To Top
09:12 Σάββατο
22 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Η μοναχική παρέλαση του Αβέρωφ
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Η μοναχική παρέλαση του Αβέρωφ
  03 Νοεμβρίου 2019, 10:10 πμ  
Οφείλω να το ομολογήσω πως αισθάνθηκα ρίγη εθνικής υπερηφάνειας παρακολουθώντας τον Αβέρωφ Νεοφύτου, τον άντρακλα τον πελαγίσιο (έλεος μαζί μου), το παλικάρι, τον αντάρτη, τον βιρτουόζο της πολιτικής ζωής, τον άρχοντα της επικοινωνίας (που δουλεύει για αυτήν όχι που την δουλεύει), τον προστάτη του κάθε καλουψιή κ.ο.κ., να επαναφέρει την αξιοπρέπεια που χάσαμε. Την αξιοπρέπεια που απωλέσαμε με την ακύρωση των παρελάσεων επειδή στις 28 Οκτωβρίου έβρεξε…ήλιο. Ας το ομολογήσουμε πως ήταν η πρόγνωση του αιώνα, ύστερα από την παλαιότερη πρόγνωση της Μετεωρολογικής ότι θα έριχνε καρεκλοπόδαρα, κάτι το οποίο οδήγησε στη ματαίωση των εγκαινίων της διεθνούς έκθεσης από τον τότε Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. 

Η στήλη αποκαλύπτει, πως ο Αβέρωφ Νεοφύτου περπάτησε με στρατιωτικό βήμα και παράστημα ανά τας οδούς και τας ρύμας της πρωτευούσης για να αναπτερώσει το τρωθέν ηθικό των Ελληνοκυπρίων και άφησε το αυτοκίνητο του (στον οδηγό του) στα φώτα Γαβριηλίδη και κατευθύνθηκε πεζή μέχρι τα γραφεία του ΔΗΣΥ, όχι ασθμαίνων όπως θα ισχυριστεί ο ΒΑΣ ΒΑΣ, αλλά άνετος κι ωραίος (ειδικά το δεύτερο) και απλώς για να μην θεωρήσουμε ότι το έκανε για σκοπούς επίδειξης ή show (κατά την κυπριακήν) όταν έφτασε στα γραφεία, ανέβηκε με τον ανελκυστήρα. Αυτό, κατά την ταπεινή άποψη της στήλης, ήταν το μεγαλύτερο έπος μετά το έπος του 1940 αν ληφθεί υπόψιν πως ένα σύννεφο εκινείτο με ταχύτητα Αβέρωφ για να σκεπάσει τον αητό της γης τον αντρειωμένο, ενώ ελίσσετο ως έγχελυς επί οδών και πεζοδρομίων εν μέσω παρανόμως σταθμευμένων δικύκλων, αυτοκινήτων, ενός κομπάιν και ενός αριστερού (;). 
     
Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ επορεύθη (μου θυμίζει την «πορεία προς το μέτωπο» από το «Άξιον Εστί» του Οδυσσέα Ελύτη) με τον καφέ ανά (δεξιά) χείρα και όλως παραδόξως, κάποιος επροηγείτο και απαθανάτιζε το κάθε του (μετέωρο) βήμα που έμοιαζε με καλπασμό καθαρόαιμου αλόγου ή έστω αλεπούς στο παζάρι και πάντως όχι ημιόνου όπως θυμίζει το βήμα του ούτω καλούμενου ΒΑΣ ΒΑΣ.
 
