To Top
20:17 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Απληστία…
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Απληστία…
  10 Νοεμβρίου 2019, 10:21 πμ  
Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε το αμίμητο. O Jho Low ο καταζητούμενος ανά τον κόσμο συμπατριώτης μας από τη Μαλαισία, δεν ήθελε μόνο να πάρει κυπριακό διαβατήριο. Ήλθε στο νησί με έναν ακόμα διακαή πόθο. Ζήτησε, λοιπόν, από τον κ. Χρυσόστομο να του επιτρέψει να ενισχύσει τη Θεολογική Σχολή, που έχει ο Μακαριότατος στα σκαριά. Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Προκαθήμενου, ο άνθρωπος δεν μπορούσε να ησυχάσει. Ήθελε, εκτός από την έπαυλη στην Αγία Νάπα, χτισμένη σε γη που πούλησε η Εκκλησία σε εργολάβο, να επιταχύνει το θεάρεστο έργο του Αρχιεπισκόπου. Και δεν τσιγκουνεύτηκε, ο «ομογενής» από τη Μαλαισία. Έκοψε επιταγή 300.000 ευρώ. Τόσο πολύ συγκινήθηκε ο Μακαριότατος, που έστειλε επιστολή στον υπουργό Εσωτερικών να μη στερήσουν από το θεοσεβούμενο αυτόν άνθρωπο το κυπριακό διαβατήριο. Η Πολιτεία, συγκινημένη επίσης από τη γαλαντόμο δωρεά, χορήγησε την ευρωπαϊκή υπηκοότητα και το μπορντό ταξιδιωτικό έγγραφο σε λίγες μέρες. Θαύμα εξ ουρανού. 

Χωρίς αμφιβολία, ο κ. Χρυσόστομος θεωρεί ότι το χριστεπώνυμο πλήρωμα είναι περιορισμένης αντίληψης. Και μπορεί να μην έχει άδικο, από τη στιγμή που παρά την κατάφωρη υποτίμηση της νοημοσύνης μας, βρέθηκαν Κύπριοι που τον υπερασπίστηκαν δημόσια. Ο ίδιος, βέβαια, το τερμάτισε ακόμα περισσότερο, μια μέρα μετά, λέγοντας περίπου ότι η Εκκλησία δεν είναι μόνο για «κύριε ελέησον». Έκανε και θα συνεχίσει να κάνει μπίζνες και σ’ όποιον αρέσει. Ωραίος. Το ίδιο ωραία είναι και Κυβέρνηση. Μετά τον σάλο με τον καταζητούμενο Μαλαισιανό «ομογενή» και, προηγουμένως, με τους συγγενείς του Καμποτζιανού δικτάτορα που, ελέω επενδύσεων, έγιναν επίσης Κύπριοι, ανακοίνωσε ότι αποσύρει τις υπηκοότητες από 26 επενδυτές. Και, ούτε λίγο ούτε πολύ, ήθελε να πιστέψουμε ότι ανακάλυψε τους 26 μέσα σε μία νύχτα. Τέτοια κοροϊδία. 

Με αυτά και με εκείνα, κατέρρευσε στην ουσία ένα πρόγραμμα που πραγματικά θα μπορούσε να ενισχύσει κι άλλο την οικονομία. Κατέρρευσε από την απληστία των εργολάβων, του ευρύτερου ιδιωτικού τομέα, αλλά και από την προχειρότητα, την ανοργανωσιά και την εγγενή διαφθορά που ταλανίζει το κράτος. Απληστία. Πώς αλλιώς να εξηγήσει κανείς τη ζέση επιχειρηματιών ανάπτυξης γης, δικηγόρων, λογιστών και άλλων που δεν δίσταζαν να καλούν με γιγαντοαφίσες αλλοδαπούς να αδράξουν το ευρωπαϊκό κυπριακό διαβατήριο. Μέχρι και τραπεζάκια στα αεροδρόμια έστηναν για να πουλήσουν την πραμάτεια. Οι άνθρωποι αυτοί λειτούργησαν και λειτουργούν με τη λογική της αρπαχτής. Για να μην τους αδικούμε, όμως, με την ίδια λογική λειτουργεί ολόκληρο το κυπριακό οικοδόμημα. Μάξιμουμ κέρδος με μίνιμουμ κόστος, και αμέσως. Κάπως έτσι, με την απληστία, την προχειρότητα και την αλαζονεία, έχει βρεθεί στα τάρταρα το κύρος της Κύπρου. Δεν είχε πολλή αξιοπιστία η χώρα προηγουμένως. Τώρα, όμως, μετά το 2013, ο τόπος μας θυμίζει παρακμιακές καταστάσεις. 

Ελάχιστα πράγματα δουλεύουν σωστά. Και αυτά δεν οφείλονται, βέβαια, στη λειτουργικότητα του συστήματος, στην αποτελεσματικότητα της Κυβέρνησης… Οφείλονται, κυρίως, στην ευσυνειδησία κάποιων συμπολιτών μας. Που νοιάζονται για τον τόπο τους. Είναι λίγοι δυστυχώς. Τα «χρυσά διαβατήρια», λοιπόν, όπως εξελίχθηκαν, είναι στοιχείο παρακμής. Το ίδιο συμβαίνει και με τους χειρισμούς στον τομέα της ενέργειας. Με την αλαζονεία και την παροιμιώδη απροθυμία να σκεφθούμε τους Τουρκοκύπριους, χάσαμε τον μπούσουλα και βοηθήσαμε τα τουρκικά γεωτρύπανα να έλθουν στα κυπριακά νερά. Χωρίς ουσιαστική αντίδραση από φίλους, εταίρους και συμμάχους. Παρακμιακές καταστάσεις, λανθασμένοι χειρισμοί, απληστία και αλαζονεία έχουν φέρει και το πολιτικό πρόβλημα σε πρωτοφανές αδιέξοδο. Το δυστύχημα είναι πως ελάχιστοι αντιλαμβάνονται ότι χωρίς διευθέτηση, χωρίς πραγματική λύση, η Κυπριακή Δημοκρατία δεν θα γίνει ποτέ ένα κανονικό κράτος.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...