To Top
20:25 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Γιωρκάτζης: Τα έργα στην τάφρο τελειώνουν σε 3 μήνες
ΑΡΧΙΚΗΕΙΔΗΣΕΙΣΠΟΛΙΤΙΚΗ • Γιωρκάτζης: Τα έργα στην τάφρο τελειώνουν σε 3 μήνες
Τελευταία Ενημέρωση: 17 Φεβρουαρίου 2020, 7:15 πμ
Κουβαλώντας ένα ιστορικό όνομα θα μπορούσε να ερωτηθεί για πολλά, αμιγώς πολιτικά. Το ερώτημα όμως «πότε επιτέλους τελειώνει η Πλατεία;», επισκίασε κάθε άλλη απορία. «Σε σχέση με την τάφρο όλοι οι εμπλεκόμενοι στο έργο  έχουν λάβει σαφέστατες οδηγίες να ολοκληρώσουν εντός τριών μηνών, με εξαίρεση το εσωτερικό των χώρων αναψυχής όπου κάποιες εργασίες θα εξαρτηθούν από τους μελλοντικούς χρήστες».

Το επίθετο Γιωρκάτζης είναι η πολιτική σας προίκα; Κουβαλώ με περηφάνια ένα ιστορικό όνομα και αναγνωρίζω ότι αυτό μου προσφέρει το πλεονέκτημα της αναγνωρισιμότητας. Την ίδια ώρα, όμως, γνωρίζω ότι πρέπει να δουλέψω διπλά σκληρά για να ανταποκριθώ στις προσδοκίες πολλών φίλων και τριπλά σκληρά για να αντιμετωπίσω τυχόν αρνητικές προκαταλήψεις.

Γιατί δεν είχατε ποτέ κομματική ανάμιξη; Δεν χαρακτηρίζομαι από δογματισμούς και είμαι υπέρ του σεβασμού προς τη διαφορετικότητα. Είμαι, θα έλεγα, ένας πολίτης με φιλελεύθερη ιδεολογία που πιστεύει και προωθεί την πρωτοβουλία του ιδιώτη, αλλά με έντονες κοινωνικές ευαισθησίες που προϋποθέτουν ένα ανθρώπινο και ευέλικτο κράτος. Έτσι πιστεύω νιώθει η μεγάλη πλειοψηφία του λαού μας. Άλλωστε, όποιος ασχολείται με τα προβλήματα της καθημερινότητας των πολιτών, διαπιστώνει πως δεν έχουν κομματικό χρώμα.

Εάν υπάρξει παράταση της δημαρχιακής θητείας μέχρι το 2024 θα παραμείνετε στη θέση σας; Δεν έχω αποφασίσει ακόμη, αλλά έχω δηλώσει πάρα πολλές φορές ότι δύο θητείες είναι αρκετές. 

Πότε ολοκληρώνεται επιτέλους η Πλατεία Ελευθερίας κύριε δήμαρχε; Η Πλατεία Ελευθερίας στο επίπεδο της γέφυρας λειτουργεί και είναι ελεύθερη σε χρήση από το κοινό εδώ και δύο χρόνια. Απομένει να τοποθετηθούν τα τελευταία παγκάκια που έρχονται από το εξωτερικό αρχές Μαρτίου. Η οδός Κωστάκη Παντελίδη, πλέον από τους ομορφότερους δρόμους της Κύπρου, έχει ολοκληρωθεί εδώ και καιρό. Ο χώρος στάθμευσης στη Λεωφόρο Ομήρου, επίσης, ολοκληρώνεται πολύ σύντομα. 

Σε σχέση με την τάφρο; Όλοι οι εμπλεκόμενοι στο έργο –συντονιστής, αρχιτέκτονας, εργολάβος– έχουν λάβει σαφέστατες οδηγίες να ολοκληρώσουν εντός τριών μηνών, με εξαίρεση τον εσωτερικό χώρο των χώρων αναψυχής όπου κάποιες εργασίες θα εξαρτηθούν από τους μελλοντικούς χρήστες. Στο επίπεδο της τάφρου, τα συνεργεία είναι επικεντρωμένα στις εναπομείνασες εργασίες, όπως η ολοκλήρωση της επένδυσης μαρμάρων σε δυο σιντριβάνια, η τοποθέτηση κάποιων σχαρών, η τοποθέτηση και ρύθμιση όλων των φωτιστικών και η τοποθέτηση των υαλοπινάκων του κουβουκλίου του ανελκυστήρα στη Νταβίλλα.

