To Top
15:32 Τετάρτη
19 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο δήμαρχος που ξύπνησε υπουργός
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ο δήμαρχος που ξύπνησε υπουργός
  08 Δεκεμβρίου 2019, 10:18 πμ  
Αφοπλιστικά ειλικρινής ο Γιάννης Καρούσος μοιράστηκε από τηλεοράσεως την έκπληξη που βίωσε όταν δέχτηκε από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας το τηλεφώνημα για την υπουργοποίησή του: «Κοιμήθηκα δήμαρχος και ξύπνησα υπουργός» είπε και επιβεβαίωσε την αλήθεια που κρύβει η ρήση των προγόνων μας, σύμφωνα με την οποία «η νύχτα 'πίσκοπον γεννά, η αυγή μητροπολίτη».
 
Δεν είναι μόνον επισκόπους που γεννά η νύχτα. Και αρχιεπισκόπους γεννά όπως πολύ καλά θυμούνται όσοι έζησαν την αλήστου μνήμης διαδικασία διά της οποίας αναρριχήθηκε στον αρχιερατικό θρόνο ο προκαθήμενος της Εκκλησίας της Κύπρου. Και υπουργούς γεννά η νύχτα και βουλευτές και δημάρχους, ακόμη και προέδρους της Δημοκρατίας, δόξα τω Θεώ (και τω λαώ), σ’ αυτή τη ζωή όλα είναι πιθανά, μέρα με τη μέρα διαψεύδονται όσοι νομίζουν ότι τα είδαν όλα.  

Κάθε ανασχηματισμός προκαλεί ένα κοντράστ συναισθημάτων: Οι νεοεισερχόμενοι παραλαμβάνουν γεμάτοι προσδοκίες, όρεξη και υποσχέσεις, οι δε αναδομημένοι συνήθως απέρχονται πικραμένοι και απογοητευμένοι. Είναι όμως η μοίρα των πολιτικών (και όσων ασχολούνται με την πολιτική) να τελούν υπό συνεχή κρίση και πολλές φορές να φεύγουν ταπεινωμένοι.
 
Μακάριοι οι χορτασμένοι από δόξα και αξιώματα που εγκαταλείπουν στον κατάλληλο χρόνο με το κεφάλι ψηλά υπό τους ήχους του παρατεταμένου χειροκροτήματος. Όσο πάνε όμως σπανίζουν εκείνοι που έχουν την απαραίτητη αυτογνωσία και την επίσης δυσεύρετη σοφία ώστε να ανοίγουν την πόρτα της εξόδου από συνειδητή επιλογή και όχι κατόπιν εξαναγκασμού, όταν συνήθως είναι πολύ αργά.

Εδώ και μήνες πηγαινοέρχονται οι πληροφορίες για ανασχηματισμό, για φρεσκάρισμα της κυβέρνησης, για ανακάτεμα της τράπουλας, για λίφτινγκ στο κυβερνητικό σχήμα και για πολλά άλλα γύρω από το αποκλειστικό προνόμιο του Προέδρου. «Ώδινεν όρος και έτεκεν μυν» λένε οι επικριτές, «μηδένα προ του τέλους μακάριζε» επιμένουν οι μετριοπαθέστεροι.
 
Ο χρόνος είναι ο αδέκαστος κριτής για τους μεν και τους δε. Οι νέοι υπουργοί έχουν πεδίο δόξης λαμπρό να επιβεβαιώσουν τις προσδοκίες και να τιμήσουν την εμπιστοσύνη που τους έδειξε η πολιτεία διά του πρώτου πολίτη της. Καλά θα κάνουν όμως να συμβιβαστούν με τη νομοτελειακή αρχή ότι είναι μονίμως υπόλογοι, γεγονός που σημαίνει ότι ανά πάσα στιγμή θα πρέπει να είναι έτοιμοι να αποχωρήσουν, ενίοτε χωρίς να έχουν τη δύναμη να κοιτάξουν πίσω.
 
Ο κανόνας είναι απαράβατος και αλίμονο σε όποιον τον περιφρόνησε: Αυτός που με ένα τηλεφώνημα μπορεί τόσο εύκολα να διορίσει, το ίδιο εύκολα με ένα δεύτερο απλό τηλεφώνημα έχει τη συνταγματική εξουσία να παύσει. Και όπως κάποιος κοιμάται δήμαρχος ή κάτι άλλο και ξυπνά υπουργός, αναπόφευκτα έρχεται η μέρα που θα κοιμηθεί υπουργός και θα ξυπνήσει απλός πολίτης. Είναι αμέτρητα τα παραδείγματα όχι όμως της ώρας. Η εξουσία κατέχει τον τρόπο και διαθέτει τη δύναμη να αποθεώνει αλλά και να διαψεύδει όρκους πολιτικής, προσωπικής ή κομματικής αφοσίωσης.
 
Γι’ αυτό «η νύχτα 'πίσκοπον γεννά, η αυγή μητροπολίτη», όπως επιμένει η σοφία του λαού μας από όπου όμως προέρχεται ακόμη μια εξίσου διδακτική παροιμία: «Tης νύχτας τα καμώματα τα βλέπει η μέρα και γελά». Καλές δουλειές.
 
Φιλgood, τεύχος 240.
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...