To Top
07:07 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Μπρα ντε φερ Λευκωσίας-Κομισιόν, στην «γκρίζα λίστα» η Τουρκία
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Μπρα ντε φερ Λευκωσίας-Κομισιόν, στην «γκρίζα λίστα» η Τουρκία
  16 Φεβρουαρίου 2020, 5:00 πμ  
Στην «γκρίζα λίστα» των κρατών/δικαιοδοσιών των οποίων η φορολογική πολιτική «μπάζει νερά» παραμένει η Τουρκία, η οποία παράλληλα έχει λάβει τελεσίγραφο από την Ε.Ε. να συμμορφωθεί μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους, 2020, και να προχωρήσει σε ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων «με όλα τα κράτη-μέλη», με την προειδοποίηση μάλιστα ότι, σε αντίθετη περίπτωση, θα τοποθετηθεί στη «μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων» της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κατά «την επόμενη ανανέωση» του καταλόγου, που αναμένεται τον Φεβρουάριο 2021.
 
Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», η εν λόγω θέση, περιλαμβανομένης και της διορίας προς την Άγκυρα, θα αντανακλάται στα Συμπεράσματα που θα εκδώσουν μεθαύριο Τρίτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, στο Συμβούλιο ΕCOFIN (ως σημείο Α, χωρίς συζήτηση) και ήταν αποτέλεσμα σκληρής διπλωματικής μάχης μεταξύ της Κύπρου από τη μια και της Κομισιόν από την άλλη. Ρόλο διαδραμάτισαν πέντε ακόμη κράτη-μέλη, η Γερμανία, η Γαλλία, η Αυστρία, η Ολλανδία και το Βέλγιο, ενώ το σκηνικό που δημιουργήθηκε οδήγησε σε παρέμβαση και τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, ο οποίος ζήτησε διά της ΜΑΕΕ και εξασφάλισε την τελεσιγραφική υπόδειξη των «27» προς την Τουρκία, προκειμένου η Λευκωσία να εγκρίνει την έκδοση των δρομολογούμενων Συμπερασμάτων. 
 
Ας πάρουμε όμως τα πράγματα από την αρχή. Η Τουρκία εδώ και αρκετά χρόνια βρίσκεται στην «γκρίζα λίστα» της Ε.Ε., λόγω φορολογικής αδιαφάνειας. Η κατάσταση επιδεινώθηκε περαιτέρω στα τέλη του 2019, όταν η Άγκυρα αρνήθηκε να συνεργαστεί στον τομέα της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών με έξι κράτη-μέλη: Τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία, το Βέλγιο και την Κυπριακή Δημοκρατία. Ως αποτέλεσμα της στάσης της Άγκυρας και με βάση αντικειμενικά κριτήρια που θέτει η Ε.Ε., η Τουρκία θα έπρεπε να περιληφθεί άμεσα στη «μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων», χωρίς κανέναν ενδοιασμό. Ωστόσο η Άγκυρα, με επιστολή του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, κατόρθωσε να «αγοράσει χρόνο», παρέχοντας γραπτές διαβεβαιώσεις (σ.σ. αορίστου χαρακτήρα) ότι «θα» προχωρήσει σε εγκαθίδρυση ανταλλαγής πληροφοριών επί τραπεζικών λογαριασμών, «σε μεταγενέστερο στάδιο» με πέντε εκ των έξι κρατών, τη Γερμανία, τη Γαλλία, την Ολλανδία, την Αυστρία και το Βέλγιο, παρακάμπτοντας την Κυπριακή Δημοκρατία. Το πλέον, ωστόσο, προκλητικό δεν ήταν η αναμενόμενη στάση της Τουρκίας, αλλά ο τρόπος με τον οποίο ενήργησε η Κομισιόν, «ξεχνώντας» ότι η Κύπρος είναι ισότιμο κράτος-μέλος της Ε.Ε.! Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει ο «Φ», η Κομισιόν, της Ούρσουλας φον ντερ Λάιεν, προέβη σε μια πρωτοφανή αξιολόγηση προς όφελος της Άγκυρας και εις βάρος της Λευκωσίας, καταλήγοντας στο εξωφρενικό από κάθε άποψη συμπέρασμα ότι λόγω της γραπτής δέσμευσης του αναπληρωτή ΥΠΟΙΚ της Τουρκίας, η Άγκυρα πληροί το κριτήριο της αυτόματης ανταλλαγής πληροφοριών με τα πέντε κράτη-μέλη (Γερμανία, Γαλλία, Ολλανδία, Αυστρία, Βέλγιο)! Προχωρώντας μάλιστα ένα βήμα παραπέρα, η Κομισιόν πρότεινε όπως η Τουρκία αφαιρεθεί και από την «γκρίζα λίστα» και εξασφαλίσει λευκό φύλλο πορείας, προβάλλοντας τον προκλητικότατο ισχυρισμό ότι δεν ευθύνεται μόνο η Άγκυρα αλλά ότι ευθύνη έχει και η Κυπριακή Δημοκρατία που δεν έχει επισήμως κοινοποιήσει διαδικασία ανταλλαγής πληροφοριών επί φορολογικών θεμάτων στο πλαίσιο του ΟΟΣΑ! 
 
