιλίας με άλλα παιδιά και οικογένειες. 
 
- Θα ήθελες να μοιραστείς τη δική σου εμπειρία με το El Sistema της χώρας σου; Όταν αποφάσισα να παρακολουθήσω μαθήματα στο «Red de Escuelas de Música de Medellin» (έτσι λεγόταν το Sistema στην πόλη μου), ήμουν 11 χρονών. Είχα την ευκαιρία να το κάνω και νωρίτερα αλλά ήμουν ντροπαλό παιδί και δεν τολμούσα. Όταν λοιπόν βρήκα το θάρρος να πάω, βρέθηκα να κάνω την πρώτη μου πρόβα σε χορωδία. Θυμάμαι, ήμουν σε ένα μεγάλο δωμάτιο με πολλά παιδιά. Πριν το μάθημα ο μαέστρος μού έδωσε μια απλή οδηγία: άκουσε τους άλλους, παρατήρησε τι κάνουν και προσπάθησε να κάνεις το ίδιο. Η προθέρμανση για τη σχέση μου με τη μουσική άρχιζε εκείνη ακριβώς τη στιγμή. Η πρώτη μου αντίδραση ήταν να κοιτάξω γύρω μου σ’ εκείνο το δωμάτιο και να βρω από πού ερχόντουσαν όλοι οι ήχοι που άκουγα. Ήταν σαν ένας ωκεανός δονήσεων που δεν είχα αισθανθεί ποτέ πριν. Κατά τη διάρκεια του μαθήματος σκεφτόμουν πόσο πολύ ήθελα να είμαι εκεί και στο επόμενο…  
 
- Πώς η μουσική επηρέασε τη ζωή σου; Με έκανε να σκέφτομαι διαφορετικά, άνοιξε τα μάτια μου, συνειδητοποίησα καταστάσεις γύρω μου. Η μουσική μού έδωσε την ευκαιρία να ονειρευτώ, να πιστέψω σε μένα, να δουλέψω με ομάδες στις οποίες αντιμετώπιζε ο ένας τον άλλο με σεβασμό. Με επηρέασε τόσο πολύ που τώρα πια ως δάσκαλος αυτό που προσπαθώ να κάνω είναι να δημιουργήσω τον ίδιο χώρο που είχα όταν ήμουν εγώ παιδί για τα παιδιά εδώ. 

- Ποια είναι η μεγαλύτερη πρόκληση για σένα; Είναι οι προσπάθειες να εξελιχθεί και να καθιερωθεί η πρώτη γενιά παιδιών του Sistema Κύπρου. Θεωρώ πολύ σημαντική την πρώτη αυτή γενιά, γιατί αυτή θα ανοίξει τον δρόμο για τα επόμενα παιδιά τα οποία δεν έχουν γεννηθεί ακόμη και θα αποτελέσουν μέλλον του Sistema.

- Πόσα παιδιά φιλοξενεί το El Sistema στην Κύπρο και πόσο έχει επηρεάσει τη ζωή τους; Το κυπριακό El Systema είναι ένας Μη Κεδροσκοπικός Οργανισμός που λειτουργεί στην περιοχή της Φανερωμένης Λευκωσίας (σε συνεργασία με τον Δήμο Λευκωσίας), στο «Σπίτι της Ελπίδας» (σε συνεργασία με το Κέντρο Πολιτικής CRC για την Παιδική Ελπίδα) και στην περιοχή Φανερωμένης στη Λάρνακα (σε συνεργασία με το Πολιτιστικό Ίδρυμα Λάρνακας για Παιδιά και Νέους), παρέχοντας σε περισσότερα από 200 παιδιά και νέους δωρεάν μουσικά όργανα και μαθήματα μουσικής. Όταν ένα παιδί πάρει ένα όργανο και αρχίζει να το μαθαίνει νιώθει πως έκανε κάτι πολύ σπουδαίο στη ζωή του. Κι αυτό το μοιράζεται με όλη του την οικογένεια. 

- Ποιοι οι στόχοι σου για τα επόμενα βήματα του Sistema Κύπρου; Με χαροποιεί το γεγονός πως υπάρχει μια εξαιρετική ομάδα από δασκάλους που έχουν υπομονή και αγάπη για διδασκαλία. Όσο για τους στόχους; Υπάρχουν βραχυπρόθεσμοι, μεσοπρόθεσμοι και μακροπρόθεσμοι στόχοι... Βρίσκομαι στην Κύπρο σχεδόν πέντε μήνες αλλά νιώθω πως ζω εδώ πολύ περισσότερο μέσα από όλες τις δραστηριότητες που έχουμε ήδη κάνει. Ένας από τους κύριους στόχους ήταν να νιώσω σίγουρος με τα παιδιά τα οποία θεωρούν σημαντική τη βοήθειά μου. Με την πρώτη αυτή γενιά του Sistema θα ήθελα να βάλω γερά θεμέλια, έτσι ώστε να αναπτυχθεί με περισσότερα παιδιά και δασκάλους. Προφανώς με την υποστήριξη και τη χρηματοδότηση ατόμων και οργανισμών.

- Αλήθεια, τι απολαμβάνεις από την παραμονή σου στην Κύπρο; Αρχικά τα μαθήματα που κάνω στα παιδιά. Απολαμβάνω πραγματικά τη συντροφιά τόσο των παιδιών όσο και των οικογενειών τους, αλλά και των δασκάλων. Όλο αυτό που γίνεται εκεί με κάνει να νιώθω σαν να είναι σπίτι μου. Απολαμβάνω φυσικά και το φαγητό…

- Ποιος θα ήθελες να είναι ο δικός σου δρόμος στη μουσική; Θα ήθελα να βρω τις ισορροπίες ανάμεσα στο Sistema Κύπρου και σε διαφορετικά πρότζεκτ που μπορούν να λειτουργήσουν υποστηρικτικά την καριέρα μου ως νεαρός μαέστρος.

christina.skordi@phileleftheros.com
 
Φιλελεύθερα, 15/3/2020.
  Συνέντευξη: Χριστίνα Σκορδή      Μιχάλης Κυπριανού   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...