Όπως μας ενημέρωσαν διάφορα ΜΜΕ που συμπεριφέρονται σαν ΑΛΝΑ (Άλλα Λόγια Ν’ Αγαπιόμαστε) ο Αβέρωφ Νεοφύτου ήθελε να στείλει τα δικά του μηνύματα για το κυκλοφοριακό πρόβλημα. Και μάλιστα κοινοποίησαν και την ακόλουθη ανάρτησή του:
«Η Λευκωσία χρειάζεται απλά και όχι σύνθετα πράγματα για να δώσει ανάσα στο κυκλοφοριακό. Αν υπήρχαν χώροι στάθμευσης περιμετρικά του αστικού πυρήνα για να αφήνουν οι πολίτες τα αυτοκίνητα τους, για να περπατούν ή να αξιοποιούν τα δημόσια μεταφορικά μέσα, η κίνηση θα μειωνόταν κατακόρυφα». 
Παρακαλώ τους δημοσιογράφους μας την επόμενη φορά που θα συναντήσουν τον κ. Νεοφύτου να του υποβάλουν τα εξής δύο ερωτήματα: 
- Ωραία τα λες αλλά πέντε χρόνια υπουργός Συγκοινωνιών, τι έκανες για να λύσεις το κυκλοφοριακό;
- Ποιος σου την τράβηξε και φαινόσουν στην ταινία να περπατάς σε απόσταση 4-5  μέτρα από την κάμερα; Διότι αν τραβούσες και το βίντεο μόνος από τόση απόσταση, πάμε για Γκίνες.
 
Εν πάση περιπτώσει, πρόεδρε σ’ ευχαριστώ, μου έβγαλες και σήμερα το μεροκάματο. Αν ξανα-μπλέξεις σε κίνηση, τηλεφώνα μου να πεταχτώ με την βέσπα να σε πάρω. Με την προϋπόθεση ότι θα οδηγάς εσύ. Όλα κι όλα, είναι κάποια πράγματα που δεν σε εμπιστεύομαι.
ΒΑΣ ΒΑΣ
     
Αναστασιάδης: Μα έννεν λλίον ρατσιστικόν να έχουν πρόβλημαν οι αριστεροί αν ταξιδεύφκω με αεροπλάνον Σαουδάραβα; Μα κοτζιά μου Πρόεδρος θέλετε να έρκουμε με τη γραμμήν σιόρ; Είμαι τζιαι μιας ηλικίας, θέλω να πνάζω λλίον. Να κόφκω τζιαι κανέναν κουρίν. Αφήστε που τα αεροπλάνα της γραμμής εν έχουν τζιαι ανέσεις. Μα να μεν μπορώ να ροχαλίσω; Ή να πιω έναν νερόν ή έστω έναν ουϊσκούδιν; Ας όψουνται τζιείνοι που εκλείσαν τες Κυπριακές Αερογραμμές τζιαι την Γιουροσύπρια, για να μεν πω τζιαι τον Συνεργατισμόν!

Φύκια για μεταξωτές κορδέλες

Τόση προβολή στον Αβέρωφ Νεοφύτου και να δούμε αν σηκώσει το ακουστικό να μου πει ένα ευχαριστώ. Όμως το αξίζει. Έκανε δύο κινήσεις που αν παίζαμε σκάκι θα ήταν ΜΑΤ τη στιγμή που το λιγότερο απαιτούνται τρεις κινήσεις για να «πέσει» ο βασιλιάς.
 
Συγκεκριμένα, επεσκέφθη έναν ελαιώνα και ένα μελισσοκομείο. Και προσέξτε τι εξασφάλισε μέχρι το 2050: Παρθένο ελαιόλαδο (μην το υποτιμάτε, είναι το μόνο παρθένο που απέμεινε σε αυτόν τον τόπο), ελιές τσακιστές, κολυμπάτες, μαύρες, του Βόλου, του… και γενικώς διαφόρων ποικιλιών ελιές. Παράλληλα, εξασφάλισε μέλι της μέλισσας (κηφήνες είναι γεμάτος ο τόπος αλλά δεν ωφελούν) ενώ εξασφάλισε και άλλα παράγωγα του μελιού μέχρι και τα βαθιά γεράματα. Να τον καλώ κι εγώ να έρχεται μια φορά τη βδομάδα και να του ψήνω σουβλάκια να θυμηθεί και τα χωριά μας και δεν χρειάζεται καν να πηγαίνει στον μπακάλη. 

