To Top
14:26 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
«Επικρατεί η διαπλοκή, η διαφθορά και το βόλεμα»
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • «Επικρατεί η διαπλοκή, η διαφθορά και το βόλεμα»
Τελευταία Ενημέρωση: 20 Ιανουαρίου 2020, 8:25 πμ

Ο «εξ απορρήτων του Νικόλα» είναι ένας αυτόφωτος πολιτικός, με ευθύ λόγο και σημαίνοντα ρόλο στο Δημοκρατικό Κόμμα ξεδιπλώνεται στα «Φιλελεύθερα».

Ποιο εν ζωή πρόσωπο εκτιμάτε περισσότερο;

Τη μητέρα μου και τον πατέρα μου.

Ποιοι σας έκαναν τον άντρα που είστε σήμερα;

Η γυναίκα μου, Πάνη, η κόρη μου Ελένη και ασφαλώς οι γονείς μου.

Τι απαντάτε σε αυτούς που σας κατηγορούν ότι στο ΔΗΚΟ κάνουν κουμάντο τα #kopellouthkia;

Απαντώ ότι στο ΔΗΚΟ «κάνουν κουμάντο» - χρησιμοποιώ τη δική σας έκφραση - το ήθος, η εντιμότητα, οι καθαρές θέσεις και οι σύγχρονες προτάσεις. Και πάντα δημοκρατικά, με τη δύναμη του κόσμου του κόμματος και με σεβασμό στις αρχές και στην Ιστορία του. Αντιλαμβάνεστε, βέβαια, πως όταν οι επικρίσεις των κατηγόρων εξαντλούνται στο απαξιωτικού ύφους επίθετο που έχετε αναφέρει, τότε απλώς επιβεβαιώνεται η ανεπάρκεια και η αδυναμία των ιδίων των κατηγόρων.   

Ως  campaign manager αναγνωρίζετε μερίδιο ευθύνης για την εκλογική αποτυχία του Νικόλα το 2018 και αν ναι ποιο είναι αυτό;

Ασφαλώς. Το μεγαλύτερο. Αλλιώς, τι σόι campaign manager ήμουν… 

Ζώντας από τόσο κοντά τον Τάσσο Παπαδόπουλο, ποιο από τα παιδιά του σας τον θυμίζει περισσότερο;

Ως άνθρωπο, η Αναστασία.

Ποιο τραγούδι απολαμβάνετε να ακούτε στη διαπασών όταν είστε μόνος σας;

Το «Αδιέξοδο», σε στίχους και μουσική του Αλκίνοου Ιωαννίδη και ερμηνεία από τον ίδιο τον Αλκίνοο, τον Διονύση Σαββόπουλο και την Ελευθερία Αρβανιτάκη. Ένα υπέροχο τραγούδι, γραμμένο από ένα σπάνιο δημιουργό και ερμηνευτή.

Αν θα είστε υποψήφιος, ενδεχόμενη εκλογή σας στις βουλευτικές του 2021 θα σημάνει την πολιτική σας ενηλικίωση;

Η πολιτική ενηλικίωση είναι μια εσωτερική, συνεχής, εξελικτική διαδικασία, η οποία δεν πρέπει να σταματά ποτέ. Αν είμαι υποψήφιος και αν εκλεγώ, θα σημαίνει ότι αυτή η διαδικασία προχωρά κανονικά... 

Ποιο είναι το πιο σημαντικό πράγμα που σας έμαθε ο Τάσσος Παπαδόπουλος;

Να μελετώ διεξοδικά, να προετοιμάζομαι ολοκληρωμένα και να κάνω σωστά και καλά τη δουλειά που έχω να κάνω, όποια κι αν είναι αυτή.

Όταν δεν μιλάτε για πολιτική, για ποια πράγματα σας αρέσει να συζητάτε;

Για την ποδηλασία, το τρέξιμο, το διάβασμα, τον κινηματογράφο, την τηλεόραση, τις εκδρομές, το φαγητό, τις ανθρώπινες συνήθειες, τα κοινωνικά στερεότυπα (αυτά τα τελευταία πρέπει να εξαλειφθούν)… Και φυσικά, για ανέκδοτες ιστορίες όλων των ειδών.

