To Top
15:42 Παρασκευή
17 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Η Λευκωσία δεν θα ακολουθήσει το παιχνίδι έντασης των Τούρκων
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Η Λευκωσία δεν θα ακολουθήσει το παιχνίδι έντασης των Τούρκων
  10 Δεκεμβρίου 2019, 9:31 πμ  
Οι Τούρκοι συνεχίζουν να ρίχνουν λάδι στη φωτιά που οι ίδιοι άναψαν στην Ανατολική Μεσόγειο, αλλά Λευκωσία και Αθήνα φαίνεται πως δεν είναι διατεθειμένες να τους ακολουθήσουν σ’ αυτό το παιχνίδι έντασης και επιλέγουν να κινούνται σε διπλωματικό και πολιτικό επίπεδο. Στην Άγκυρα, οι αξιωματούχοι της τουρκικής κυβέρνησης επιλέγουν την προκλητική και επιθετική ρητορική. Στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης υποδεικνύει προς όλους ότι θα πρέπει να χαμηλώσουν τους τόνους και να μην ακολουθήσουν την πορεία πρόκλησης που επιδιώκει η Άγκυρα. 
 
Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κλήθηκε για πρώτη φορά χθες να τοποθετηθεί στο θέμα της κλιμακούμενης έντασης από πλευράς Τουρκίας. Απαντώντας παρακάλεσε «να χαμηλώσουν οι τόνοι, να μην ακολουθήσουμε την πορεία που η Τουρκία επιδιώκει, δηλαδή της πρόκλησης, και, βεβαίως, χωρίς να παραγνωρίζονται οι σχεδιασμοί της να ληφθούν τα αναγκαία και απαραίτητα μέτρα μέσα στα πλαίσια της διεθνούς νομιμότητας».
 
Σε ερώτηση αν αυτό θα γίνεται σε συνεννόηση πάντα με την Αθήνα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «βεβαιότατα σε συνεννόηση, όχι μόνον με στενότατη συνεργασία με την Κυβέρνηση της Ελλάδας, αλλά και με την ΕΕ και βεβαίως με τις φίλες χώρες με τις οποίες συνεργαζόμαστε».
 
ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Σπρώχνει στα άκρα η Άγκυρα
 
Σύμφωνα και με τον νέο κυβερνητικό εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο, η κυβέρνηση «δεν επιθυμεί τον δημόσιο διάλογο για τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει σε πολλά επίπεδα διεθνώς για την αντιμετώπιση της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας». Μιλώντας στο ΡΙΚ, ανέφερε, επίσης, ότι «θα υπάρξουν σύντομα εξελίξεις και θα ανακοινωθούν». Ενώ διατύπωσε την εκτίμηση ότι δεν θα υπάρξει σύγκρουση Τουρκίας - Κυπριακής Δημοκρατίας».
 
Για διπλωματική εκστρατεία από τη Λευκωσία μίλησε ο αναπληρωτής εκπρόσωπος της Κυβέρνησης. Ο Παναγιώτης Σεντώνας δήλωσε πως «η κυβέρνηση είναι σε εγρήγορση και παρακολουθεί στενά τα όσα συμβαίνουν. Είναι σε εξέλιξη μια διαρκής διαβούλευση και επικοινωνία τόσο με την ελληνική κυβέρνηση όσο και με τους Ευρωπαίους εταίρους μας. Η κυβέρνηση μελετά και λαμβάνει μέτρα χωρίς να προβαίνει σε τυμπανοκρουσίες ή κινήσεις εντυπωσιασμού».
 
Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Π. Σεντώνας ανέφερε πως «η στόχευση είναι να γίνει διαχείριση με ψυχραιμία και νηφαλιότητα. Δεν είναι επιθυμία της δικής μας κυβέρνησης να μπει στη λογική των προκλήσεων, διότι εκείνο που ενδιαφέρει και εκείνο που είναι εν τέλει η κατεύθυνση, είναι να λειτουργήσουμε με ένα τρόπο που θα επενεργεί θετικά ως προς τη διασφάλιση της ειρήνης, της σταθερότητας στην περιοχή και όχι το ανάποδο».
   
