To Top
02:50 Τετάρτη
11 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Προσδοκίες και παγίδες
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Προσδοκίες και παγίδες
  09 Αυγούστου 2019, 10:45 πμ  
Η σημερινή συνάντηση ανάμεσα στον Νίκο Αναστασιάδη (Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας) και Μουσταφά Ακιντζί (ηγέτη των Τουρκοκυπρίων), την ώρα που η πλειοψηφία των πολιτών κοιτάζει προς θάλασσες και βουνά και περιμένει πότε θα έρθει η στιγμή να πάει διακοπές, για τους περισσότερους μπορεί και να περάσει απαρατήρητη. Αν αφαιρέσουμε τους άμεσα ενδιαφερόμενους (εντός και εκτός Κύπρου), εμάς στα μέσα ενημέρωσης και όσους έμειναν να έχουν ακόμα πάθος με το Κυπριακό, θα δυσκολευτούμε να βρούμε άλλους που θα έχουν να ασχοληθούν με τη σημερινή συνάντηση. 

Πρώτος λόγος για αυτή τη γενική απάθεια είναι πως οι προσδοκίες για ένα αποτέλεσμα έχουν ελαχιστοποιηθεί. Το ότι όλοι λένε (πολιτικοί και πολίτες) πως θέλουν λύση του Κυπριακού, αυτό δεν σημαίνει πως μιλούν την ίδια γλώσσα ή μπορούν να κατευθυνθούν προς μια συμφωνία. Το «θέλω λύση του Κυπριακού» ακούγεται περισσότερο ως σύνθημα παρά οτιδήποτε άλλο. 

Ο δεύτερος λόγος είναι γιατί, καλώς ή κακώς, στην ελληνοκυπριακή πλευρά μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού θεωρεί, εκ προοιμίου, πως τέτοιες συναντήσεις κρύβουν παγίδες. Και η εντύπωση ανάμεσα στους Ελληνοκύπριους είναι πως ο δικός του ηγέτης θα κάνει και πάλι τις απαιτούμενες υποχωρήσεις για να υπάρξει μια τεχνητή πρόοδος. 

Χωρίς λοιπόν ουσιαστικές προσδοκίες και υπό τον φόβο των παγίδων, οι κάτοικοι αυτού του τόπου επιλέγουν για πολλοστή φορά την εύκολη οδό. Να κοιτάξουν προς αυτό που θα τους κάνει πιο ευτυχείς μέσα στην κάψα του καλοκαιριού. Να κοιτάξουν τις διακοπές τους. Εξάλλου, για το Κυπριακό υπάρχει χρόνος, όπως υπήρχε τόσα και τόσα χρόνια. 

Αυτό το πλαίσιο δεν είναι καθόλου αρνητικό για τους δύο συνομιλητές. Αντίθετα, δημιουργεί ένα ευνοϊκό κλίμα για τους δύο, το οποίο εάν θέλουν, μπορεί να το εκμεταλλευθούν. Οι πολίτες προσφέρουν ένα κενό στους ηγέτες των δύο κοινοτήτων το οποίο μπορεί να το εκμεταλλευθούν και να δώσουν ένα αποτέλεσμα. Να συμφωνήσουν σε κάτι που να δίνει μια νέα δυναμική στην όλη προσπάθεια στο Κυπριακό. 

Κάτι που με όσα ξέραμε μέχρι και χθες φαίνεται ιδιαίτερα δύσκολο. Ιδιαίτερα αν αναλογιστεί κάποιος ότι πίσω από τη σημερινή συνάντηση κρύβονται συγκεκριμένες σκοπιμότητες. Ακόμα και στο να συμφωνήσουν για την πραγματοποίηση αυτής της συνάντησης, οι δύο ηγέτες δεν ήταν και τόσο ειλικρινείς μεταξύ τους. 

Και για να είμαστε εμείς ειλικρινείς μεταξύ μας, δεν πρέπει να αποκλείουμε ότι ένας έκαστος των ηγετών πάει σήμερα στην οικία της Ελίζαμπεθ Σπέχαρ έχοντας στο πίσω μέρος του μυαλού του ότι θα την φέρει στον συνομιλητή του και τον αφήσει εκτεθειμένο. Ο Μουσταφά Ακιντζί θέλει να εκθέσει τον Νίκο Αναστασιάδη ότι ψάχνει για άλλης μορφής λύση. Και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θέλει να εκθέσει τον ηγέτη των Τουρκοκυπρίων ότι το μόνο που κάνει είναι να προσπαθεί να προωθεί τα συμφέροντα της Τουρκίας και τίποτε άλλο. 

* Και για Αμμόχωστο… Κι όμως Κυπριακό και Αμμόχωστος είναι τα ίδια. Γιατί; Ας κοιτάξουμε απλώς τι συμβαίνει τις τελευταίες εβδομάδες. Έχουμε από τη μια, τα κόμματα να σφάζονται για την καρέκλα του δημαρχείου Αμμοχώστου το οποίο βρίσκεται κάπου στις ελεύθερες περιοχές. Έχουμε από την άλλη, την Τουρκία να προβαίνει σε νέες κινήσεις επί του εδάφους, χρησιμοποιώντας την Αμμόχωστο και επηρεάζοντας το Κυπριακό. 

** Θα έχει σημασία να δούμε πόσοι Αμμοχωστιανοί θα πάνε να ψηφίσουν για τον νέο δήμαρχο...

bimbishis@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...