To Top
19:36 Δευτέρα
9 Δεκεμβρίου 2019
Επόμενο
Προηγούμενο
Έχουν πολύ καθαρή εικόνα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Έχουν πολύ καθαρή εικόνα
  28 Οκτωβρίου 2019, 10:46 πμ  
Μέσα στους επόμενου δύο μήνες (πρώτα Νοέμβρη και εν συνεχεία Δεκέμβρη) το Κυπριακό θα έχει δύο ιδιαίτερα σημαντικούς σταθμούς όσον αφορά την μετέπειτα πορεία του. Πρώτα θα είναι η τριμερής η οποία θα πραγματοποιηθεί, όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο. Στη συνέχεια θα έρθει η πενταμερής εντός Δεκεμβρίου (ίσως 20 του μήνα) αυτή τη φορά στο γνωστό ουδέτερο έδαφος της Ελβετίας. 

Από την ώρα που τα εμπλεκόμενα μέρη είχαν συμφωνήσει στην πραγματοποίηση αυτών των συναντήσεων το πότε και το που ήταν απλώς διαδικαστικές λεπτομέρειες. Αυτό που έχει περισσότερο σημασία σε αμφότερες τις συναντήσεις είναι το πώς θα συμπεριφερθούν τα εμπλεκόμενα μέρη και ιδιαίτερα ποιο θα είναι το αποτέλεσμα. 
Όπως θα έχετε όλοι προσέξει, σε αντίθεση με άλλες ανάλογες συναντήσεις στο παρελθόν, στην προκειμένη περίπτωση η Τουρκία πριν ακόμα προσέλθει έχει ανοίξει τη βεντάλια των χαρτιών της πάνω στο τραπέζι και δηλώνει με σαφήνεια τι ακριβώς θέλει να επιτύχει στο Κυπριακό. Με ευθύτητα ξεκαθαρίζει ποιοι είναι οι στόχοι που έχει θέσει και τι αναμένει από την πρώτη συνάντηση (που δεν θα είναι η Τουρκία παρούσα) και θέλει να πετύχει μερικές εβδομάδες αργότερα. 

Σε αντίθεση με το παρελθόν, όπου υπήρχε μια αγωνία για το τι θα επιχειρήσει να κερδίσει η Τουρκία, σ’ αυτή την περίπτωση η Άγκυρα είναι πολύ ξεκάθαρη σε στόχους και επιδιώξεις. Τις έχει καταγράψει και προφορικά και γραπτώς. Το μόνο που χρειάζεται να κάνει κάποιος είναι μια απλή ανάγνωση. Δεν χρειάζεται να έχει κάποιος δίπλωμα νομικής ή να έχει σπουδάσει συνταγματικό δίκαιο για να διαβάσει τι λέει η Τουρκία και τι θέλει στο Κυπριακό.

Το ανησυχητικό, όπως διαμορφώνονται τα δεδομένα, είναι η στάση και η συμπεριφορά της πολιτικής ηγεσίας η οποία περί άλλων τυρβάζει. Το ανησυχητικό είναι πως έχουμε μια πολιτική ηγεσία η οποία αδυνατεί να κάτσει κάτω με σοβαρότητα και υπευθυνότητα και να αναλύσει αυτά «τα θέλω της Τουρκίας» και να κοιτάξει να δει με ποιο τρόπο θα διασφαλίσει τα συμφέροντα της Κυπριακής Δημοκρατίας και των πολιτών της. 

Οι πέντε-δέκα ξεκάθαρες απαιτήσεις των Τούρκων θα πρέπει να μπουν κάτω σ’ ένα χαρτί, σ’ ένα έγγραφο εργασίας για το Εθνικό Συμβούλιο. Και το κάθε μέλος εφόσον έχει κάτι να κάτσει κάτω και να διατυπώσει μια συγκεκριμένη θέση. 

Οι φοβίες και οι ευθυνοφοβίες ορισμένων που αρνούνται να συζητήσουν όλα αυτά που θέτει η τουρκική πλευρά γιατί δήθεν θα δείξουν ότι συζητούν άλλες μορφές λύσεις είναι το ίδιο επιζήμιες με την άρνηση να συζητήσεις οτιδήποτε. Οι πολιτικοί ηγέτες μας, πιστεύω, είναι αρκετά έξυπνοι να αντιληφθούν πως αργά ή γρήγορα η συζήτηση στο Κυπριακό θα πάει εκεί που την σπρώχνει η τουρκική πλευρά ή καλύτερα εκεί που θέλει η Άγκυρα. 

Άρα είναι πολύ πιο παραγωγικό και ωφέλιμο να συζητήσει η πολιτική ηγεσία τις απαιτήσεις και επιδιώξεις της Τουρκίας και να αναζητήσει μια αντίδραση. Η λογική «πάμε στις συνομιλίες και βλέπουμε επί τόπου» έχει εδώ και χρόνια ξεπεραστεί. Όταν η άλλη πλευρά σου βάζει στα μούτρα τις επιδιώξεις της και τις απαιτήσεις της δεν μπορείς απλώς να κλείνεις τα μάτια και να λες δεν βλέπεις τίποτε. Γιατί είναι χειρότερο να εθελοτυφλείς σε όλα όσα βρίσκονται μπροστά σου και επικίνδυνο να μην τα συζητάς. Κι αυτό που πρέπει να φοβίζει όλους. 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...