To Top
15:09 Παρασκευή
17 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Σουλτάνος στην ανατ. Μεσόγειο ο Ερντογάν
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Σουλτάνος στην ανατ. Μεσόγειο ο Ερντογάν
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκεμβρίου 2019, 7:09 πμ
Ανεβάζει σε επικίνδυνο σημείο την ένταση σε Αιγαίο και ανατολική Μεσόγειο η Άγκυρα, με τον Ερντογάν να επιδιώκει ρόλο σουλτάνου στην ευρύτερη περιοχή και παράλληλα τη δημιουργία εικόνας γενικής αποσταθεροποίησης κρίσης. Με διαρκή πολεμική ρητορική και καθημερινές προκλητικές ενέργειες, κυρίως προς την Ελλάδα και την Κύπρο, ο Τούρκος Πρόεδρος επιδιώκει να δημιουργήσει μία εικόνα αποσταθεροποίησης της ευρύτερης περιοχής.
 
Προβάλλοντας παράλογες απαιτήσεις για τον θαλάσσιο διαμοιρασμό της Μεσογείου με τη λογική του win-win και των απειλών, η τουρκική πλευρά σπρώχνει τα πράγματα προς την κατεύθυνση της δημιουργίας γενικότερης κρίσης εμπλέκοντας όχι μόνο την Ελλάδα και την Κύπρο, αλλά και άλλες χώρες της περιοχής. Μια τακτική με την οποία προσβλέπει να βάλει την Τουρκία στο παιγνίδι του διαμοιρασμού του φυσικού αερίου στην περιοχή. Παράλληλα, θέλοντας να κλιμακώσει την ένταση στην ευρύτερη περιοχή και ενισχύοντας την εικόνα πολιτικής αστάθειας, ο Τάγιπ Ερντογάν δηλώνει έτοιμος να στείλει ακόμα και στρατό στη Λιβύη.

Την ίδια ώρα, η Αθήνα κορυφώνει τις διπλωματικές ενέργειες, επιζητώντας να φράξει τον δρόμο στους τουρκικούς σχεδιασμούς. Παραμονές του κρίσιμου Συμβουλίου Κορυφής της Ε.Ε., από το οποίο Ελλάδα και Κύπρος προσβλέπουν σε μία ισχυρή καταδίκη των τουρκικών ενεργειών, της υπογραφής συμφώνου για τον καθορισμό ΑΟΖ μεταξύ Τουρκίας και Λιβύης και της κατάφωρης παραβίασης ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων, η Αθήνα προχωρεί με την υποβολή αιτήματος προς το ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες και διαμηνύει ότι θα υπερασπιστεί τα κυριαρχικά δικαιώματά της. Η ελληνική κυβέρνηση, στο αίτημά της προς τα Ηνωμένα Έθνη, ζητά να μην πρωτοκολληθεί η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ.

Όπως ανακοίνωσε ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας, η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Ελλάδας στα Ηνωμένα Έθνη έστειλε δύο επιστολές για το ζήτημα, τη μία προς την προεδρεύουσα του Συμβουλίου Ασφαλείας και την άλλη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Στην πρώτη επιστολή, η Αθήνα επισημαίνει ότι η συμφωνία Τουρκίας – Λιβύης συνάφθηκε κακόπιστα και παραβιάζει το Δίκαιο της Θάλασσας, καθώς οι θαλάσσιες ζώνες της Τουρκίας και της Λιβύης δεν γειτνιάζουν, ούτε υπάρχει κοινό θαλάσσιο σύνορο μεταξύ των δύο κρατών. Παράλληλα, σημειώνεται ότι η συμφωνία δεν λαμβάνει υπόψη της τα ελληνικά νησιά και το δικαίωμά τους να έχουν θαλάσσιες ζώνες (υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ), καθώς και το ότι η συμφωνία είναι άκυρη, αφού δεν εγκρίθηκε από τη λιβυκή Βουλή, γεγονός που αποδεικνύεται και από σχετική επιστολή του προέδρου της λιβυκής Βουλής προς τον ΓΓ του ΟΗΕ. Για τους λόγους αυτούς, η Ελλάδα απορρίπτει στο σύνολό της ως άκυρη και μη δυνάμενη να επηρεάσει τα ελληνικά κυριαρχικά δικαιώματα τη συμφωνία αυτή.
 