Η θέση της Κομισιόν προκάλεσε την αντίδραση του Μονίμου Αντιπροσώπου Νίκου Αιμιλίου, ο οποίος αναγκάστηκε να υποδείξει προς την Κομισιόν τα αυτονόητα, σε υψηλούς τόνους. Επεσήμανε προς την Κομισιόν ότι ο λόγος για τον οποίο δεν υπήρξε από μέρους της Κύπρου κοινοποίηση μέσω του ΟΟΣΑ σχετίζεται με το γεγονός ότι η Τουρκία μπλοκάρει την Κύπρο και δεν της επιτρέπει να καταστεί μέλος του εν λόγω οργανισμού. Κάτι που η Κομισιόν προφανώς γνωρίζει και που δεν δικαιολογείται να παρακάμπτει και να παραγράφει με τόσο απροκάλυπτο τρόπο, ανεξαρτήτως των στόχων που επιθυμεί η Κομισιόν… 
 
Επί της ουσίας, η Λευκωσία ανέφερε ότι θα μπορούσε να αποδεχθεί παραμονή της Τουρκίας στην «γκρίζα λίστα», υπό την προϋπόθεση ενός σαφούς λεκτικού για την υποχρέωση της Άγκυρας να προχωρήσει σε ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων με «όλα τα κράτη-μέλη», εντός συγκεκριμένου μάλιστα χρονοδιαγράμματος και με την υπόδειξη ότι σε αντίθετη περίπτωση θα τοποθετηθεί στη «μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων», θέση που ικανοποιήθηκε. 
 
Ανάλογη θέση με αυτήν της Λευκωσίας διατύπωσε και η Αυστρία, εμμένοντας σε ένα σαφές πλαίσιο υλοποίησης των τουρκικών υποχρεώσεων. Υπέρ της διατήρησης της Τουρκίας στην «γκρίζα λίστα» τάχθηκαν η Γερμανία, η Γαλλία, η Ολλανδία και το Βέλγιο. Εξέφρασαν κατανόηση προς τις θέσεις της Κύπρου, για την υποχρέωση της Τουρκίας να συμμορφωθεί έναντι όλων των κρατών-μελών, αλλά δεν έκρυψαν και την ανησυχία τους για το ενδεχόμενο άμεσης τοποθέτησης της Τουρκίας στη «μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων», λόγω των πολύ μεγάλων οικονομικών συνεπειών που ενδεχομένως θα σημειωθούν όχι μόνο για την ίδια τη χώρα, αλλά και για ιδιωτικές τράπεζες ευρωπαϊκών συμφερόντων που έχουν τεράστια έκθεση στην τουρκική αγορά… 
 
Ως αποτέλεσμα, τα Συμπεράσματα που θα εκδώσει το Συμβούλιο ECOFIN, ως σημείο Α, δηλαδή χωρίς συζήτηση, θα διατηρούν την Τουρκία στην «γκρίζα λίστα» της Ε.Ε., παρέχοντάς της περιοριστική προθεσμία μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020 να προχωρήσει σε ανταλλαγή φορολογικών πληροφοριών με όλα τα κράτη-μέλη. Σε αντίθεση περίπτωση, επισημαίνεται ότι η Τουρκία θα υπαχθεί στο παράρτημα Α, δηλαδή στη «μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων», κατά την επόμενη ανανέωση του καταλόγου που είναι προγραμματισμένη δύο μήνες αργότερα, τον Φεβρουάριο 2021. 
 
Σημειώνεται ότι η αρχική προθεσμία που είχε τεθεί προς συζήτηση για την Τουρκία αφορούσε στον Σεπτέμβριο του 2020, κάτι όμως που δεν επιθυμούσε η Γερμανία που θα ασκεί την Προεδρία το δεύτερο εξάμηνο του τρέχοντος έτους και προφανώς δεν επιθυμεί να «φορτωθεί» το ζήτημα… 
 
