To Top
10:19 Τετάρτη
11 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Κράτος σε τιμή ευκαιρίας…
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Κράτος σε τιμή ευκαιρίας…
  25 Οκτωβρίου 2019, 10:45 πμ  
Δεν ξέρω εάν έχουμε απομείνει πολλοί σ’ αυτόν τον τόπο που πλέον δεν εκπλήττονται με τα διάφορα «σκάνδαλα» που ανά πάσα στιγμή εμφανίζονται μπροστά μας. Τίποτε δεν μπορεί πλέον να μας εκπλήττει γιατί απλούστατα αυτή η νοοτροπία είναι μέσα στο DNA των Κυπρίων ανεξαρτήτως κομματικής απόχρωσης ή δημόσιου αξιώματος. Δεν είναι ούτε θέμα των σημερινών κυβερνώντων ούτε των προηγούμενων ή άλλων που κυβέρνησαν στο παρελθόν. Όλοι τους με τον ίδιο τρόπο συμπεριφέρονταν και με τον ίδιο τρόπο ενεργούν. 

Ας κοιτάξουμε κάποια χαρακτηριστικά παραδείγματα, ξεκινώντας από τη δεκαετία του ’80, όταν Κυβέρνηση και επιχειρηματίες αλλά και κοινοί θνητοί ενθουσιάζονταν με το άκουσμα της είδησης ότι η Κύπρος έχει έναν από τους μεγαλύτερους στόλους παγκοσμίως. Χιλιάδες τα πλοία με την κυπριακή σημαία και πολλές άλλες χιλιάδες που ενθουσιάζονταν γιατί νόμιζαν ότι αυτό σήμαινε μεγάλη ισχύ για την Κυπριακή Δημοκρατία. Και ξαφνικά μια μέρα ανακάλυψαν όλοι πως αυτό το σύμβολο της κρατικής μας οντότητας δεν ήταν τίποτε άλλο παρά μια «σημαία ευκαιρίας» την οποία εκμεταλλευόταν ο κάθε πλοίαρχος και εφοπλιστής για τους δικούς του σκοπούς που δεν ήταν πάντα και οι πλέον νόμιμοι. Έτσι όταν άρχισαν να λαμβάνονται μέτρα, το… μέγα της θάλασσας κράτος σμίκρυνε.

Ήρθε μετά η δεκαετία του ’90 και τον ενθουσιασμό με τα πλοία τον διαδέχθηκαν τράπεζες και υπηρεσίες. Θα γινόταν η Κύπρος μια άλλη Σιγκαπούρη. Θα γινόταν δυνατή και ισχυρή γιατί θα έρχονταν όλοι οι μεγάλοι τραπεζικοί οργανισμοί. Οι υπεράκτιες εταιρείες κατά χιλιάδες θα έφερναν χρήμα και ανάπτυξη και η Κύπρος θα ήταν κάτι μεταξύ Σιγκαπούρης και Ελβετίας. Και στο τέλος αυτό που δημιουργήθηκε ήταν ένα τεράστιο πλυντήριο μαύρου και βρόμικου χρήματος. Ένα τεράστιο πλυντήριο όπου οι κάθε λογής δικτάτορες, εγκληματίες και απατεώνες έρχονταν εδώ ή καλύτερα έστελναν τα χρήματά τους για να πλυθούν και να καθαρίσουν ώστε αυτοί να κυκλοφορούν στη διεθνή σκηνή ως καθαροί κύριοι. 

Ήρθε στη συνέχεια το τρίτο μεγάλο επίτευγμα. Τα χρυσά διαβατήρια. Όποιος πλήρωνε χοντρά και έκανε κατάθεση μερικών εκατομμυρίων, τότε λάμβανε ένα ωραίο διαβατήριο της Κυπριακής Δημοκρατίας για να μπορεί να κυκλοφορεί ελεύθερα στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να… κάνει «τις δουλειές του». Αυτό που ενδιέφερε ήταν το ζεστό χρήμα που θα έμπαινε σε κάποιους λογαριασμούς και όχι το ποιος ήταν ο βίος και η πολιτεία του «Κύπριου πολίτη». Προσωπικά αμφιβάλλω εάν κάποιοι εξ αυτών γνωρίζουν πού μπορεί να βρίσκεται αυτό το νησί που ονομάζεται Κύπρος της οποίας κρατούν και διαβατήριο και κυκλοφορούν από χώρα σε χώρα χωρίς να τους ενοχλεί κανείς. 

Έγνοια όλων δεν ήταν η υπεράσπιση αυτού του κράτους, αλλά αυτό που επεδίωξαν και θα συνεχίσουν και στο μέλλον να επιδιώκουν είναι να το πουλούν σε τιμή ευκαιρίας. Τη μια φορά το πουλούν σε τιμή ευκαιρίας μέσα από τη σημαία, την άλλη μέσω των τραπεζών και μετά με ταυτότητες και διαβατήρια. 

Κράτος σε τιμή ευκαιρίας. Την Κυπριακή Δημοκρατία τη σέβονται ενόσω αυτή πληρώνει και φέρνει μαύρο χρήμα στις τσέπες διαφόρων επιτήδειων χωρίς το κράτος να έχει πραγματικό όφελος. Γιατί εάν το κράτος έπαιρνε έστω κι ένα μερίδιο από όλο αυτό το πούλημα των κρατικών του συμβόλων, σήμερα μπορεί να ήταν ένα από τα πλουσιότερα στον κόσμο. Όλοι αυτοί που εμφανίζονται ότι τάχατες σέβονται αυτό το κράτος απλώς λένε ψέματα γιατί δεν θέλουν να χαλάσουν το όνομα του προϊόντος που θα πουλήσουν αύριο ή μεθαύριο. 

bimbishis@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...