To Top
10:43 Παρασκευή
3 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ψάχουν νομικό υπόβαθρο για τουρκοποίηση Βαρωσιού
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Ψάχουν νομικό υπόβαθρο για τουρκοποίηση Βαρωσιού
  15 Φεβρουαρίου 2020, 5:03 πμ  
Το νομικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο θα μπορούν να στηριχθούν Τουρκία και κατοχικό καθεστώς για να μετατρέψουν την Αμμόχωστο μια μεγάλη τουρκική πόλη στην ανατολική Μεσόγειο θα είναι το βασικό θέμα συνεδρίου που διεξάγεται σήμερα στην κατεχόμενη πόλη. Η σύνθεση του εν λόγω συνεδρίου δεν θεωρείται τυχαία: Διοργανώνεται από την Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας με τη συνεργασία της τουρκικής κυβέρνησης και του κατοχικού καθεστώτος. 
 
Η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει εκείνο το νομικό πλαίσιο στη βάση της τουρκικής θεώρησης. Νομικό πλαίσιο το οποίο θα μπορεί στη συνέχεια να χρησιμοποιηθεί προκειμένου να αμφισβητηθούν οι διεκδικήσεις των Ελληνοκυπρίων σε ευρωπαϊκά δικαστήρια. Παράλληλα, θα δημιουργηθεί το νομικό υπόβαθρο πάνω στο οποίο Τουρκία και ψευδοκράτος θα προχωρήσουν στην υλοποίηση της επόμενης φάσης των σχεδίων τους που είναι το άνοιγμα της κλειστής πόλης υπό τουρκική διοίκηση. 
 
Γι’ αυτό και δεν αποκλείεται μέσα από τις αποφάσεις που θα ληφθούν στο σημερινό συνέδριο να περιλαμβάνεται και η επιστροφή περιουσίας σε Ελληνοκύπριους ιδιοκτήτες. Με την προϋπόθεση ότι θα πάνε να κατοικήσουν στην Αμμόχωστο υπό τουρκοκυπριακή διοίκηση. 
Σύμφωνα με τον Ερσίν Τατάρ (τ/κ εφημερίδα «Σταρ Κίπρις», πηγή ΓΤΠ) μετά από 45 χρόνια έφτασαν στο τελικό στάδιο για να μπορεί να ανοίξει η περίκλειστη πόλη του Βαρωσίου «στη βάση του Διεθνούς Δικαίου». Αναφερόμενος στη σημερινή συζήτηση, στην παρουσία του Τούρκου αντιπροέδρου, Φουάτ Οκτάι, και του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης, Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ, είπε ότι το άνοιγμα του Βαρωσιού ήταν η πρώτη ενέργεια της «κυβέρνησης» του κατοχικού καθεστώτος. 
 
Ο Τατάρ ανέφερε ότι «αυτή τη στιγμή ήρθαμε στο τέλος της μελέτης απογραφής». Σημείωσε περαιτέρω ότι «διεξάγονται κάποιες διαβουλεύσεις για να είναι ισχυρή νομική υποδομή». Γι’ αυτό και αποφασίστηκε να είναι παρούσα και η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων της Τουρκίας. 
Στις δηλώσεις του ο Ερσίν Τατάρ ανέφερε μεταξύ άλλων: «Φτάσαμε στο τελικό στάδιο για να μπορέσει να ανοίξει το Βαρώσι. Συνεχίζονται οι εργασίες μας για να μπορέσει να ανοίξει το κλειστό Βαρώσι στη βάση του Διεθνούς Δικαίου μετά από 45 χρόνια και ειδικά για να μπορέσει να γίνει η Αμμόχωστος μια πιο μεγάλη, πιο βιώσιμη τουρκική πόλη στην Ανατολική Μεσόγειο. Σημειώνοντας ότι είναι πολύ σημαντικό για το μέλλον και την οικονομία της χώρας μας και της Ανατολικής Μεσογείου αυτό το βήμα που θα γίνει μετά από 45 χρόνια, εύχομαι με το καλό».
 