Η κρίση πήρε αναβολή
 
Τα Συμπεράσματα που θα εκδοθούν μεθαύριο Τρίτη από το Συμβούλιο ECOFIN αντανακλούν για τις Βρυξέλλες μια σολομώντειο λύση, η οποία στην πραγματικότητα οδήγησε σε αναβολή της κρίσης που υπέβοσκε, ως αποτέλεσμα της άρνησης της Άγκυρας να προχωρήσει σε ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων με όλα τα κράτη-μέλη της Ε.Ε.  Η λύση που δόθηκε παρέχει μεν στην Άγκυρα χρονικό περιθώριο δέκα μηνών για να ευθυγραμμιστεί με την ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων με «όλα τα κράτη της Ε.Ε», δηλαδή μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου 2020. Αλλά την ίδια ώρα στέλνει σαφές τελεσίγραφο στην τουρκική Κυβέρνηση ότι, σε αντίθετη περίπτωση, η Ε.Ε. θα την τοποθετήσει στη «μαύρη λίστα φορολογικών παραδείσων», κατά την επόμενη ανανέωση του ευρωπαϊκού καταλόγου, και συνεπώς αποτελεί ένα ισχυρό χαρτί στα χέρια της Λευκωσίας προς αξιοποίηση.   
 
Με βάση αυτή την ανάγνωση κοινοτικών κύκλων, «η κρίση αναβλήθηκε» και μετατίθεται σε ένα περίπου έτος, όταν θα συζητείται η ανανέωση της λίστας της Ε.Ε., τον Φεβρουάριο 2021. Μέχρι τότε πολλά αναμένεται να συμβούν και κύκλοι της Κομισιόν εκτιμούν ότι «στο μεσοδιάστημα θα επιχειρηθεί να ξεπεραστεί το πρόβλημα που προέκυψε». Σε κάθε πάντως περίπτωση, όλοι αναγνωρίζουν ότι η Άγκυρα δεν πρόκειται να προχωρήσει σε ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων με την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι θα λειτουργήσει στη βάση της πάγιας πρακτικής της, ακολουθώντας το μοντέλο αποκλεισμού και παράκαμψης της Κύπρου κατά την υλοποίηση πολιτικών με την Ε.Ε., όπως στις περιπτώσεις Τελωνειακής Ένωσης, δικαστικής συνεργασίας και Συμφωνίας Επανεισδοχής Παράτυπων Μεταναστών.
 
Η προϊστορία άλλωστε καταδεικνύει ότι εντός της Κομισιόν λειτουργεί κι ένας μηχανισμός παραγωγής άλλοθι στην Τουρκία, η οποία εφαρμόζει πολιτικές αποκλεισμού κατά της Κυπριακής Δημοκρατίας σε μια σειρά ζητημάτων, αλλά η Ευρωπαϊκή Επιτροπή κλείνει τα μάτια και παραπέμπει στη συνταγή της λύσης του Κυπριακού, με ό,τι αυτό συνεπάγεται.
 
Σημειώνεται ότι κατά την προηγούμενη σύγκρουση αναφορικά με το ζήτημα των φορολογικών παραδείσων, πριν από δύο περίπου χρόνια, η Ε.Ε. είχε αρχικά τοποθετήσει 39 κράτη στη «μαύρη λίστα», περιλαμβανομένης και της Τουρκίας. Ωστόσο, στη συνέχεια η λίστα συρρικνώθηκε και από τα 39 κράτη είχαν μείνει στη λίστα μόλις 5. Η δε Τουρκία εξαφανίστηκε από τη «μαύρη λίστα» και εισήλθε στην «γκρίζα λίστα», στην οποία θα παραμείνει πλέον μέχρι τον Φεβρουάριο 2021, οπότε το θέμα αναμένεται να επανέλθει στο προσκήνιο. 
 
Προεδρικός συντονισμός ΥΠΕΞ-ΥΠΟΙΚ
 
Το Διπλωματικό Γραφείο του Προέδρου Αναστασιάδη συντόνιζε την όλη προσπάθεια της Λευκωσίας και των συναρμοδίων υπουργείων Εξωτερικών και Οικονομικών, αναφορικά με τις υποχρεώσεις της Τουρκίας για ανταλλαγή φορολογικών στοιχείων με «όλα τα κράτη-μέλη». Όπως πληροφορούμαστε, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εκδήλωσε παρέμβαση διά του Διπλωματικού του Γραφείου, κυρίως όταν η Κομισιόν πρότεινε όπως η Τουρκία αφαιρεθεί από την «γκρίζα λίστα» και εξασφαλίσει λευκό φύλλο πορείας για το ζήτημα που πέραν της φορολογικής του υφής έχει σημαντικές πολιτικές προεκτάσεις, καθώς επιχειρήθηκε παράκαμψη των υποχρεώσεών της Άγκυρας προς την Κυπριακή Δημοκρατία, κράτος-μέλος της Ε.Ε. Μεθαύριο Τρίτη, κατά την τυπική έγκριση των Συμπερασμάτων από το Συμβούλιο ΕCOFIN (ως σημείο Α και χωρίς συζήτηση), η Κυπριακή Δημοκρατία θα εκπροσωπηθεί από τον υπουργό Οικονομικών, Κωνσταντίνο Πετρίδη. 
  Παύλος Ξανθούλης, Βρυξέλλες   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...