To Top
03:21 Παρασκευή
21 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Είναι ώρα!
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Είναι ώρα!
  01 Δεκεμβρίου 2019, 10:22 πμ  
Οι Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί έχουν μερικούς μήνες μπροστά τους για να διατηρήσουν πρωτεύοντα ρόλο στη λύση ή ρύθμιση του Κυπριακού. Στο Βερολίνο, την περασμένη Δευτέρα, ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ σφύριξε παράταση, έβαλε στο ψυγείο τη μεγάλη σύναξη με όλους τους παίχτες, αλλά κράτησε τη διαδικασία ζωντανή. Έδωσε ευκαιρία στους Κύπριους να αποκαταστήσουν ουσιαστική, μεταξύ τους, επαφή. Μπας και συνεννοηθούν. Στο Βερολίνο αντιλαμβάνομαι πως ήταν ακόμα κρύοι. Ο Ανδρέας Πιμπίσιης, από το Βερολίνο, σχολίασε ότι οι δύο ηγέτες βρέθηκαν τυχαία, το πρωί της περασμένης Δευτέρας, στο πρόγευμα, στο ξενοδοχείο Άντλον Κεμπίνσκι, όπου είχαν καταλύσει. Καλημέρα είπαν, αλλά έμειναν εκεί. Δεν κάθησαν, με τον καφέ τους, σε ένα τραπέζι να τα πουν σαν άνθρωποι που θέλουν λύση. Θα βοηθήσει πολύ, αν αλλάξουν ρότα αμέσως. Περισσότερο ίσως ο κ. Αναστασιάδης, αλλά δουλειά θέλει και ο κ. Ακιντζί.

Στο Βερολίνο, πάντως, οι «συμπατριώτες» συμφώνησαν σε κάτι. Ζήτησαν και οι δύο από τον Γενικό Γραμματέα να εμπλακεί προσωπικά στη διαδικασία λύσης. Για το τι απάντησε, οι απόψεις ανθρώπων με τους οποίους μίλησα διίστανται. Ένας διπλωμάτης μουύ είπε ότι η απάντηση του κ. Γκουτέρες ήταν θετική. Τους είπε ότι θέλει να εμπλακεί. Άλλος είχε διαφορετικό αφήγημα. Ο ΓΓ θα εμπλακεί, μου είπε, όταν οι ηγέτες τού πουν τι σκοπεύουν οι ίδιοι να κάνουν. Και πρόσθεσε ότι καλό Μάη θα ξαναδούμε κάτι, ουσιαστικό, να παίζει στο Κυπριακό.

Κάπως έτσι, ο Αντόνιο Γκουτέρες κράτησε ευχαριστημένες την Τουρκία και την Ελλάδα. Η πρώτη πολύ και η δεύτερη λιγότερο, δεν ήθελαν να πάνε, τώρα, σε πενταμερή. Έδωσε, όμως, και σε μας τους νησιώτες έξι μήνες, για να δείξουμε ότι μπορούμε να ζήσουμε με τη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Στο Βερολίνο, ο Αντόνιο Γκουτέρες, εκτός από τη διαδικασία, κράτησε ζωντανή και την ομοσπονδία, παρά το ότι δεν έχει πειστεί ότι τη θέλουμε πραγματικά. Το ωραίο είναι ότι οι αμφιβολίες στρέφονται πολύ λιγότερο στους Τουρκοκύπριους, κυρίως λόγω του «ομοσπονδιακού» Μουσταφά Ακιντζί. Δεν μας συμφέρει να το λέμε αλλά, μετά το Κραν Μοντανά, η προσήλωση του Νίκου Αναστασιάδη στην ομοσπονδία πέρασε από μεγάλες αναταράξεις. Για την Τουρκία, δεν χρειάζεται να πούμε τίποτα. Ανέχεται ακόμα να συζητιέται η ομοσπονδία, αλλά έχει από καιρό εκφράσει την πραγματική της επιθυμία. Κι αν δεν ανοίξουμε τα μάτια μας, θα καταφέρει να την υλοποιήσει. 

Υπάρχει ακόμα λίγος χρόνος, για να αλλάξουμε τόνο στο νησί. Πρώτοι απ’ όλους, οι άνθρωποι του προσκηνίου. Και δεν αναφέρομαι μόνο στους πολιτικούς. Άνθρωποι με επιρροή στο περιβάλλον τους, επαγγελματικό και μη, είναι καλό να βγουν και να στηρίξουν την έμπρακτη συνεννόηση με την άλλη πλευρά. Αν πιστεύουν στην ομοσπονδιακή λύση. Για να ξεφύγουμε, κάπως, από την αφασία του σημερινού προσκηνίου. Και από τα πολιτικά πρόσωπα, που συστηματικά ποτίζουν φαρμάκι την κοινωνία. Και στις δύο πλευρές της Πράσινης Γραμμής. 

Έτσι όπως είμαστε σήμερα, άπρακτοι, δεν πιστεύω ότι μπορούμε να συμφωνήσουμε. Η Τουρκία, για υλικούς και άυλους λόγους, έχει καταφέρει να κοιτούν οι Κύπριοι ο ένας τον άλλον με μισό μάτι. Διαίρει και βασίλευε, σε άλλο χρόνο και νέα εκδοχή. Έχουμε, όμως, ακόμα μια ευκαιρία να δείξουμε ότι μπορούμε να βρούμε συνισταμένες, να χτίσουμε πάνω τους. Πιο παλιά, κάτι τέτοιο, με τον φόβο και τις προκαταλήψεις που ακόμα μας βασανίζουν, θα θεωρείτο ευσεβής πόθος. Σήμερα, είναι αναγκαιότητα, αν ακόμα συζητάμε για επανένωση. Λύση, ή ρύθμιση, του Κυπριακού συμβάλλει στη σταθερότητα, που είναι αναγκαία για να αποδώσει η ενεργειακή διπλωματία στην περιοχή. Και για να κάνουν οι Κύπριοι τον τόπο τους κανονικό κράτος. 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...