Η τ/κ εφημερίδα «Γενί Ντουζέν» (μετάφραση ΓΤΠ) έγραψε ότι η πρωτοβουλία για την Αμμόχωστο αντέδρασε κατά της συνάντησης που διοργανώνει η Ένωση Δικηγορικών Συλλόγων Τουρκίας για την περίκλειστη πόλη της Αμμοχώστου. Σε δήλωση που φέρει την υπογραφή του Μερτκάν Χαμίτ, η πρωτοβουλία σημειώνει ότι «αυτή η εκδήλωση που γίνεται για μετατροπή σε πολιτικό κέρδος της βούλησης συμφιλίωσης των κοινοτήτων με μια συγκρουσιακή γλώσσα και δημιουργώντας τεχνητή ατζέντα, είναι μια προσπάθεια ανοίγματος μιας νέας περιόδου στην πολιτική της μη λύσης». Στη δήλωση αναφέρεται επίσης ότι φαίνεται πως δεν έχει τη δυνατότητα, την αρμοδιότητα ή τον σκοπό λήψης απόφασης στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου μια τέτοια συγκέντρωση.
 
Ο πρόεδρος του κόμματος Σοσιαλιστικής Δημοκρατίας, Τζεμάλ Οζγιγίτ, δήλωσε πως ο χώρος που επιλέγηκε να γίνει η συνάντηση σε συνδυασμό με το ποιοι προσκλήθηκαν και ποιοι αποκλείστηκαν τότε γίνεται αντιληπτό ότι η εκδήλωση γίνεται για πολιτικούς λόγους. «Θα είναι ένα σοβαρό και απαράδεχτο λάθος η προσπάθεια της “κυβέρνησης” να προχωρήσει στο θέμα της Αμμοχώστου αποκλείοντας τον “πρόεδρο της δημοκρατίας” και τα πολιτικά κόμματα», ανέφερε ο Οζγιγίτ προσθέτοντας ότι δεν μπορεί να αντιληφθεί ποιος θα κερδίσει κάτι με τον αποκλεισμό του «προέδρου», που διεξάγει τις διαπραγματεύσεις [για το Κυπριακό] και γίνεται αποδεχτός διεθνώς ως ο ηγέτης της κοινότητας, αλλά και των πολιτικών κομμάτων που έχουν διαφορετικές απόψεις.
 
Σ’ αυτούς που δεν προσκλήθηκαν περιλαμβάνεται και ο Ερχάν Αρικλί, πρόεδρος του κόμματος Αναγέννηση (το οποίο εκπροσωπεί τους εποίκους στα κατεχόμενα). Σε γραπτή του δήλωση, ο Αρικλί επισημαίνει ότι το κόμμα του είναι το μόνο κόμμα που συμπεριέλαβε στο μανιφέστο του τη θέση ότι το Βαρώσι πρέπει να ανοίξει για «εγκατάσταση και χρήση των παλιών του χρηστών με ειδικό καθεστώς υπό τουρκική διοίκηση και υπό την επίβλεψη του ΟΗΕ χωρίς να πληγούν τα συμφέροντά μας». 
 
Ελληνοκύπριοι νομικοί προειδοποιούν για τις επιπτώσεις
 
Οι νομικοί Αχιλλέας Δημητριάδης και Ανδρέας Αγγελίδης σχολίασαν, με δηλώσεις τους στο Kυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων, τις τουρκικές επιδιώξεις για τα Βαρώσια και τους πιθανούς τρόπους αντίδρασης.
 
Ο Αχιλλέας Δημητριάδης ανέφερε πως το θέμα της Αμμοχώστου βρίσκεται στο προσκήνιο και θα πρέπει να έχουμε μια γραμμή άμυνας σε περίπτωση ανοίγματος της περίκλειστης πόλης. Αυτή η γραμμή άμυνας, εξήγησε, εδράζεται στις βεβαιώσεις ιδιοκτησίας που εκδίδει η Κυπριακή Δημοκρατία και οι οποίες αναγνωρίζονται διεθνώς.
 
