To Top
23:02 Παρασκευή
3 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Το στοίχημα του Παμπορίδη είναι στοίχημα όλων…
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Το στοίχημα του Παμπορίδη είναι στοίχημα όλων…
  14 Ιουνίου 2017, 12:52 μμ  

Δεκαέξι χρόνια μετά την ψήφιση της πρώτης νομοθεσίας για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, η Βουλή καλείται μεθαύριο να ανάψει εκ νέου το πράσινο φως για το επόμενο βήμα. Όλες οι πολιτικές δυνάμεις ουσιαστικά σύρονται σε υπερψήφιση των δύο βασικών νομοσχεδίων, αφού δεν μπορούν να κάνουν διαφορετικά μετά το γενικό κράξιμο που έφαγαν. Το tweet του υπουργού Υγείας Γιώργου Παμπορίδη απέβη σωτήριο, στην προσπάθεια του να πάει λίγο πάρα κάτω ένα ζήτημα που χρονίζει. Όχι γιατί είναι άλυτο, αλλά γιατί δεν επιδεικνύεται η απαιτούμενη πολιτική βούληση από όσους παίρνουν τις αποφάσεις για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις στον τόπο μας. Το γινάτι του Γιώργου Παμπορίδη, αφού ανήγαγε σε στοίχημα της υπουργικής του θητείας το ΓεΣΥ, το βγάζει από το τέλμα και σπρώχνει παράλληλα την αυτονόμηση των δημόσιων νοσηλευτηρίων. Βεβαίως, Κύριος είδε τι θα γίνει στη συνέχεια. Όμως ο τσαμπουκάς του Υπουργού, που λειτούργησε αιρετικά πολιτικά και κομματικά, έφερε τα πάνω-κάτω και εκεί που κάποιοι ετοιμάζονταν να ανοίξουν σαμπάνιες για μια ακόμη τούμπα, υποχρεώθηκαν να κρυφτούν πίσω από δεσμεύσεις για θετική ψήφο στη Βουλή. 

Το tweet του Γ. Παμπορίδη απέδειξε πως οι πολιτικοί, τα συμφέροντα, τα κόμματα, είναι διαχειρίσιμα όταν βρεις την αχίλλειο πτέρνα του κάθε ενός.  Ο υπουργός Υγείας ενήργησε προληπτικά και έβαλε τον κάθε κατεργάρη στον πάγκο του… και ο Νίκος Αναστασιάδης στον λόφο του Προεδρικού αποφάσισε να μην παίξει τον Πόντιο Πιλάτο…  Γιατί τον προηγούμενο Υπουργό, τον Φίλιππο Πατσαλή, δυστυχώς ο ίδιος τον οδήγησε στην έξοδο όταν έστησε αυτί στα διάφορα συμφέροντα που απέρριπταν τις υπουργικές προτάσεις. Ιδού λοιπόν πεδίον λαμπρόν, για όσους Υπουργούς αποτολμούν και τα βάζουν με κατεστημένα και συμφέροντα που θέλουν να κρατούν αλυσοδεμένο τον τόπο για να γίνονται τα δικά τους. 

Η μεταρρύθμιση της Δημόσιας Υπηρεσίας και της Τοπικής Αυτοδιοίκησης είναι τα άλλα δύο στοιχήματα που οφείλει να κερδίσει η παρούσα διακυβέρνηση, προτού μπουν στα βαθιά του προεκλογικού για τις προεδρικές εκλογές. Πολλοί δήμοι πνέουν τα λοίσθια και το γνωρίζουν τα κόμματα, αλλά επέλεξαν αντί να προωθήσουν τη μεταρρύθμιση και να μειώσουν τον αριθμό των δήμων, να ασχοληθούν με τη διεξαγωγή δημοτικών εκλογών λες και όλα στην τοπική αυτοδιοίκηση ήταν ρόδινα. Μετά τις εκλογές θυμήθηκαν ότι δεν έχουν χρήματα για να καλύπτουν βασικές υπηρεσίες, ότι τα κονδύλια για αναπτυξιακά έργα είναι μηδενικά, ότι η κυβερνητική χορηγία έχει κουτσουρευτεί τόσο που καθιστά εξαιρετικά δύσκολη την επιβίωση των οικονομικά αδύνατων δήμων. Μετεκλογικά θυμήθηκαν όλα τα προβλήματα, αλλά φυσικά από μηχανής Θεός δεν υπάρχει για να βρει λύσεις. Πολιτική βούληση είναι που χρειάζεται για να μη διαιωνίζονται προβλήματα, αγκυλώσεις, στρεβλώσεις και τα συναφή, όπως και νομοθεσίες που ισχύουν από την εποχή της αποικιοκρατίας. Και αυτοί που κυβερνούν και αυτοί που φιλοδοξούν να μας κυβερνήσουν έχουν να κερδίσουν αν γίνουν λιγότερο προβλεπτοί… 

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...