To Top
22:46 Παρασκευή
3 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Το χαρτί που κάηκε και τώρα από την αρχή…
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Το χαρτί που κάηκε και τώρα από την αρχή…
  19 Απριλίου 2017, 11:40 πμ  

Η σιγή, λόγω εορτών του Πάσχα, των πολυτάλαντων πολιτικών μας που γεμίζουν τα τηλεοπτικά πάνελ με απόψεις επί παντός θέματος, δεν κράτησε για πολύ αφού το δημοψήφισμα στην Τουρκία προσφέρεται για συγκρούσεις, για αντιπαραθέσεις. Μόνο που συζητήσεις και αναλύσεις με περιεχόμενο ακούμε ελάχιστες, αφού οι πλείστοι το παίζουν ξερόλες για τα πάντα και λεν το ποιημάτακι τους ανεξαρτήτως εξελίξεων και γεγονότων. Και το ζήτημα δεν είναι αυτά που λένε στα τηλεοπτικά πάνελ, αλλά όσα όφειλαν να είχαν μελετήσει και να είχαν προετοιμαστεί, ώστε με το όποιο αποτέλεσμα να είναι έτοιμη η πλευρά μας να αντιμετωπίσει την τουρκική πολιτική. Η περίοδος που διανύουμε είναι εξαιρετικά δύσκολη, πόσο μάλλον και με το βαρίδι του δημοψηφίσματος που ουσιαστικά καίει ένα χαρτί, αυτό της ένταξης της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, στο οποίο πολλά επένδυσε και η Λευκωσία και η Αθήνα. Ασφαλώς και το Εθνικό Συμβούλιο οφείλει να είναι σε εγρήγορση και συνεχή συνεδρία προκειμένου να αντιμετωπίζει τις εξελίξεις που σημειώνονται στην περιοχή μας και δεν αφορούν αποκλειστικά την Τουρκία. Όμως δεν αισθανόμαστε ούτε πιο ήσυχοι, ούτε πιο ασφαλείς, ότι το πολιτικό προσωπικό που υπηρετεί σε διάφορα πόστα, από την εκτελεστική εξουσία, τη νομοθετική εξουσία, μέχρι και τα κόμματα, αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα των καταστάσεων που σημειώνονται γύρω μας και είναι σε θέση να παράγει πολιτικές προτάσεις που έστω και κατ’ ελάχιστο να διαφοροποιούν όσα βιώνουμε από τα μικρά μέχρι και τα μεγάλα ζητήματα. 

Είναι γνωστό ότι η Λευκωσία έβαλε όλα τα αυγά της σε ένα καλάθι επενδύοντας τα πάντα στην ενταξιακή πορεία της Τουρκίας στην Ευρωπαϊκή Ένωση, που θα βοηθούσε και στην προώθηση λύσης του Κυπριακού. Τώρα που ο Ερντογάν αλλάζει ρότα, τρέχουν πίσω από τις εξελίξεις να δουν τι θα πράξουν και πώς θα χειριστούν καταστάσεις ανεπιθύμητες. Γυρίζουν πίσω στο τετράγωνο ένα και ψάχνουν νέα διαδρομή για να βγουν από το αδιέξοδο, σε ένα πολιτικό παιγνίδι στη γειτονιά μας, την Ανατολική Μεσόγειο, όπου διακυβεύονται πολλά συμφέροντα, όπου οι ισορροπίες μεταβάλλονται συνεχώς, όπως και οι θέσεις των δύο ισχυρών της γης, των Αμερικάνων και των Ρώσων.

Η πύρρειος νίκη για τον Ερντογάν δεν είναι παρά η αρχή μιας εξαιρετικά δύσκολης περιόδου, κατά την οποία δεν αποκλείεται να προσπαθήσει να δημιουργήσει θερμά επεισόδια είτε στην Κύπρο είτε στο Αιγαίο, προκειμένου να συσπειρώσει το εθνικιστικό κομμάτι του τουρκικού λαού που φαίνεται εκ των πραγμάτων να στοιχίζεται δίπλα του. Και δεν είναι διόλου καθησυχαστικά τα σχόλια που ακούγονται από επίσημα χείλη ότι αυτή τη φορά η Άγκυρα θα έχει να κάμει και με διεθνείς κολοσσούς και όχι απλώς το αδύναμο κυπριακό κράτος. Ο Τούρκος Πρόεδρος τα έβαλε με την Ευρωπαϊκή Ένωση, τη Γερμανία, την Ολλανδία και κατάφερε σε αυτές τις χώρες όπου διαβούν Τούρκοι πολίτες να εξασφαλίσει πολύ ψηλά ποσοστά υπέρ του ναι στην εξασφάλιση υπερεξουσιών για πάρτη του, οπότε τα ξένα δεκανίκια δεν αρκούν για να καθησυχάζουν… Κι αυτό δεν έχει να κάνει μόνο με την ασφάλεια, έχουμε και μια οικονομία που προσπαθεί να ορθοποδήσει, γεγονός που δεν μπορεί να αγνοείται από όσους θέλουν να κάνουν σωστή ανάγνωση… 

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...