 «Κάνοντας μια ομαδική προσφυγή για τα 425 τεμάχια τα οποία συνιστούν το παραλιακό μέτωπο της Αμμοχώστου, δημιουργείται γραμμή άμυνας στην προσπάθεια της Τουρκίας να χρησιμοποιήσει αυτές τις περιουσίες» είπε. Σε αντίθεση με τις περισσότερες περιοχές στα κατεχόμενα, παρατήρησε ο κ. Δημητριάδης, στα Βαρώσια δεν υπάρχει το επιχείρημα του χρήστη των περιουσιών, καθώς η περιφραγμένη πόλη παραμένει κενή.
 
Εφόσον θέλουν να διεκδικήσουν επιστροφή στην Αμμόχωστο, αλλά και τα διαφυγόντα ενοίκια από το 1974 μέχρι σήμερα, τα φυσικά πρόσωπα θα πρέπει να μεταβιβάσουν τις περιουσίες από τους αποβιώσαντες συγγενείς σε ζωντανούς, ενώ τα νομικά πρόσωπα θα πρέπει να επικαιροποιήσουν τις εταιρείες, κατέληξε.
 
 Από την πλευρά του, ο δικηγόρος Ανδρέας Αγγελίδης διαφωνεί με την ανάληψη νομικών πρωτοβουλιών που συμπεριλαμβάνουν την «επιτροπή ακίνητης ιδιοκτησίας» στα κατεχόμενα, ενώ λέει ότι η Κυβέρνηση οφείλει να αντιδράσει για το συνέδριο στα κατεχόμενα. Συσχετίζει την πρωτοβουλία για τη διοργάνωση της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης με τις επερχόμενες «εκλογές» στα κατεχόμενα και την προσπάθεια της Άγκυρας να εκπαραθυρώσει, όπως λέει τον Τ/κ ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί.
 
 «Η Κυβέρνηση, ανεξαρτήτως αν πρόκειται για πολιτικό παιχνίδι που γίνεται στα πλαίσια των “εκλογών” στα κατεχόμενα, οφείλει να αντιδράσει. Η συμμετοχή αξιωματούχων της Τουρκίας σε ένα τέτοιο συνέδριο αποτελεί παραβίαση των ψηφισμάτων για την Αμμόχωστο» λέει ο κ. Αγγελίδης. Προσθέτει ότι πρέπει να γίνει καταγγελία και στο Συμβούλιο Ασφαλείας, στο Συμβούλιο της ΕΕ, αλλά και ενώπιον της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών.
 
Ο κ. Αγγελίδης εξέφρασε την εκτίμηση ότι οι τουρκικές εξαγγελίες περί ανοίγματος της περίκλειστης πόλης δεν θα εκδηλωθούν πριν από τις «εκλογές», αλλά θα χρησιμοποιηθούν ως πολιτικό χαρτί για να επικρατήσει κάποιος εκ των αντιπάλων του κ. Ακιντζί που ενεργεί ως φερέφωνο, όπως είπε, της Τουρκίας.
 
Εκπρόσωπος: H κυβέρνηση θα προβεί στα αναγκαία μέτρα
 
Πρόθεση της Κυβέρνησης είναι να προβεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα, διπλωματικά και πολιτικά, για το θέμα της Αμμοχώστου, δήλωσε χθες ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Κυριάκος Κούσιος. Είπε ότι «παρά το γεγονός ότι δεν θέλουμε το Κυπριακό να Αμμοχωστοποιηθεί, εντούτοις έχουμε ισχυρές απόψεις και είναι αταλάντευτη η θέση μας ότι η Αμμόχωστος ανήκει στους νόμιμους κατοίκους της οι οποίοι είναι οι μόνοι δικαιούχοι. Η Κυβέρνηση», συνέχισε, «θα προβεί σε όλα τα αναγκαία μέτρα, διπλωματικά και πολιτικά, για να εμποδίσει τους οποιουσδήποτε σχεδιασμούς των κατοχικών δυνάμεων που σκοπούν να αξιοποιήσουν με οποιονδήποτε άλλο τρόπο την Αμμόχωστο».