Ποιους θεωρείτε «φυσικούς σας συνομιλητές» στην κυπριακή πολιτική σκηνή; Αυτούς που βρίσκονται εκ δεξιών ή εξ αριστερών του ΔΗΚΟ;

Αυτούς που θέλουν να συνομιλούν μαζί μας, σέβονται τις απόψεις μας και επιδιώκουν τη συνεννόηση, τη σύνθεση και τη συνεργασία.   

Τι νοσταλγείτε περισσότερο;

Τη χαρά της προσμονής της ελληνικής ταινίας, μία φορά τη βδομάδα στο ΡΙΚ και της Eurovision, μία φορά τον χρόνο, επίσης στο ΡΙΚ, ως παιδί, τη δεκαετία του ’80.

Ποιες αφίσες είχατε στον τοίχο του εφηβικού σας δωματίου;

Του Παναθηναϊκού στο ποδόσφαιρο, την εποχή του Σαραβάκου και της Εθνικής Ελλάδας στην καλαθόσφαιρα, την εποχή του Ευρωμπάσκετ του ’87 και του Γκάλη… Και μια του ΔΗΚΟ, των βουλευτικών εκλογών του 1985! Και μια μικρότερη της πρώτης-πρώτης ταινίας «Πόλεμος των Άστρων». Και μια ακόμα μικρότερη του Άλφρεντ Χίτσκοκ… 

Από τα εν ενεργεία κυπριακά πολιτικά κόμματα είναι κάποιο που βρίσκεται, κατά την άποψή σας, εκτός του δημοκρατικού τόξου;

Το ΕΛΑΜ.

Ποια είδηση διαβάσατε πρόσφατα και σας έκανε εντύπωση;

Η είδηση που αποκάλυπτε ότι η απόφαση της κατάρριψης του επιβατικού αεροσκάφους των ουκρανικών αερογραμμών στο ΙΡΑΝ, λήφθηκε μέσα σε μόλις 10 δευτερόλεπτα! Είναι μια είδηση που, πέρα από την τραγικότητά της, μας κάνει όλους να αναρωτηθούμε, αλήθεια, σε πόσα τέτοια «10-δευτερόλεπτα» κρίνονται καθημερινά οι ζωές χιλιάδων ανθρώπων που ταξιδεύουν αεροπορικώς και αμέριμνοι, κοντά σε εμπόλεμες περιοχές του πλανήτη.    

Ποιο ποσοστό θα θεωρήσετε ως νίκη του ΔΗΚΟ στις βουλευτικές του 2021;

Το ποσοστό που θα είναι μεγαλύτερο από το ποσοστό του 2016.

Υπάρχει ανάγκη για ανανέωση στην πολιτική σκηνή της Κύπρου και αν ναι πώς την εννοείτε εσείς;

Ναι, υπάρχει τέτοια ανάγκη. Και είναι κρίσιμο να αντιλαμβανόμαστε την ανανέωση ως μια συνεχή διαδικασία και προσπάθεια επικράτησης του ήθους, της καινοτομίας, της γνώσης, της αριστείας, της αλήθειας και της αξιοκρατίας.

Τα πολιτικά τζάκια δεν είναι ξεπερασμένα τον 21ο αιώνα;

Ναι, είναι. Εδώ και αρκετά χρόνια, θα έλεγα. Γι’ αυτό και στην πολιτική σκηνή και για σημαντικό χρονικό διάστημα, παρέμειναν ή παραμένουν, μόνο τα πρόσωπα που το άξιζαν ή το αξίζουν οι ίδιοι, ανεξαρτήτως καταγωγής.  

Ποιο χάρισμα έχει ο Νικόλας που δεν είχε ο πατέρας του;

Τις αρετές της μητέρας του.

