To Top
11:58 Τετάρτη
19 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Με κοινή πρόταση στον ΟΗΕ
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Με κοινή πρόταση στον ΟΗΕ
  03 Νοεμβρίου 2019, 9:55 πμ  

Αναστασιάδης και Ακιντζί να απαιτήσουν μαζί την κατάργηση των εγγυήσεων 

Είναι πολύ ενδιαφέρον το ότι η δημοφιλία του Ακιντζί ανέβηκε σημαντικά μετά την «κομψή» μεν, αλλά σαφή αποδοκιμασία του για την αιματηρή τουρκική εισβολή στη Συρία και τον παραλληλισμό της με την εισβολή στην Κύπρο. Έχει μεγάλη σημασία το ότι πολλοί στα κατεχόμενα τον υποστήριξαν όταν του επετέθησαν τόσο απροκάλυπτα, τόσο εκεί όσο και από την Τουρκία, οι υποτακτικοί του σφαγέα Ερντογάν. Δημοσκοπήσεις στα κατεχόμενα που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα, δείχνουν ένα αυξανόμενο ρεύμα δυσαρέσκειας που στρέφεται κατά της Τουρκίας. Όπως έγραφα την περασμένη Κυριακή, αυτό μπορεί να δείχνει μια διέξοδο, έναν διαφορετικό δρόμο επίλυσης του Κυπριακού, που περνά μέσα από τη συνεννόηση με εκείνους τους ανθρώπους που θέλουν να απαλλαγούν από την τοξική τουρκική επιρροή.
 
Κάτω από αυτή την οπτική, οι διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό επιβάλλεται να επικεντρωθούν σ’ αυτό ακριβώς το σημείο. Άκουσα πρόσφατα τον πρόεδρο Αναστασιάδη να αναφέρεται στην εσωτερική πτυχή, στην οποία δεν έχει λόγο η Τουρκία, όπως είπε, και στη διεθνή, στην οποία έχει λόγο και αυτή επειδή αφορά τις εγγυήσεις. Αυτό σίγουρα είναι λάθος επειδή δεν υπάρχει «διεθνής πτυχή» με αόριστη έννοια, οι εγγυήσεις αφορούν και επηρεάζουν την Κυπριακή Δημοκρατία· άμα συμφωνήσουν οι δύο πλευρές ότι δεν θέλουν κανενός είδους προαγωγούς - προστάτες, δεν πέφτει λόγος σε οποιονδήποτε τρίτο να το αμφισβητήσει, πολύ περισσότερο στην Τουρκία, αφού έτσι καταρρίπτεται το επιχείρημά της περί «προστασίας» των Τουρκοκυπρίων.
 
Υπάρχει, άρα, μια απαραίτητη προϋπόθεση: Να τολμήσει ο Ακιντζί –αυτός είναι ο ηγέτης των Τουρκοκυπρίων σήμερα– να συνεχίσει αυτό που άρχισε και να το πάει με συνέπεια ως το τέλος. Δεν έχει πλέον καμιά δικαιολογία να κρύβεται – «όποιος φοβάται, πέφτει και κοιμάται» έλεγε ένα παλιό διαφημιστικό, που ταιριάζει γάντι εδώ. Δεύτερη αναγκαία προϋπόθεση, η αμφίδρομα ειλικρινής συνεργασία και η έμπρακτη στήριξη στη στάση του αυτή από την ελληνοκυπριακή πλευρά: Οι πολιτικοί μας, με πρώτο τον Πρόεδρο, πρέπει να ξυπνήσουν επιτέλους και να αφήσουν στην άκρη τα μπλα-μπλά και τα πάρε-δώσε για ζητήματα που έχουν αναχθεί σε κυρίαρχα κατόπιν οδηγιών εξ Αγκύρας, δηλαδή τα περί διακυβέρνησης, διζωνικής ανοησίας, αποτελεσματικής εκπροσώπησης και άλλα τέτοια. Είναι δευτερεύοντα και έπονται του κοινού απεγκλωβισμού μας από την Τουρκία.
 
Με δυο λόγια, Αναστασιάδης και Ακιντζί πρέπει να πάνε, καλά προετοιμασμένοι από πριν, με μια κοινή πρόταση-συμφωνία στον ΟΗΕ, που θα έχει ένα και μόνο σημείο: Την κατάργηση των εγγυήσεων, ως απαράδεκτο επεμβατικό δικαίωμα στα εσωτερικά ενός κυρίαρχου κράτους-μέλους της διεθνούς κοινότητας. Η Τουρκία βγαίνει αυτομάτως από το κάδρο χωρίς να έχουμε ανάγκη την έγκρισή της. Αυτό που είναι απαραίτητο, βεβαίως, είναι να στηρίξει το κράτος –το ένα και μοναδικό κοινό κράτος για όλους τους πολίτες του– τους Τουρκοκύπριους. Ποια ακριβώς θα είναι αυτή η στήριξη και πώς θα αποκατασταθεί η πληγωμένη από τη χρόνια προπαγάνδα εμπιστοσύνη; Ε, ας κάνουν και κάτι ουσιαστικό οι πολιτικοί μας, πέρα από τα χαζοχαρούμενα πανηγυράκια που συνηθίζουν, τα οποία αποκαλούν «πολιτική».
                                                                                               
chrarv@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...