To Top
19:36 Δευτέρα
9 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Πονοκέφαλος τα «πράσινα σημεία» - Δήμαρχοι σε απόγνωση
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ • Πονοκέφαλος τα «πράσινα σημεία» - Δήμαρχοι σε απόγνωση
  31 Ιουλίου 2019, 3:07 μμ  
Τα «πράσινα σημεία» ήρθαν και τέθηκαν σε λειτουργία, προκειμένου να επιλύσουν προβλήματα και να καθαρίσουν οι γειτονιές και τα οικόπεδα από τα άχρηστα αντικείμενα που τοποθετούνται εκεί, όμως κάθε άλλο από λύσεις έφεραν. Τόσο οι δήμοι της ευρύτερης περιοχής της Λευκωσίας, όσο και οι πολίτες, εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν τα ίδια αλλά και μεγαλύτερα προβλήματα. Οι τοπικές Αρχές σηκώνουν τα χέρια μπροστά στα νέα αρνητικά δεδομένα, που όπως φαίνεται δεν είχαν προβλεφθεί ώστε να αποφευχθούν, ενώ οι δημότες εξακολουθούν να βλέπουν σκουπίδια «βαριού τύπου» στις γειτονιές τους, όπως παλιά έπιπλα, στρώματα κ.ά. και τα δημαρχεία δηλώνουν αδυναμία να τους βοηθήσουν.
 
Τελικά, τα «πράσινα σημεία» έχουν δημιουργήσει τεράστια «πράσινα προβλήματα» σε δημαρχεία και δημότες.
 
Τα νέα αρνητικά δεδομένα που έχουν δημιουργηθεί καταγράφονται σε επιστολή που απέστειλε ο δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, προς τον δήμαρχο Στροβόλου, Ανδρέα Παπαχαραλάμπους, που είναι και ο πρόεδρος της ΟΕΔΑ (Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων). Σε αυτήν διαβάζουμε:
 
«Μετά τη λειτουργία των οκτώ πράσινων σημείων στην επαρχία Λευκωσίας, θεωρώ ότι είναι τώρα η κατάλληλη στιγμή για μια κοινή συνεδρία όλων των δημάρχων Λευκωσίας, για λεπτομερή αξιολόγηση της κατάστασης. Όπως και προφορικά έχω επεξηγήσει, πρέπει να εντοπισθούν αδυναμίες, να προσμετρηθούν παράπονα του κόσμου και να καταβληθούν συντονισμένα οι ανάλογες προσπάθειες, ώστε τα πράσινα σημεία να λειτουργήσουν καλύτερα και να εκπληρώσουν τον σκοπό δημιουργίας τους.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Αυτά είναι τα 8 πράσινα σημεία της Επαρχίας Λευκωσίας
 
Ταυτόχρονα, θεωρώ ότι η ΟΕΔΑ θα πρέπει να προβεί το συντομότερο σε μια μεγάλη διαφωτιστική εκστρατεία προώθησης των πράσινων σημείων. Πολύς κόσμος βρίσκεται ακόμη σε άγνοια, παρά τις επιμέρους ενημερωτικές προσπάθειες των δήμων και εξακολουθεί να απορρίπτει πάσης φύσεως άχρηστα σε ανοικτούς χώρους. Σε αυτή την εκστρατεία θα πρέπει να εμπλακεί και το αρμόδιο υπουργείο (Γεωργίας) για να καλύψει το οικονομικό μέρος της εκστρατείας. Είναι το υπουργείο που επέλεξε τους χώρους και προχώρησε στη δημιουργία των πράσινων σημείων και γι’ αυτό πρέπει να έχει και την αδιάκοπη έγνοια επιτυχούς λειτουργίας και ορθής αξιοποίησής τους.
Αναμένω τις ενέργειές σας».
 
Ο δήμαρχος Στροβόλου και πρόεδρος της ΟΕΔΑ ενήργησε άμεσα και ήδη συγκάλεσε συνεδρία όλων των δημάρχων της ευρύτερης περιοχής της Λευκωσίας για αύριο, Πέμπτη 1 Αυγούστου, στις 12:00 το μεσημέρι.
 
