To Top
14:46 Τετάρτη
19 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Πολιτική μεγαφώνων
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Πολιτική μεγαφώνων
  17 Νοεμβρίου 2019, 10:15 πμ  
Πριν από κάμποσα χρόνια, στις αρχές της δεκαετίας του 1970, ο Κωνσταντίνος Καραμανλής, από τους σημαντικότερους Έλληνες πολιτικούς του 20ού αιώνα, είχε πει σε διπλωμάτη στο Παρίσι: «Στην Κύπρο, οι πολιτικοί μιλούν πολύ. Και δεν αντιλαμβάνονται ότι όσο πιο πολύ μιλούν, τόσο πιο πολύ εκτίθενται». Από τότε πέρασαν δεκαετίες, αλλά η ροπή των Κύπριων πολιτικών προς την πολυλογία, αντί να μειωθεί, αυξήθηκε. Βοήθησαν οι κάμερες και τα μικρόφωνα, με τα οποία ερωτοτροπούν σχεδόν καθημερινώς καμματάρχες, υπουργοί, αλλά και ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Επιρρεπείς στη δημοσιότητα είναι, βεβαίως, και οι Τουρκοκύπριοι πολιτικοί, οι οποίοι επίσης αδυνατούν να κρατήσουν για πολύ το στόμα τους κλειστό. 

Το αποτέλεσμα το βλέπουμε κάθε φορά που πάει κάτι να αρχίσει στο Κυπριακό. Το ίδιο συμβαίνει και τώρα. Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί θα συναντηθούν με τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ στις 25 Νοεμβρίου στο Βερολίνο. Βδομάδες, ακόμα και μήνες τώρα, οι δηλώσεις των ηγετών, των αξιωματούχων, των κομματαρχών δίνουν και παίρνουν και στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και οι συνεργάτες του έχουν βάλει το κασετόφωνο να επαναλαμβάνει, διαρκώς, τη μεγάλη επιθυμία τους για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, δυόμισι χρόνια μετά το ναυάγιο του Κραν Μοντανά. Την ίδια ώρα, καταβάλλουν κάθε προσπάθεια για να μαυρίσουν την καρδιά των πολιτών, μη αφήνοντας κανένα περιθώριο ελπίδας. Μόλις την περασμένη Τετάρτη, ο κ. Αναστασιάδης επιβεβαίωσε ότι άδικα πάνε στο Βερολίνο. «Τζάμπα τα έξοδα» είπε στον Μεχμέτ Αλί Ταλάτ, σε δεξίωση όπου βρέθηκαν πρόσφατα. 

Αλλά και ο Μουσταφά Ακιντζί δεν πάει πίσω. Επαναλαμβάνει διαρκώς, με διαγγέλματα, δηλώσεις και γραπτές ανακοινώσεις, το ίδιο
τροπάριο. Την ανάγκη για πολιτική ισότητα και μοιρασιά του φυσικού αερίου. Τα έχουμε εμπεδώσει. Είμαι σίγουρος, μάλιστα, ότι ακόμα και οι πιο θερμοί υποστηρικτές του στα κατεχόμενα έχουν απαυδήσει με τη συνεχή επανάληψη του ίδιου τροπαρίου. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης επαναλαμβάνει, πάντως, και την προσήλωσή του σε λύση ομοσπονδίας. Εδώ που τα λέμε, είναι ο μόνος που πραγματικά επιμένει σε αυτό το μοντέλο και έχω την αίσθηση ότι απευθύνεται σε ώτα μη ακουόντων και στις δύο κοινότητες. Πόσο μάλλον στην Τουρκία. 
Και οι δύο συνομιλητές του Κυπριακού έχουν πει τόσα πολλά, έχουν θέσει τόσο ξεκάθαρα αρνητικό πλαίσιο για τη συνάντησή τους, σε εννιά μέρες, που και να πετύχουν πρόοδο (μεταξύ μας, σχεδόν αδύνατο), δεν θα μπορούν να την πουλήσουν. Ο λόρδος Χάνεϊ, ο Βρετανός μεσολαβητής την εποχή του σχεδίου Ανάν, που δημιούργησε τρομερές αντιπάθειες στην ελληνοκυπριακή πλευρά, ανάμεσα στα πολλά, είχε πει και μια μεγάλη κουβέντα. Είχε κόψει κοστούμι στους Κύπριους πολιτικούς, και στις δύο κοινότητες, λέγοντας ότι κάνουν συνομιλίες μέσω των μεγαφώνων. Και στο τέλος της ενασχόλησής του με το νησί, ήταν πεπεισμένος για την απροθυμία εξεύρευσης λύσης. Πώς μπορεί κανείς να συμβιβαστεί, έλεγε, όταν διαρκώς επαναλαμβάνει δημόσια τις κόκκινες γραμμές του. Πώς θα πείσει τον κόσμο ότι ένα δούναι και λαβείν έχει νόημα, όταν αφήνει μονίμως να εννοηθεί πως δεν προτίθεται να δώσει τίποτα.

Με πολιτική μεγαφώνων, λοιπόν, πάνε οι ηγέτες στο Βερολίνο. Χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι παίζουν και οι δύο το παιγνίδι της Τουρκίας, η οποία δεν κρύβει πως η επανένωση δεν είναι πλέον στις θεωρήσεις της. Οι κ.κ. Αναστασιάδης και Ακιντζί ροκανίζουν τον χρόνο, βαθαίνουν το αδιέξοδο, εξυπηρετώντας μόνο την Άγκυρα, η οποία έχει εδώ και πολλά χρόνια καταλάβει πως όσο οι Κύπριοι ηγέτες εθελοτυφλούν, αρνούμενοι να αναπτύξουν κοινό όραμα, τόσο η δική της παρουσία θα διαιωνίζεται στο νησί τους. 

adilinis@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...