To Top
14:56 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Αναθέματα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Αναθέματα
  08 Δεκεμβρίου 2019, 10:58 πμ  
H Tουρκία διαχρονικά δεν αφήνει τίποτε στην τύχη. Αναπτύσσει τις διεκδικήσεις της κατά τρόπο πιεστικό και προλειαίνει το έδαφος για την επιβολή τους στα γειτονικά κράτη, αναμένοντας την κατάλληλη στιγμή. Το μνημόνιο συνεργασίας με τη Λιβύη για την οριοθέτηση των θαλάσσιων περιοχών που προώθησε πρόσφατα δεν ήταν κεραυνός εν αιθρία. Εργαζόταν πάνω σε αυτό το σενάριο εδώ και καιρό. Η κίνηση έγινε με αντάλλαγμα τον στρατιωτικό εξοπλισμό της Κυβέρνησης της Τρίπολης. 
 
Το πρόβλημα θα ήταν άνευ σημασίας και η Αθήνα και η Λευκωσία δεν θα έτρεχαν πίσω από τις εξελίξεις αν οι ελληνικές κυβερνήσεις από την εποχή του ΠΑΣΟΚ αποτολμούσαν να προχωρήσουν να οριοθετήσουν τη Ζώνη με την Κυπριακή Δημοκρατία. O πατέρας της ελληνικής ΑΟΖ, Θεόδωρος Καρυώτης, ουκ ολίγες φορές σε δημόσιες παρεμβάσεις του τόνισε την ανάγκη γι’ αυτή την οριοθέτηση που θα απέτρεπε σε ένα βαθμό την τουρκική βουλιμία. Τον περασμένο Οκτώβριο σε μακροσκελές κείμενό του στο defencepoint.gr σημείωνε προφητικά μεταξύ άλλων: (…) «Εδώ και 37 χρόνια τώρα προσπαθώ να πείσω τους συμπατριώτες μου για την αξία της ΑΟΖ, που τόσο βοηθάει τα εθνικά μας συμφέροντα στην περιοχή. Ξεκίνησα, λοιπόν, έναν ανηφορικό δρόμο, γράφοντας και δημοσιεύοντας βιβλία και άρθρα στα Ελληνικά και Αγγλικά, προφανώς εις ώτα μη ακουόντων. Όταν ξεκίνησα να γράφω για την ΑΟΖ δεν γνώριζα καθόλου για τον τεράστιο ορυκτό πλούτο που βρίσκεται κάτω από τις θάλασσές μας. Απλώς, ήθελα να δείξω τα θαλάσσια σύνορα της πατρίδας μας και κυρίως την αξία της ΑΟΖ για την αλιεία μας.
 
(…) Οι Τούρκοι, να είστε σίγουροι, γνωρίζουν πολύ καλά τι κάνουν απαιτώντας συνεχώς νησιά, νησίδες και βραχονησίδες. Θέλουν απλώς να κατοχυρώσουν τη θέση τους, όταν θα έρθει η ώρα του Διεθνούς Δικαστηρίου, χρησιμοποιώντας αυτό το επιχείρημα: «Εμείς ποτέ δεν αποδεχτήκαμε ότι αυτή είναι θάλασσα μόνο για την Ελλάδα».
 
(…) Όλος ο πλανήτης ασχολείται με την ΑΟΖ εκτός από εμάς. Ήδη 138 κράτη έχουν ανακηρύξει ΑΟΖ. Ο κύριος στόχος της άσκησης «Γαλάζια Πατρίδα» δεν ήταν τίποτε άλλο από το να μπει η Άγκυρα σφήνα και να απαιτήσει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και την Λιβύη. Η Ελλάδα δεν έχει παρουσιάσει ούτε έναν επίσημο χάρτη που να δείχνει τα θαλάσσια σύνορά μας. Μάλιστα ο προηγούμενος Έλληνας πρωθυπουργός είχε κάποτε ρωτήσει εάν έχουμε θαλάσσια σύνορα.
 
(…) Ο μόνος τρόπος για να σταματήσει η Ελλάδα τα σχέδια αυτά είναι, άμεσα και πριν είναι πολύ αργά, να προβεί σε οριοθέτηση της ΑΟΖ της με αυτήν της Κύπρου βάσει της μέσης γραμμής, σύμφωνα με τις προβλέψεις της UNCLOS, που θα δίνει πλήρη επήρεια στη νήσο Στρογγύλη, με αποτέλεσμα η Τουρκία να μην έχει θαλάσσια σύνορα με την Αίγυπτο και φυσικά ούτε με τη Λιβύη.
 
Βέβαια συνεχίζουμε την ίδια τακτική που είχαμε το 1973 μιλώντας για τον τεράστιο πλούτο των θαλασσών μας. Αυτό ακριβώς συνέβη επίσης όταν οι ηλίθιοι συνταγματάρχες τότε διαφήμισαν τον τεράστιο πλούτο πετρελαίου που βρήκαμε στον Πρίνο της Θάσου. Μέχρι εκείνη την ημέρα δεν υπήρχε ούτε μια παραβίαση του εναέριου και θαλάσσιου χώρου μας. Οι παραβιάσεις άρχισαν μετά τις δηλώσεις της Χούντας και συνεχίζονται μέχρι ήμερα».
 
Όταν δεν υπάρχει σοφία και πολιτική βούληση αυτό γίνεται. Κανένας δεν ακούει στο αθηναϊκό κράτος. Και η Αθήνα σε αυτή την περίπτωση και όχι η Λευκωσία είναι που βαρύνεται με την ευθύνη, γιατί άφησε την Τουρκία να αλωνίζει, προσδοκώντας αφελώς να την καλοπιάσει με διαλόγους… Σημειώνουμε ότι ο Νίκος Κοτζιάς αποχωρώντας από το ΥΠΕΞ είχε εξαγγείλει οριοθέτηση της ελληνικής ΑΟΖ που ποτέ δεν είδαμε...
 
Τα αντανακλαστικά του κυπριακού Υπουργείου Εξωτερικών ήταν σαφές καλύτερα από του αντίστοιχου ελληνικού εξού και η δρομολόγηση της προσφυγής στην Χάγη, προτού καν ανοίξουν το στοματάκι τους οι ξερόλες πολιτικοί ηγέτες, που αναλώνονται σε δηλώσεις εντυπωσιασμού και προβολής. Όσα λιγότερα λέγονται και όσα περισσότερα γίνονται είναι που έχουν σημασία… Το παράδειγμα της Άγκυρας αποδεικνύει του λόγου το αληθές. Ας πάρουν μαθήματα οι ταγοί μας…  
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...