Πάντως, κολοκάσι δεν μπορώ να του μαγειρέψω, εκτός αν φύλαξε λίγο στην κατάψυξη την άλλη φορά που ανέβηκε στο τρακτέρ και έκανε τα κολοκάσια να κλάψουν. Διότι, για τον Αβέρωφ κλαίνε τα κολοκάσια και οι γκόμενες. Να μην χαρώ το φως μου. Αναγνώστρια της στήλης με διαβεβαίωσε πως όποτε τον δει στην τηλεόραση κλαίει. Τι λέγαμε; Α…ναι για τα σουβλάκια. Άντε να του ψήσω και καμιά σιεφταλιά χωρίς χοληστερόλη, να βγάλουμε τους δύσκολους καιρούς. Και μην βιαστεί κανείς να διερωτηθεί αν υπάρχουν σιεφταλιές χωρίς χοληστερόλη. Υπάρχουν, όπως υπάρχουν και πολιτικοί που λένε την αλήθεια. Και δημοσιογράφοι που την γράφουν. Λίγο το μέλι, λίγο οι ελιές, λίγο οι σιεφταλιές μου, δεν θα χρειαστεί να δουλέψει. Δεν λέω δεν θα χρειαστεί να ξαναδουλέψει διότι για να ξαναδουλέψεις σημαίνει πως κάποια στιγμή στη ζωή σου δούλεψες και θα το ξανακάνεις. Να μην τον αδικούμε. 

Πάντως, από περιοδείες πάει καλά. Βεβαίως δεν μπορείς να τον πεις γυρολόγο της πολιτικής που πουλά την πολιτική του πραμάτεια από γειτονιά σε γειτονιά. Σε αυτό τον πρόλαβαν άλλοι. Όσον αφορά την παράσταση στο μελισσοκομείο, θα παρατηρήσατε ότι δήλωσε πως «το κυπριακό μέλι πωλείται γύρω στα €7-€8 το κιλό, την ώρα που μέλι, είτε από την Ελλάδα, είτε από άλλες χώρες πωλείται 30, 40 και 50 ευρώ το κιλό». Χαλόου, άτε και πωλείται και €100 το κιλό, ποιος θα το αγοράζει; Μα νομίζεις πως είμαστε όλοι πολιτικοί; Εμείς μόνο εξαγγελίες αγοράζουμε.

Μας πέταξε και μια αγγλικούρα περί (Branding) λες και αν υπήρχε τρόπος να προωθεί το μέλι και να πωλείται 30-50 ευρώ το κιλό (λίγο πιο φθηνά από το χασίσι) δεν θα το έκαναν κάποιοι. Εκτός και αν το πιστοποιήσουμε ως «φούλιον κυπριακόν μέλιν». Κύριε, πρόεδρε, μην κοιτάς τον εαυτό σου που είσαι άξιος να πουλήσεις ψυγείο σε Εσκιμώους. Πενήντα ευρώ το κιλό; Τρία ευρώ η κουταλιά; Και το κουτάλι να σου δίνουν κάθε κουταλιά και πάλι δεν συμφέρει.

Πάντως, τα ίδια έλεγε για το λάδι: «Το ελαιόλαδο πουλιέται τρία ευρώ το λίτρο και ο γεωργός δεν τα βγάζει πέρα, μπορούμε με το σωστό branding να πουληθεί και 20 και 30 και 40 ευρώ. Υπάρχει ελαιόλαδο στην αγορά που πουλιέται μέχρι και 80 ευρώ το λίτρο». Φορτώστε!
 
Ένα κιλό μέλι κι ένα λίτρο λάδι, πέταξε το ΕΕΕ. Καλή μας όρεξη. Μόνο φύκια για μεταξωτές κορδέλες δεν μας πούλησε (ακόμη)!
ΒΑΣ ΒΑΣ
       
Άντρος: Ρε, μα τούτους φτύνουν τους τζιαι αντιδρούν παντές τζιαι ψιχαλίζει. Τούτοι, μόνον του ηγέτη της Αλ Κάιντα, του ηγέτη του Ισλαμικού Κράτους τζιαι της Μπόκο Χαράμ εν εδώσαν διαβατήριον τζιαι κυπριακήν υπηκοότητα. Ο ένας καταζητούμενος, ο άλλος δικτάτορας, ο εν ξέρω τζιαι εγώ είντα καπνόν φουμάρει ή είντα καπνόν πουλά ο καθένας τους. Τζιαι φταίουν τους οι νηστιτζιοί οι πρόσφυγες που εν έχουν ούτε διαβατήριον, ούτε πατρίδαν, τζιαι φέφκουν να γλυτώσουν που τούτους που γοράζουν διαβατήρια! 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...