Ποιο βιβλίο έχετε στο κομοδίνο σας αυτή την εποχή;

Για την ακρίβεια, έχω δύο βιβλία. Το ένα είναι «Ο Διάλογος Γιώργου Σεφέρη – Ευάγγελου Αβέρωφ: Οι Συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου», του Ευάνθη Χατζηβασιλείου. Το άλλο, είναι το τρίτο βιβλίο της τριλογίας «GERMANIA», του Harald Gilberts, με τίτλο «Οι Τελευταίες Μέρες». Ιστορικά γεγονότα, τεκμηρίωση και ανάλυση, για τη δεκαετία του ’50 και για όσα οδήγησαν στις Συμφωνίες με τις οποίες ιδρύθηκε το κυπριακό κράτος, συνθέτουν το περιεχόμενο του βιβλίου του Ευάνθη. Μυθοπλασία με μυστήριο και με παράλληλη σκιαγράφηση της πτώσης του Γ’ Ράιχ, στο Βερολίνο, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, συνθέτουν το περιεχόμενο της τριλογίας του Gilberts. Τα συστήνω, όλα, ανεπιφύλακτα.      

Τι απεχθάνεστε πιο πολύ στη ζωή σας;

Τους τεμπέληδες.

Ποια θεωρείτε τη μεγαλύτερη αποτυχία της διακυβέρνησης Αναστασιάδη;

Την επικράτηση της διαπλοκής, της διαφθοράς, του βολέματος και της προχειρότητας. Και το χειρότερο, είναι ότι η κοινωνία και οι πολίτες έχουν σταματήσει να σοκάρονται. Πλέον, τίποτε δεν τους εκπλήσσει. Είναι πια τόσα πολλά και διαδοχικά τα σκάνδαλα, που η κοινή γνώμη άρχισε να τα θεωρεί λίγο-πολύ αναμενόμενα και φυσιολογικά. Και αυτό, ξέρετε, σηματοδοτεί το πιο επικίνδυνο σημείο καμπής μιας κοινωνίας.

Περιγράψτε μου το «ορθό περιεχόμενο» της ομοσπονδιακής λύσης με 50 λέξεις.

Αποχώρηση του τουρκικού στρατού, κατάργηση των εγγυήσεων, συνέχιση και μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας, έμπρακτος σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, εφαρμογή του υφιστάμενου ευρωπαϊκού κεκτημένου και ενότητα των θεσμών, της κοινωνίας, της οικονομίας, του λαού, χωρίς κίνδυνο η μία κοινότητα να παραβιάζει δικαιώματα της άλλης ή να οδηγεί το κράτος σε παράλυση.

Είναι ουτοπία να πιστεύουμε ότι θα αντλήσουμε φυσικό αέριο χωρίς να λυθεί το Κυπριακό;

Όχι. Όπως δεν ήταν ουτοπία η ένταξη της Κυπριακής Δημοκρατίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Αλίμονο, αν θεωρούσαμε, διαχρονικά, ως ουτοπίες αυτά τα οποία, ενώ είναι προς το συμφέρον της Κυπριακής Δημοκρατίας και του συνόλου του κυπριακού λαού, δεν αρέσουν στην Τουρκία.

Τι βαριέστε περισσότερο απ’ όλα;

Το καθημερινό, πρωινό μποτιλιάρισμα στη λεωφόρο Στροβόλου.

Από τις βόλτες σας με το ποδήλατο, πείτε μου ένα σημείο, που τη θέα του αγαπάτε πιο πολύ.

Στα Κιόνια, πάνω από το μοναστήρι του Μαχαιρά. Είναι η 4η πιο ψηλή κορυφή της οροσειράς του Τροόδους και η πιο κεντρική. Από κει, αγναντεύει κανείς όλη την επαρχία Λευκωσίας, όλη την επαρχία Λάρνακας και μέρος της επαρχίας Λεμεσού. Βέβαια, για να λέμε την αλήθεια, όταν έχεις ανέβει σε βουνοκορφή ποδηλατώντας, η θέα είναι πάντα υπέροχη και γλυκιά. Οι ποδηλάτες καταλαβαίνουν τι εννοώ… 

Ο Χρύσης Παντελίδης είναι Εκτελεστικός Διευθυντής του Κέντρου Μελετών Τάσσος Παπαδόπουλος και μέλος της Γραμματείας του Εκτελεστικού Γραφείου του Δημοκρατικού Κόμματος.

stavros.christodoulou@phileleftheros.com

  Σταύρος Χριστοδούλου   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...