To Top
11:28 Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τι θα μπορούσε να γράφει το βιβλίο του Χάρη Γεωργιάδη;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Τι θα μπορούσε να γράφει το βιβλίο του Χάρη Γεωργιάδη;
  27 Οκτωβρίου 2019, 9:10 πμ  
Τα στοιχήματα δίνουν και παίρνουν για το πότε ο υπουργός Οικονομικών, Χάρης Γεωργιάδης, θα εγκαταλείψει το υπουργείο. Είχε αποκαλύψει μήνες πριν την αποχώρησή του σε μια –επικοινωνιακά– πολύ καλή στιγμή. Όταν ολοκληρώθηκε το πόρισμα για την κατάρρευση του Συνεργατισμού με φανερές πολιτικές ευθύνες για τον ίδιο, ο κ. Γεωργιάδης ανακοίνωσε την παραίτησή του. Ωστόσο, η παραίτησή του δεν ήταν άμεση, καθώς θεώρησε ότι έπρεπε να ολοκληρώσει και τον φετινό προϋπολογισμό του Κράτους, προκειμένου να παραδώσει τη σκυτάλη σε άλλον.

Επομένως, όλους αυτούς τους μήνες ο υπουργός κινείται με έναν διαφορετικό αέρα: Του νικητή, θα έλεγα, καθώς έφερε εις πέρας όλες τις δύσκολες υποθέσεις που του ανατέθηκαν.  

Ο Χάρης Γεωργιάδης παρευρέθηκε την Τρίτη σε εκδήλωση του Πανεπιστημίου Κύπρου και έκανε τον απολογισμό του. Μάλιστα, αποκάλυψε ότι μέσα στις σκέψεις του είναι να γράψει και ένα βιβλίο. Ίσως για το success story της κυπριακής οικονομίας. 
Τι θα μπορούσε να περιλάβει το βιβλίο του Υπουργού; Ο κ. Γεωργιάδης είχε πρωταγωνιστικό ρόλο σε όλες τις κρίσεις της κυπριακής οικονομίας. Μάλιστα, σε δύο δόσεις. Θα μπορούσε να δώσει συμβουλές για το πώς κουρεύεις τις καταθέσεις χωρίς διαμαρτυρίες, πώς «αρπάζεις» ένα ποσοστό από τους μισθούς των δημοσίων (και μετά –πιθανόν– τους το δίνεις πίσω βάζοντας ξανά φέσι στα δημόσια ταμεία), πώς κλείνεις μια τράπεζα και δίνεις στον μικρό παίχτη ένα τεράστιο χαρτοφυλάκιο καλών δανείων, πώς φέρνεις την ανάπτυξη με τους πύργους και τα διαβατήρια…
 
Είναι απίστευτο το ότι δεν υπήρξαν αντιδράσεις –τουλάχιστον τόσο δυναμικές που να ρίξουν μια κυβέρνηση– στα τόσα σκανδαλώδη ζητήματα που χειρίστηκε ο κ. Γεωργιάδης. 

Το κλείσιμο της Λαϊκής Τράπεζας (ακόμα και οι δηλώσεις περί αναπνευστήρα, αλλά και η παραχώρηση ELA), το κούρεμα των καταθέσεων και τα ελληνικά ομόλογα ήταν μέγα τόνων σκάνδαλα στην πρώτη θητεία του υπουργού. Κατάφερε να ελαχιστοποιήσει τις συνέπειες και να καθησυχάσει τους ξένους. Στη δεύτερή του θητεία, το αγκάθι του Συνεργατισμού αφαιρέθηκε με χειρουργική ακρίβεια. 

Ο υπουργός, τελικά, είχε μια αποστολή, την οποία εκτέλεσε άψογα: Να μας βγάλει από το μνημόνιο, να «τακτοποιήσει» το τραπεζικό σύστημα και να απορροφήσει τους κραδασμούς που διαπερνούσαν την υπόλοιπη κυβέρνηση. 

Επί της ουσίας, όμως, δεν έγιναν και ουσιαστικές αναδιαρθρωτικές αλλαγές όλα αυτά τα χρόνια… 

Αυτό που λείπει σήμερα είναι το όραμά μας για την κυπριακή οικονομία που θα βασίζεται σε ένα βιώσιμο μοντέλο ανάπτυξης. Οι πύργοι, τα διαβατήρια και οι υπηρεσίες είναι ένα ξεπερασμένο μοντέλο ανάπτυξης. Όπως έγινε με τη βιομηχανική επανάσταση και την αντικατάσταση των ανθρώπων από τις μηχανές, έτσι οι εξελίξεις θα μας ξεπεράσουν ακόμα μια φορά. Είναι καλές οι ξένες επενδύσεις, ζούμε σε μια εποχή παγκοσμιοποίησης, ωστόσο, αν μάθαμε κάτι από την ιστορία είναι ότι πρέπει να δώσουμε έμφαση στην πρωτογενή και δευτερογενή παραγωγή.
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...