To Top
21:16 Δευτέρα
9 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Έκκληση Περιβαλλοντικής Κίνησης Κύπρου για λήψη μέτρων
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝ • Έκκληση Περιβαλλοντικής Κίνησης Κύπρου για λήψη μέτρων
  23 Οκτωβρίου 2019, 12:43 μμ  
Την ανησυχία της για τα συνεχώς αυξανόμενα προβλήματα που αφορούν τόσο το φυσικό όσο και το δομημένο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής, εκφράζει με ανακοίνωση της η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου, τονίζοντας πως είναι καιρός να ληφθούν δραστικά μέτρα για αναστροφή της αρνητικής πορείας σε αυτά τα ζωτικής σημασίας ζητήματα.

Σύμφωνα με την Κίνηση, τα στοιχεία δείχνουν ποιος ευθύνεται για την μεγαλύτερη κρίση της εποχής, την κλιματική αλλαγή. Είκοσι μόνο εταιρείες ορυκτών καυσίμων βρίσκονται πίσω από το 1/3 των παγκόσμιων ρύπων, σημειώνοντας πως τάσσεται υπέρ της χρήσης ΑΠΕ και της απεξάρτησης από τα ορυκτά καύσιμα.
 
Όσον αφορά την Κύπρο, φαίνεται πως μπορεί να μην επιτύχουμε τους στόχους για το 2020 και για το 2030 κατά ένα μεγάλο ποσοστό, όσον αφορά τις εκπομπές ρύπων, κάτι που πληρώνουμε όχι μόνο με πρόστιμα αλλά και με επιπτώσεις στην υγεία μας. Οι εκπομπές, σημειώνει, από τις μεταφορές αποτελούν πηγή ιδιαίτερων ανησυχιών, καθώς αυξάνονται, ενώ ο συνολικός αριθμός οδικών οχημάτων στην Κύπρο αυξήθηκε αγγίζοντας τις 700.000 και παρά τις προσπάθειες οι δημόσιες συγκοινωνίες δεν βρίσκονται στο επίπεδο που χρειαζόμαστε. 

Η Περιβαλλοντική Κίνηση Κύπρου καλεί την κυβέρνηση να αναπροσαρμόσει τις πολιτικές της και να υλοποιήσει όλα εκείνα τα μέτρα που έχουν συζητηθεί και αποφασιστεί στη «Συμφωνία των Παρισίων» για το κλίμα, μέσα στο γενικότερο πλαίσιο δράσεων για ανακοπή των κλιματικών αλλαγών.  

Στην ανακοίνωση της η Κίνηση αναφέρεται συγκεκριμένα στην κακή διαχείριση των αποβλήτων, στην ανεξέλεγκτη  κατάσταση όσον αφορά τη λειτουργία κτηνοτροφικών/πτηνοτροφικών μονάδων κοντά σε κατοικημένες περιοχές (π.χ. τα χοιροστάσια στο Μάμμαρι την Ορούντα τη Μονή και το Μιτσερό), όπου δημιουργούνται ανυπόφορες συνθήκες διαβίωσης και κίνδυνοι για την υγεία των κατοίκων.
 
Επίσης, κάνει αναφορά στις έντονες αντιδράσεις των πολιτών στην αυξανόμενη τοποθέτηση κεραιών κινητής τηλεφωνίας καθώς σήμερα υπάρχουν 1.300 κεραίες κινητής τηλεφωνίας παγκύπρια, οι μισές εκ των οποίων δεν είναι αδειοδοτημένες.
 
Η Κίνηση σημειώνει παράλληλα, ανάμεσα σε άλλα προβλήματα, ένα νέο ζήτημα που προέκυψε τα τελευταία χρόνια και αφορά τα ψηλά κτίρια. Πέραν της άτακτης αστικής εξάπλωσης που υπάρχει στην Κύπρο έχουμε και το πρόβλημα ανέγερσης ψηλών κτιρίων σε λάθος χώρους με κριτήριο το κέρδος μερικών επιχειρηματιών, με πολλαπλή ζημιά στο περιβάλλον και στη ποιότητα ζωής των περιοίκων.

Καταλήγοντας, σημειώνει πως τα περιβαλλοντικά προβλήματα αυξάνονται σε βαθμό που πλέον μιλάμε για περιβαλλοντική κρίση και ως εκ τούτου, θα πρέπει να καταβληθούν επιπλέον σημαντικές προσπάθειες σε όλους τους τομείς.

«Καλούμε τους πολιτικούς και τις κυβερνήσεις, ξεκινώντας από τη δική μας κυβέρνηση, να προβούν άμεσα σε πράξεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης. Η επιβίωση μας στον Πλανήτη Γη εξαρτάται από όλους μας και κυρίως όσους μπορούν να πάρουν μέτρα», καταλήγει.
 
Πηγή: philenews / ΚΥΠΕ
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...