Θεωρείτε ότι σας αδικεί η δυσφορία που εκφράζεται δημόσια για τις συνεχείς καθυστερήσεις του έργου; Όχι. Θεωρώ ότι η δυσφορία για την καθυστέρηση είναι φυσιολογική. Εκείνο που σίγουρα αδικεί το έργο και όσους εργάζονται για την ολοκλήρωσή του, είναι η εμμονή κάποιων που διαφωνούν με το έργο (και αυτό είναι σεβαστό) να αναδεικνύουν στοιχεία του ως να αποτελούν κάτι σκανδαλώδες. Αναρωτιέμαι, για παράδειγμα, εάν το γεγονός ότι λερώνουν τα πουλιά τα μάρμαρα ή ακόμη και αν αργήσαμε να τα καθαρίσουμε είναι θέμα για πρωτοσέλιδο. Υπήρξαν έργα που καθυστέρησαν και στοίχησαν περισσότερο και μάλιστα χωρίς δημόσιες επεξηγήσεις και διαφανείς διαδικασίες και δεν αντιμετωπίστηκαν με τον ίδιο τρόπο. Όταν φορτώνεις ένα έργο με τόση αρνητική προδιάθεση, διερωτώμαι πώς μετά μπορείς να προσβλέπεις ότι οι πολίτες θα το επισκεφθούν και θα το αγκαλιάσουν και πολύ περισσότερο θα το σεβαστούν.  

Η αίσθηση, πάντως, είναι ότι εκκρεμούν πολλά ερωτήματα. Ερωτήματα που επαναλαμβάνονται ως να μην έχουν απαντηθεί, δημιουργώντας την εντύπωση ότι υπάρχει κάτι ύποπτο, ή ότι ο δήμαρχος δεν απαντά και κρύβεται. Πολλές φορές συγκρίνονται ανόμοια στοιχεία, είτε από άγνοια είτε δυστυχώς εσκεμμένα, παρά το γεγονός ότι το έργο ελέγχεται από διάφορες κρατικές υπηρεσίες. Άλλο είναι να διαφωνείς με τον σχεδιασμό του έργου ή να πιστεύεις ότι είναι πολύ ακριβό (που είναι) και άλλο να κατασκευάζεις υπόνοιες για παρατυπίες διότι δεν συμφωνείς.  

Η αύξηση του κόστους δεν είναι ένα υπαρκτό θέμα; Αφήνεται να νοηθεί ότι η αύξηση του προϋπολογισμού ήταν επτασφράγιστο μυστικό, ενώ η αλήθεια είναι ότι ο δήμος πρώτος αναφέρθηκε δημόσια στην ανάγκη προσαρμογής του στο πραγματικό κόστος του έργου. Το εγκεκριμένο κατασκευαστικό κόστος του έργου χωρίς ΦΠΑ είναι €26 εκατ. και περίπου €6 εκατ. για την Ομήρου. Εδώ να προσθέσω ότι το 2011 οι προσφορές για το κατασκευαστικό κομμάτι του έργου κυμαίνονταν μεταξύ €26,5 και €33 εκατομμύρια χωρίς ΦΠΑ. Τα €23 εκατ. της προσφοράς του πρώτου εργολάβου διαμορφώθηκαν μετά από έκπτωση πέραν των €3 εκατ. 

Πού οφείλεται η αύξηση του προϋπολογισμού; Στο γεγονός ότι προσαρμόστηκε στο πραγματικό κόστος του έργου. Γιατί ο πρώτος προϋπολογισμός δεν ήταν επαρκής, ενώ αργότερα, υπήρξε ανάγκη προσθήκης εργασιών (σε σχέση με το 2011) σε τμήματα που ζήτησαν οι πολίτες, όπως η περιοχή του κλιμακοστασίου Νταβίλλα και ο ολοκληρωμένος επανασχεδιασμός της Κωστάκη Παντελίδη, αλλά και κάποιων αλλαγών, όπως η επιλογή λαμπτήρων LED που έχουν πολύ χαμηλότερο κόστος ενέργειας. Το σημαντικό όμως είναι ότι η αναγκαία αύξηση του προϋπολογισμού δεν έγινε πίσω από κλειστές πόρτες, άλλα δημόσια, με πλήρη διαφάνεια μέσω ελεύθερου ανταγωνισμού και των νενομισμένων διαδικασιών.