Ακάρ: Δείγμα ανικανότητας η απέλαση πρέσβη
 
Ως ανικανότητα και αδυναμία της Αθήνας, χαρακτηρίζει ο Τούρκος υπουργός Άμυνας την απέλαση του πρέσβη της Λιβύης από την Ελλάδα, προσθέτοντας ότι η εξέλιξη αυτή δεν θα επηρεάσει το αποτέλεσμα. Ο Τούρκος υπουργός είπε ότι παρορμητικές κινήσεις προκαλούν ένταση και πως η Τουρκία επιθυμεί λογικές προσεγγίσεις.

Σε συνέντευξή του στο τουρκικό ειδησεογραφικό πρακτορείο Ανατολού, ο Χουλουσί Ακάρ είπε ότι λόγω των γεγονότων στη Λιβύη είχαν διακοπεί οι εργασίες και ξεκίνησαν πάλι το 2018. « Έγιναν διαπραγματεύσεις, συζητήσεις. Εκεί προέκυψε ένας δρόμος λύσης. Αυτά δεν είναι πράγματα που έγιναν σε μια μέρα. Η Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (της Λιβύης) είναι κυβέρνηση που αναγνωρίζεται από τα Ηνωμένα Έθνη. Στις 27 Νοεμβρίου υπογράφηκε μνημόνιο συμφωνίας. Εγκρίθηκε από την τουρκική Εθνοσυνέλευση και τη Βουλή της Λιβύης, στάλθηκε στα ΗΕ», είπε. «Εμείς θέλουμε να έχουμε καλές σχέσεις με τους γείτονές μας. Λέμε ότι δεν θα επιτρέψουμε την παραβίαση των δικαιωμάτων και του δικαίου μας. Θέλω να θέσω υπόψη σας ότι με κανένα
τρόπο δεν είναι εναντίον άλλων χωρών, δεν έχει καμιά έννοια παραβίασης εναντίον τους, είναι μια συμφωνία μεταξύ Λιβύης και Τουρκίας».
 

Για την Ανατολική Μεσόγειο, ο Τούρκος υπουργός ανέφερε ότι δεν είναι θέμα Ανατολικής Μεσογείου για την Τουρκία και πως κατέβαλαν προσπάθειες για την προστασία των δικαιωμάτων και του δικαίου τους σε όλες τις περιοχές. «Εμείς εδώ πραγματικά στηρίζουμε την καλή γειτονία. Είμαστε υπέρ των σχέσεων καλής γειτονίας. Βλέπουμε ότι οι συνομιλητές μας έχουν κάποιες προκαταλήψεις. Δεν θα κλείσουμε τα μάτια σε τετελεσμένα. Θέλουμε να πούμε ότι δεν θα έχουν ισχύ οι λύσεις στις οποίες δεν συμμετέχει η Τουρκία. Η Τουρκία είναι εγγυήτρια χώρα. Εμείς θα εκπληρώσουμε τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις μας. Έγινε μια συμφωνία στο πλαίσιο του διεθνούς δικαίου, υπάρχουν εγγυήσεις, ας καθίσουμε να συζητήσουμε. Μπορείτε εσείς αυτό να το δεχτείτε ως δίκαιο αγνοώντας τους Τ/κ αδελφούς μας; Οι Έλληνες γείτονές μας κάθε φορά απευθυνόμενοι στην ΕΕ, παίρνοντας τη στήριξή τους, διαστρεβλώνουν τα γεγονότα με παράλογες εκφράσεις. Με τη στήριξη της ΕΕ δεν γίνεται. Ας καθίσουμε να συζητήσουμε, εμείς είμαστε υπέρ των διαπραγματεύσεων. Εάν εσείς λέτε συνέχεια “σε εμένα, σε εμένα”, όλοι το λένε ότι δεν θα υπάρξει λύση γι αυτό. Καλούμε όλες τις πλευρές στο τραπέζι με λογική και υπομονή. Οι συνομιλίες αυτές θα είναι επικεντρωμένες στη λύση», ανέφερε.
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...