Στην επιστολή προς τον ΓΓ του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες τίθενται τα ίδια επιχειρήματα και ζητείται –λόγω της ακυρότητας της συμφωνίας– να μην πρωτοκολληθεί στα Ηνωμένα Έθνη και να μη δημοσιευθεί από το Τμήμα Ωκεάνιων Υποθέσεων και Δικαίου της Θάλασσας του ΟΗΕ. Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για το τι θα πράξει η Ελλάδα αν η Τουρκία στείλει γεωτρύπανο στα ανοιχτά της Κρήτης και αν μία τέτοια κίνηση είναι casus belli, ο κ. Πέτσας σημείωσε ότι «η Ελλάδα θα κάνει ό,τι χρειαστεί για να υπερασπίσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα».

Ερντογάν: Έχουμε μεγάλη κρίση 

Ο Τούρκος Πρόεδρος, ο οποίος μιλούσε χθες σε πρόγραμμα του Πανεπιστημίου Μπιλκέντ, έθεσε την αξίωση για μία συμφωνία με τις άλλες παράκτιες χώρες στην ανατολική Μεσόγειο, στη βάση του «όλοι κερδίζουν».

«Μπορούμε να κάνουμε το κάθε βήμα μαζί με τις παράκτιες χώρες της ανατολικής Μεσογείου, στη βάση του όλοι κερδίζουν (win-win). Αλλά "όλα να είναι δικά μου"… όχι, με αυτή τη λογική δεν γίνεται», ανέφερε.

Ο Τούρκος Πρόεδρος υποστήριξε ότι στις συναντήσεις πρέπει να λέγονται όλα ξεκάθαρα, διαφορετικά δεν μπορεί να υπάρξει αποτέλεσμα. «Τώρα την τελευταία περίοδο, γνωρίζετε, έχουμε μεγάλη κρίση. Πού; Στη Μεσόγειο. Προηγουμένως, στο Αιγαίο. Συναντηθήκαμε με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας Κυριάκο Μητσοτάκη και συνομιλήσαμε περίπου μιάμιση ώρα. Και σε αυτή τη συνάντηση, τίποτα κρυφό, τους είπα καθαρά και ξάστερα ό,τι έπρεπε να πω. Τι θα γίνει αν μείνουν κρυφά; Τότε εσείς θα περάσετε δυσκολίες, τίποτα παραπάνω. Αλλά, αν τα θέσεις όλα ανοιχτά και ξεκάθαρα, τότε τις δυσκολίες εκείνος θα τις έχει» ανέφερε.
 

Ο Τούρκος Πρόεδρος είπε ακόμη πως εάν υπάρξει αίτημα, πόσο μάλλον που έχουμε υπογράψει τέτοια στρατιωτική συμφωνία ασφάλειας, μπορούμε να στείλουμε στρατό στη Λιβύη. Άλλωστε δεν τίθεται θέμα να υπάρχει κανένα πρόβλημα μπροστά μας».

Στους ίδιους τόνους κινήθηκε και ο γενικός διευθυντής Ναυτιλίας και Αεροπορίας του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών Τσαγατάι Ερτσίγες, ο οποίος ανέφερε ότι η συμφωνία με τη Λιβύη περιλαμβάνει πολιτικά μηνύματα. «Δώστε προσοχή στην Τουρκία, δεν μπορείτε να κάνετε τίποτα χωρίς τη συμμετοχή της Τουρκίας». Σε ομιλία του, ο Τούρκος αξιωματούχος είπε πως «όταν κοιτάζουμε στη Μεσόγειο, βλέπουμε μία πιο περίπλοκη κατάσταση, επειδή υπάρχουν δέκα διαφορετικές παράκτιες χώρες στην περιοχή, αν συμπεριλάβετε την Παλαιστίνη.
 
Υπάρχουν ανταγωνιστικά συμφέροντα και αξιώσεις σε σχέση με το Δίκαιο της Θάλασσας. Βλέπουμε όριο 6-12 μιλίων χωρικών υδάτων. Υπάρχουν πολιτικά προβλήματα που δεν έχουν ακόμη επιλυθεί. Τα ζητήματα στην Κύπρο, τη Μέση Ανατολή και τη Συρία καθιστούν την κατάσταση πιο περίπλοκη». Ο Τούρκος αξιωματούχος επέκρινε την κυπριακή Κυβέρνηση για τον καθορισμό θαλασσίων συνόρων και γιατί, όπως υποστήριξε, «αποκλείει τους Τουρκοκύπριους». Ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Κυβέρνηση δεν εκπροσωπεί ολόκληρο το νησί, και ότι υπάρχει και η «τδβκ» που δεν αναγνωρίζεται, αλλά η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τα δικαιώματα των Τ/κ επί των φυσικών πόρων του νησιού.
  Φρίξος Δαλίτης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...