Και τα €40 εκατομμύρια που ακούγονται τι είναι; Είναι ο εγκεκριμένος προϋπολογισμός του έργου της Πλατείας, το οποίο πρέπει να υπενθυμίσω συγχρηματοδοτείται κατά 85% από ευρωπαϊκούς πόρους και κατά 15% από τον Δήμο Λευκωσίας και την Κυπριακή Δημοκρατία. Πέραν του κατασκευαστικού κόστους, το ποσό περιλαμβάνει το κόστος όλων των μελετών, τον εκσυγχρονισμό όλων των υπηρεσιών κοινής ωφελείας, τον ΦΠΑ, αρχαιολογικές διερευνήσεις κ.τ.λ. 

Η ευθύνη για τις καθυστερήσεις (από τον Απρίλιο του 2016 και εντεύθεν) πώς επιμερίζεται; Αναφέρεστε σε καθυστερήσεις από τον Απρίλιο του 2016 και μετά ενώ έχουμε κατ’ επανάληψη εξηγήσει ότι μετά την ακύρωση της προσφοράς για το έργο της Ομήρου (όχι εξ υπαιτιότητας του δήμου) μεταφέρθηκαν τμήματα του έργου της Ομήρου στο έργο της Πλατείας για να μπορέσει να λειτουργήσει αυτόνομα. Για αυτές τις επιπλέον εργασίες (εφόσον προστέθηκε έργο στο συμβόλαιο του εργολάβου) δόθηκε επιπλέον χρόνος υλοποίησης μέχρι το 2018. Για τη μετά το 2018 περίοδο δεν θεωρώ ορθό σε αυτή τη φάση να αρχίσω να επιμερίζω ευθύνες. Προτεραιότητα είναι να ολοκληρωθεί το έργο και να παραδοθεί στην πόλη, στους δημότες και τους επισκέπτες της.

Εάν το έργο προκηρυσσόταν τώρα, εσείς προσωπικά θα ευνοούσατε την ανάθεση σε ένα διεθνή αρχιτεκτονικό οίκο; Δεν πιστεύω ότι οι δυσκολίες που αντιμετωπίσαμε στο συγκεκριμένο έργο πρέπει να μας οδηγήσουν σε μια λογική «καλύτερα να περιοριστούμε σε αυτά που ξέρουμε». Αυτή είναι μια επιλογή στασιμότητας. Πρέπει να προσπαθούμε συνεχώς να δίνουμε ότι καλύτερο σε δημόσιους χώρους στην πόλη. Επομένως, ναι σε απαιτητικά και δύσκολα έργα, αλλά αξιοποιώντας την εμπειρία που αποκομίσαμε από την πλατεία σε θέματα συμβολαίων, διαχείρισης έργων κ.ά.

Πόσο θα κοστίζει η συντήρηση του έργου; Ισχύει ότι το κόστος αυτό θα είναι δυσβάσταχτο για τα οικονομικά του δήμου; Οποιοδήποτε έργο και αν επιλεγόταν θα είχε ένα κόστος συντήρησης. Πληρώσαμε πολλά εκατομμύρια για να το κατασκευάσουμε και πιστεύω είναι ευθύνη μας να το συντηρούμε, να το προστατεύουμε και να το λειτουργούμε με τον καλύτερο τρόπο. Το ίδιο ισχύει για όλα τα άλλα έργα που κατασκευάζονται στην πόλη. Με την ερώτησή σας, όμως, μου δίνετε την ευκαιρία να πω το εξής: Γενικά, το κόστος συντήρησης της πόλης είναι πολύ μεγάλο και αυτό είναι σε μεγάλο βαθμό συνδεδεμένο με τη δική μας συμπεριφορά, τον σεβασμό που επιδεικνύουμε στους κοινόχρηστους χώρους. 