Ο κ. Κούσιος είπε πως είναι γεγονός ότι ο Δήμος Αμμοχώστου προβαίνει σε διάφορες εκδηλώσεις και διαμαρτυρίες και πρόσθεσε πως αύριο θα υπάρξει μια άτυπη συνεδρία του Δημοτικού Συμβουλίου στο οδόφραγμα Δερύνειας για να εκδηλώσουν την αντίθεσή τους σε οποιεσδήποτε ενέργειες είναι εναντίον της παράδοσης της πόλης της Αμμοχώστου στους νόμιμους κατοίκους της. Θα υπάρξουν ψηφίσματα. Αυτά, είπε, γίνονται παράλληλα με τις ενέργειες στις οποίες προβαίνει η Κυβέρνηση.

Τέλος, κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του κ. Τατάρ περί πτήσεων Λονδίνου–κατεχομένων, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είπε ότι «υπήρξε σχετική άμεση διάψευση από το Λονδίνο, ως εκ τούτου δεν πρέπει να μας απασχολήσει περαιτέρω». 
Το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Αμμοχώστου εξετάζει μέτρα αντίδρασης. Το Δημοτικό Συμβούλιο θα συνεδριάσει εκτάκτως σήμερα Σάββατο για να εκφράσει την αντίθεσή του στη διοργάνωση της συζήτησης στρογγυλής τραπέζης, στην περίκλειστη πόλη, με τη συμμετοχή του Τούρκου αντιπροέδρου Φουάτ Οκτάι και του Τούρκου υπουργού Δικαιοσύνης Αμπντουλχαμίτ Γκιουλ. 

«Οι ενέργειες που γίνονται από την πλευρά της τουρκικής Κυβέρνησης και τους εγκάθετούς της στα κατεχόμενα έχουν διπλό σκοπό», δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο δήμαρχος Αμμοχώστου, Σίμος Ιωάννου, προσθέτοντας ότι τέτοιες ενέργειες «βάζουν βόμβα» στην προοπτική των συνομιλιών μετά τις «εκλογές» στα κατεχόμενα, ενώ έχουν στόχο να στηρίξουν την «υποψηφιότητα» Τατάρ και Οζερσάι ενόψει της αναμέτρησης του Απριλίου.
 
Σύμφωνα τον κ. Ιωάννου, η ολομέλεια του Δημοτικού Συμβουλίου συνέρχεται αύριο, στις 15:45, ενώ θα επιδοθεί και ψήφισμα σε εκπρόσωπο των Ηνωμένων Εθνών, με τελικό αποδέκτη τον ΓΓ του ΟΗΕ, Αντόνιο Γκουτέρες. Είπε ότι ο κατεχόμενος δήμος είναι σε καθημερινή επαφή με τον υπουργό Εξωτερικών, ενώ έχει ήδη στείλει επιστολές προς τον κ. Γκουτέρες και τις πρεσβείες των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.
Παράλληλα, ο δήμαρχος Αμμοχώστου αποτάθηκε την Πέμπτη στο γραφείο της Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, αναμένοντας τη διευθέτηση συνάντησης με την Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Ο κ. Ιωάννου χαρακτήρισε τέλος «ντροπή» την απόφαση Τούρκων νομικών να διοργανώνουν συνέδριο σε μια κατεχόμενη πόλη, η οποία, όπως είπε, θα έπρεπε να παραδοθεί στους νόμιμους κατοίκους της, βάσει των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφάλειας και των Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου.
  Ανδρέας Πιμπίσιης   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...