To Top
19:54 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ήμαρτον Προέδρου με το στανιό για το ταξίδι στις Σεϋχέλλες
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Ήμαρτον Προέδρου με το στανιό για το ταξίδι στις Σεϋχέλλες
Τελευταία Ενημέρωση: 14 Φεβρουαρίου 2020, 8:38 πμ

Με μια μακρόσυρτη γραπτή δήλωσή του που αναγνώστηκε χθες με την έναρξη της συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης απέρριψε κατηγορηματικά τα όσα του καταλογίζονται το τελευταίο διάστημα και αφορούν τόσο τα ταξίδια του με τα ιδιωτικά αεροπλάνα του σεΐχη της Σαουδικής Αραβίας Abdul-rahman Khalid Salen bin Mahfouz όσο και την κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση του εν λόγω σεΐχη όπως και άλλων 18 μελών της οικογένειάς του. Όλοι τους έλαβαν την κυπριακή υπηκοότητα μέσω του «Κυπριακού Επενδυτικού Προγράμματος». Στο μόνο σημείο που υποχρεώθηκε ο Πρόεδρος Αναστασιάδης να κάνει πίσω και να παραδεχθεί εμμέσως ότι έσφαλε, μιας και ετίθετο επιτακτικά ζήτημα πολιτικής ηθικής, ήταν η δωρεάν μεταφορά του ιδίου, της συζύγου, των θυγατέρων, των γαμπρών και των εγγονιών του στις Σεϋχέλλες για διακοπές, τον Αύγουστο του 2018, με ένα από τα ιδιωτικά αεροπλάνα τού εν λόγω σεΐχη. 

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στη γραπτή δήλωσή του αναφέρει ότι η χρήση του αεροπλάνου δεν παρεχωρήθη υπό μορφή δωρεάς αλλά αποτελούσε «μια φιλική χειρονομία». Εξ ου και δεν έκρινε, όπως εξηγεί στη δήλωσή του, πως η χρήση του αεροκάφους παραβίαζε τις πρόνοιες του Κώδικα Δεοντολογίας. Ο Πρόεδρος δεν δίστασε να αναγνωρίσει πως «λαμβάνοντας υπόψη τα όσα ακολούθησαν, η χρήση του αεροσκάφους για το εν λόγω ταξίδι θα μπορούσε να αποφευχθεί». Κλείνοντας με τα εξής: «Στη μακρά μου παρουσία στα κοινά ουδέποτε δίστασα είτε να λάβω δύσκολες αποφάσεις είτε να αναλάβω την ευθύνη για αποφάσεις ή πράξεις που ενείχαν το στοιχείο του σφάλματος». 

Η αναδίπλωση του Προέδρου Αναστασιάδη όσον αφορά στη χρήση του ιδιωτικού αεροπλάνου του σεΐχη, με την έστω έμμεση παραδοχή του για λάθος, στόχο έχει να αποτρέψει την περαιτέρω συζήτηση του θέματος στη Βουλή. Ο Πρόεδρος θεωρεί πως με τη χθεσινή παραδοχή του ενώπιον της Βουλής, ότι η επίμαχη απόφασή του ενέχει το στοιχείο του σφάλματος, το ζήτημα θεωρείται λήξαν. Εξ ου και η έκκληση που απηύθυνε χθες στους βουλευτές της Επιτροπής Ελέγχου ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας, να του επιτρέψουν κατά παρέκκλιση των προβλεπόμενων διαδικασιών να λάβει πρώτος τον λόγο αντί οι βουλευτές-εισηγητές του θέματος προκειμένου να αναγνώσει τη γραπτή δήλωση του Προέδρου Αναστασιάδη.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: ΠτΔ: «Θα μπορούσε να αποφευχθεί» η χρήση του τζετ

Σε ερώτηση βουλευτή κατά πόσο η έστω έμμεση παραδοχή του Προέδρου ότι διέπραξε λάθος συνιστά και απόσυρση των κατηγοριών που εκτόξευσε εναντίον του Γενικού Ελεγκτή επειδή του ζήτησε εξηγήσεις και για το ταξίδι αναψυχής στις Σεϋχέλλες, ο κ. Πάλμας δήλωσε αδυναμία να απαντήσει. Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης σε επιστολή του προς τον Γενικό Ελεγκτή, ημερ. 20/1/2020, δεν έκρυψε τον θυμό του που ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης έθεσε στο μικροσκόπιό του τα προεδρικά ταξίδια.