Αλήθεια, τι απεχθάνεστε πιο πολύ στη ζωή σας; Πάντα απεχθανόμουν την τεμπελιά και τις εκπτώσεις σε αρχές και αξίες. Τα τελευταία χρόνια με ενοχλεί πολύ και όλο αυτό που συμβαίνει στα social media. Η ευκολία με την οποία μηδενίζουμε και ισοπεδώνουμε ανθρώπους. Όλοι είμαστε ειδικοί για όλα, προσβάλλοντας και αμφισβητώντας τους πάντες και τα πάντα, επιλέγοντας όλο και περισσότερο να πληροφορούμαστε από τίτλους αντί από την ουσία. Πολλά από τα θέματα της καθημερινότητας δεν μπορούν να επεξηγηθούν επαρκώς με συνθήματα, τίτλους ή 280 χαρακτήρες. Εάν οι πολίτες απαιτούν εις βάθος ενημέρωση, τότε και οι πολιτικοί θα αναγκάζονται να αναλύουν εις βάθος τα θέματα. Εάν όχι, οι πολιτικοί θα αρκούνται σε συνθήματα που θα τους κάνουν αρεστούς στους πολίτες. 

Για ποιο πράγμα θέλετε να σας θυμούνται οι Λευκωσιάτες μετά τη δημαρχεία σας; Για το γεγονός ότι θα παραδώσουμε μια πολύ καλύτερη Λευκωσία. Για τα σημαντικά έργα που σχεδιάσαμε και υλοποιήσαμε. Επίσης, θα ήθελα να αναγνωριστεί η μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλουμε για να αναβαθμίσουμε πολλές γειτονιές της πόλης. Δεν εστιάζουμε μόνο στο κέντρο. Φτιάξαμε δρόμους και πεζοδρόμια σε πολλές γειτονιές, για να μπορούν όλοι να κινούνται με ασφάλεια και τοποθετούμε αγωγούς όμβριων για να σταματήσουν να πλημμυρίζουν δρόμοι και σπίτια.  

Σε σχέση με τα μεγάλα έργα που εκτελούνται, πότε πιστεύετε θα μπει η πόλη σε κανονικούς ρυθμούς; Πέραν του νέου δημαρχείου και του δημοτικού θεάτρου που έχουν ολοκληρωθεί, όλα σχεδόν τα μεγάλα έργα είναι σε τελικό στάδιο. Ήδη η λεωφόρος Καλλιπόλεως έχει δοθεί στην κυκλοφορία, ενώ πολύ σύντομα ολοκληρώνονται η λεωφόρος Ομήρου και η Α΄ φάση του εμπορικού τριγώνου. Σε εξέλιξη μέχρι αρχές του 2021 θα παραμείνει η Κυριάκου Μάτση, η ανάπλαση της οποίας προχωρά κανονικά και φυσικά θα αρχίσει η ανάπλαση της Λεωφόρου Μακαρίου και του παλιού ΓΣΠ. 

Στο κατώφλι της έκτης δεκαετίας της ζωής σας, για ποιο πράγμα αισθάνεστε πραγματικά υπερήφανος για τον εαυτό σας; Σε προσωπικό επίπεδο σίγουρα για τα παιδιά μου. Σε επαγγελματικό επίπεδο το γεγονός ότι με το τέλος της θητείας μου θα έχω ολοκληρώσει σχεδόν όλα όσα είχα υποσχεθεί 10 χρόνια πριν. 

Ποιο σημείο της πόλης αγαπάτε πιο πολύ; Ως ποδηλάτης, ειδικά αυτή την περίοδο, τον Πεδιαίο ποταμό.

Ποιο τραγούδι απολαμβάνετε να ακούτε στη διαπασών όταν είστε μόνος σας; «Rainbow Live» και ότι να είναι.

Τι νοσταλγείτε περισσότερο; Την τούρτα των γενεθλίων που μου έφτιαχνε η γιαγιά μου.

Ποιο βιβλίο έχετε στο κομοδίνο σας αυτό τον καιρό; «Capitalism, Alone: The Future of the System That Rules the World», του Branko Milanovic.

Μια οικογένεια μπορεί να αντέξει δυο πολιτικούς πρώτης γραμμής; Ναι.

Ο Κωνσταντίνος Γιωρκάτζης είναι Δήμαρχος Λευκωσίας.

  Σταύρος Χριστοδούλου      Δημήτρης Βαττής   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...