Έτσι ξεκίνησαν όλα
 
Πώς, όμως, έφτασαν τα δημαρχεία της ευρύτερης περιοχής της Λευκωσίας στο σημερινό αδιέξοδο; Όλα άρχισαν τον περασμένο Φεβρουάριο, όταν τα δημαρχεία ενημερώθηκαν επίσημα ότι λήφθηκε απόφαση για να κλείσει ο σκυβαλότοπος του Κοτσιάτη και έτσι να συμμορφωθεί η Κύπρος σε σχετικές οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Οι δήμαρχοι χαιρέτισαν καταρχάς το κλείσιμο του Κοτσιάτη, όμως ταυτόχρονα προειδοποίησαν ότι θα δημιουργηθεί μια σειρά από σοβαρά προβλήματα που όφειλε το Κράτος να διαχειριστεί έγκαιρα.
 
Αξίζει να σημειωθεί ότι στον Κοτσιάτη τα δημαρχεία μετέφεραν τα πάντα, από οικιακά σκύβαλα μέχρι κλαδεύματα, μπάζα, παλιούς καναπέδες, παπλώματα, στρώματα κ.ά.
 
Το συνολικό κόστος για όλους τους δήμους της Λευκωσίας που χρησιμοποιούσαν τον σκυβαλότοπο Κοτσιάτη ήταν γύρω στις €800.000. Με το κλείσιμο του Κοτσιάτη το κόστος διαχείρισης των αποβλήτων εκτοξεύτηκε στα €6,5 εκατομμύρια. Τα κλαδέματα, τα μπάζα, τα παλιά βαριά έπιπλα κ.ά. πρέπει να μεταφέρονται πλέον σε ειδικές μονάδες που αδειοδότησε το Κράτος.
 
Τα πράσινα σημεία δημιουργήθηκαν πέριξ των δήμων και σε σημεία που επέλεξε το Κράτος, ενώ το κόστος λειτουργίας τους επιμερίστηκε στα δημαρχεία.
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ: Πόσο στοιχίζει ανακύκλωση σε Πράσινο Σημείο;
 
Με τα νέα δεδομένα όμως που δημιουργήθηκαν, δεν προσαρμόστηκε η συντριπτική πλειοψηφία των δημοτών, οι οποίοι δεν μεταφέρουν τα άχρηστά τους στα πράσινα σημεία, με τη δικαιολογία ότι αυτά είναι μακριά από τα σπίτια τους και δεν έχουν μέσο να τα μεταφέρουν. Αποτέλεσμα αυτής της αντίδρασης ήταν να συνεχίσουν να πετάνε με μεγαλύτερη πλέον ένταση τα παλιοαντικείμενά τους σε χωράφια και οικόπεδα. Το αίτημα που πολλοί από αυτούς υπέβαλαν, για τη δημιουργία περιφερειακών τοπικών διαμετακομιστικών πράσινων σημείων, δεν έγινε μέχρι σήμερα αποδεκτό και έτσι το πρόβλημα διαιωνίζεται και οξύνεται.
 
Έφτασε μέχρι τα σκιπ το πρόβλημα
 
Ένα άλλο πρόβλημα που δημιουργήθηκε με τα νέα δεδομένα έχει σχέση με τα σκιπ και τα υλικά τα οποία τοποθετούνται σε αυτά. Κάτι που οδήγησε τους μεταφορείς σκιπ σε διαμαρτυρία. Παραδοσιακά, τα υλικά αυτά ρίχνονταν στον Κοτσιάτη με χρέωση €60 για κάθε σκιπ, ενώ τώρα μεταφέρονται σε ιδιωτική μονάδα διαχείρισης που αδειοδοτήθηκε στην Ποταμιά και η οποία χρεώνει €150 για το περιεχόμενο ενός σκιπ.
 
Με δεδομένο ότι χρεώνονται άλλα €100 από τους ιδιοκτήτες των σκιπ, το τελικό κόστος για τον πολίτη που χρησιμοποιεί σκιπ ανέρχεται στα €250. Με αυτά τα δεδομένα, όμως, οι πλείστοι επιλέγουν να μην χρησιμοποιούν σκιπ και να πετούν τα άχρηστά τους σε οικόπεδα και χωράφια.
 
Όπως υποστηρίζει ο δήμαρχος Έγκωμης, Ζαχαρίας Κυριάκου, η διαχείριση από το Κράτος του κλεισίματος του Κοτσιάτη ήταν επιφανειακή, και ενώ οκταπλασιάστηκε το κόστος διαχείρισης σκουπιδιών και αποβλήτων, αντί να λυθούν όλα τα σχετικά προβλήματα, αυτά πολλαπλασιάστηκαν.
  Λούκας Πάρπας   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...