Συγκεκριμένα, κατηγόρησε τον Γενικό Ελεγκτή ότι σύνταξε έκθεση για τα αεροπορικά του ταξίδια «για να ικανοποιήσει απαράδεκτους και κακόβουλους ισχυρισμούς που διατυπώθηκαν από βουλευτές της αντιπολίτευσης, οι οποίοι πέραν των δημόσιων δηλώσεων έχουν εγγράψει προς τούτο θέμα στη Βουλή». Κατηγόρησε, επίσης, τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, για «τυπολατρική προσκόλληση στους κανόνες δημοσίων προσφορών, ανεξαρτήτως αν τούτο είναι εφικτό ή προς όφελος ή εις βάρος του δημοσίου συμφέροντος». Πρόσθετα, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης στην επιστολή του υποστήριξε ότι ο Γενικός Ελεγκτής καθ’ υπέρβασιν εξουσιών προχώρησε σε έρευνα σε βάρος του.

Νουρής: Έβαλαν τον Πρόεδρο στο στόχαστρο

Στα αξιοσημείωτα της χθεσινής συνεδρίας της Επιτροπής Ελέγχου ήταν και η συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών Νίκου Νουρή. Παρόλο που δεν προσκλήθηκε στη συνεδρία, εντούτοις πέρασε το κατώφλι της Βουλής για να καταγγείλει ότι ο τρόπος που γίνεται η συζήτηση στην Επιτροπή Ελέγχου από πρώην συναδέλφους του «αποτελεί προσωπική επίθεση στον Πρόεδρο Αναστασιάδη». Όπως είπε, ο Πρόεδρος κατηγορήθηκε αδίκως πρώτα για την υπόθεση της Ryanair, ακολούθως για την επένδυση στο Πέρα Πεδί, ύστερα με την υπόθεση του Αμπράμοφ και σήμερα με την υπόθεση του Σαουδάραβα. Τόσο ο κ. Νουρής όσο και οι υπόλοιποι εκπρόσωποι του Προεδρικού, δηλαδή ο υφυπουργός παρά τω Προέδρω, ο διευθυντής του Γραφείου του Πρόεδρου της Δημοκρατίας και ο προϊστάμενος Διοίκησης της Προεδρίας, υποστήριξαν ότι δεν προκύπτει οτιδήποτε το μεμπτό από τα ταξίδια του Προέδρου Αναστασιάδη, καθώς και από την παραχώρηση κυπριακής υπηκοότητας στον Σαουδάραβα σεΐχη και σε μέλη της οικογένειάς του. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ: Έκθεση Γ. Ελεγκτή για ιδιωτικό τζετ και πολιτογραφήσεις

Ρυθμίζονται ταξίδια-δωρεές 

Υπήρξε παραδοχή χθες στη Βουλή ότι παραβιάστηκαν οι διαδικασίες σύναψης των δημόσιων συμβάσεων όσον αφορά στα προεδρικά ταξίδια. Ναι μεν δεν διαπιστώθηκε διασπάθιση δημόσιου χρήματος, αντίθετα υπήρξαν εξοικονομήσεις καθώς ο Σαουδάραβας παραχωρούσε τα ιδιωτικά του αεροπλάνα προς χρήση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη σε ασυνήθιστα χαμηλές τιμές, εντούτοις, όμως, δεν ακολουθήθηκε η διαδικασία της προκήρυξης προσφορών. Όπως λέχθηκε χθες, αποφασίστηκε εφεξής να ακολουθείται η παρακάτω διαδικασία με τις ευλογίες του Γενικού Ελεγκτή και της Γενικής Λογίστριας: Κάθε φορά που θα προκύπτει ανάγκη για χρήση από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη ιδιωτικού αεροπλάνου, θα ζητούνται προσφορές από 16 εταιρείες, οι οποίες έχουν ήδη προεπιλεγεί. Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης ζήτησε και τη ρύθμιση των δωρεών που δέχεται το Προεδρικό, όπως έγινε στην περίπτωση των πολιτικών κομμάτων, μετά τη δήλωση από το Προεδρικό ότι «ως αποτέλεσμα της ανιδιοτελούς προσφοράς του μ. Κρις Λαζαρή και των κληρονόμων του, η Δημοκρατία εξοικονόμησε ποσό €2.914.915 από τη ναύλωση ιδιωτικού αεροσκάφους για την περίοδο 2016 μέχρι τις 30/9/2019». Σύμφωνα με τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, θα πρέπει να τεθούν κριτήρια και πρόνοια για δημοσιοποίηση αυτών των δωρεών για λόγους διαφάνειας. 

Γενικός Ελεγκτής: Ενδεχομένως να δόθηκαν μίζες €2 εκατ.

Όσον αφορά στην κατ’ εξαίρεση πολιτογράφηση του Σαουδάραβα σεΐχη, ο Γενικός Ελεγκτής κατήγγειλε χθες στη Βουλή πως η έγκριση της αίτησής του δεν ήταν σύμφωνη με τα κριτήρια που ίσχυαν κατά την ημερομηνία εξέτασής της και, συνεπώς, η αίτηση για πολιτογράφηση θα έπρεπε να είχε απορριφθεί. Κατήγγειλε, επίσης, ότι το υπουργείο Οικονομικών εφάρμοσε κριτήρια που δεν είχαν την έγκριση του Υπουργικού Συμβουλίου και, λόγω των ενεργειών του, υπήρξε στην προκειμένη περίπτωση απώλεια φορολογικών εσόδων της τάξης του €1 εκατ. για το κράτος. 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗ: Προεδρία: Δικαιώνει τον ΠτΔ η έκθεση για ιδιωτικό τζετ

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης κατήγγειλε επίσης το ενδεχόμενο να δόθηκαν μίζες €2 εκατ. για την πολιτογράφηση του Σαουδάραβα, καθώς διαπιστώθηκε έμβασμα €7,5 εκατ. σε εργοληπτική εταιρεία από εταιρεία του Σαουδάραβα για ακίνητο που δηλώθηκε για €5,5 εκατ. «Το ερώτημα που προκύπτει, όσον αφορά στην έπαυλη που αγοράστηκε, είναι το πού διατέθηκαν τα λεφτά που αντιστοιχούν στη διαφορά μεταξύ της πραγματικής αξίας του ακινήτου και του ποσού των €7,5 εκατ. που καταβλήθηκε και γιατί το Τμήμα Φορολογίας δεν αναζήτησε όσους έλαβαν ποσά, ενδεχομένως υπό μορφή προμηθειών, ώστε να βεβαιωθεί ότι τουλάχιστον θα καταβάλουν τον αναλογούντα φόρο» υπέδειξε ο Γενικός Ελεγκτής.

Θα ελεχθούν για φοροδιαφυγή 

Ο Γενικός Ελεγκτής κατήγγειλε επίσης στην Επιτροπή Ελέγχου ότι εταιρείες της οικογένειας του Σαουδάραβα Σείχη, μέσω των οποίων έγιναν οι αγορές ακινήτων για να δοθούν οι κυπριακές υπηκοότητες, δεν έχουν υποβάλει φορολογικές δηλώσεις από το 2014. Ο εκπρόσωπος του Έφορου Φορολογίας δήλωσε στην Επιτροπή Ελέγχου ότι κλήθηκαν οι εν λόγω εταιρείες και κατέθεσαν φορολογικές δηλώσεις. «Αναμένεται σύντομα να εξεταστούν και, εάν τίθεται ζήτημα παρέμβασάς μας, αυτό θα γίνει» διαβεβαίωσε τους βουλευτές.

Ζητήθηκαν στοιχεία από Hermes, Προεδρικό και ΥΠΟΙΚ

Η συζήτηση του θέματος θα συνεχιστεί ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής. Προς την κατεύθυνση αυτή αποφασίστηκε να ζητηθούν τα παρακάτω στοιχεία στο πλαίσιο του κοινοβουλευτικού ελέγχου: 

Να κληθεί η Hermes Airports να καταθέσει στη Βουλή τη λίστα επιβατών που μετέβησαν στις Σεϋχέλλες με το ιδιωτικό αεροπλάνο του Σαουδάραβα, καθώς και το ιστορικό πτήσεων.

Να κληθεί το Προεδρικό να καταθέσει στη Βουλή τις επιχειρηματικές δραστηριότητες που ανέπτυξαν στην Κύπρο τόσο ο Σαουδάραβας όσο και η οικογένεια του μ. Κρις Λαζαρή, η οποία για την περίοδο 2016 μέχρι τις 30/9/2019 κατέβαλε το ποσό των €2.914.915 ως δωρεά για τη ναύλωση ιδιωτικών αεροπλάνων από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη.

Να κληθεί ο Έφορος Φορολογίας να ενημερώσει τη Βουλή για τις ενέργειες στις οποίες θα προβεί προκειμένου να εισπράξει τα απολεσθέντα έσοδα από τις πολιτογραφήσεις του Σαουδάραβα και της οικογένειάς του.

  Μιχάλης Χατζηστυλιανού      Στέφανος Κουρατζής   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...