To Top
16:08 Δευτέρα
20 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ουρλιάζει η αλήθεια για να την ακούσουμε
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ουρλιάζει η αλήθεια για να την ακούσουμε
Τελευταία Ενημέρωση: 11 Δεκεμβρίου 2019, 11:16 πμ
Πικρές αλήθειες σήμερα από δυο ανθρώπους που εκτιμώ και με λόγια γεμάτα πίκρα. Δεν θα μπορούσα να τα γράψω καλύτερα, γι΄ αυτό τους αφιερώνω σήμερα τη στήλη. Πρώτα από την ομιλία του Παύλου Μυλωνά στη Βουλή κατά τη συζήτηση του κρατικού προϋπολογισμού. Διαβάστε αποσπάσματα ως κραυγή απόγνωσης:

«Θα μιλούσαμε για έναν καλύτερο και πιο ελπιδοφόρο κρατικό προϋπολογισμό αν η πατρίδα μας δεν ήταν έρμαιο των ορέξεων του πειρατή της περιοχής. Η Τουρκία βρυχάται και η πατρίδα μας βιώνει τα αποτελέσματα τραγικών πολιτικών. Ειδικά την τελευταία εντεκαετία, όλα έκαναν βήματα προς τα πίσω, ειδικά η αξιοπρέπεια της Κυπριακής Δημοκρατίας. Το κτήνος δημιουργεί τετελεσμένα σε ξηρά και θάλασσα κι η απάντηση της κυπριακής ηγεσίας είναι κοινά ανακοινωθέντα υπό τη σκιά της Πύλης του Βρανδεμβούργου. Θα πάρουν και τη Λεμεσό κι εμείς θα συζητάμε ακόμα για μια Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, σάμπως και έρχεται εργοστασιακά με τα κόμματα και τις πολιτικές ηγεσίες του τόπου. Καμία ένδειξη αναγέννησης. Καμία όρεξη για αντίσταση. Ιδεολογικοποιήσαμε την ήττα και προτάσσουμε το θανατηφόρο άλλοθι του συμβιβασμού, σάματις και φταίνε τα παιδιά μας για την προδοσία. Παλεύουμε να θάψουμε το μέλλον της Κύπρου σε ακατανόητες συμφωνίες που εξυπηρετούν μονάχα τους εγκληματίες, την Τουρκία, τους Τουρκοκύπριους κολαούζους του φασίστα Ερντογάν (…) Απωθήσαμε την αλήθεια και χαρίσαμε τον πλούτο των παιδιών μας σε ένα φαντασιακό συνιστών κρατίδιο, που ούτε ο Ντε Σότο δεν πίστεψε ότι θα ιδρυθεί.
 
Παραδοθήκαμε και χαρίσαμε τα σπίτια, τα σχολεία, τις εκκλησίες, τις θάλασσες, τα βουνά μας στους αυλοκόλακες του τουρκικού φασισμού κι αναζητούμε δεκανίκια τύπου Ακιντζί, μήπως και γλυτώσουμε πεντέξι χρόνια. Να γλυτώσουμε από τι; Η Κύπρος είναι τουρκοκρατούμενη. Κι όσο κι αν δεν καθίσταται σαφές, η ιστορική αλήθεια είναι εκεί και ουρλιάζει για να την ακούσουμε. Κι αν την αμφισβητούν οι αναθεωρητές που καμαρώνουν για τη διεθνή τους φήμη, φροντίζει το σύνοικο στοιχείο και ο κατοχικός στρατός να επαναλαμβάνουν τη σκλαβιά: Στη Δένεια, στην Αυλώνα, στα Στροβίλια, στη νεκρή ζώνη της οδού Λήδρας, στο Λήδρα Πάλας, στον εναέριο χώρο, στην υφαλοκρηπίδα. Αυτά θα μετατρέπονται σε τετελεσμένα όσο εμείς, η κοινωνία, η Πολιτεία, ανεχόμαστε να μας χειραγωγεί μια μερίδα ατόμων που αποδέχθηκε την ήττα και βυθίζει το αύριο των παιδιών μας προς υπηρεσία κάποιας φιλοδοξίας».

Και σαν συνέχεια, τα λόγια του Σενέρ Λεβέντ από το χθεσινό του άρθρο, στον Πολίτη και στην Αφρίκα, που έρχονται να προσθέσουν το ίδιο μήνυμα αλλά προς τους Τουρκοκύπριους:

«Κάποιοι ανάμεσά μας προσπαθούν να τρομάξουν την ελληνοκυπριακή πλευρά. Κάποιοι όχι μόνο στον βορρά αλλά και στον νότο. Λένε το εξής: «Αν δεν υπάρξει λύση τώρα, στο μέλλον δεν θα μπορείτε να βρείτε Τουρκοκύπριους απέναντί σας για να κάνετε λύση». Ποιους θα βρουν, λέει; Τους εκ Τουρκίας! Δηλαδή, ενόσω παρατείνεται η διαδικασία της λύσης, οι Τουρκοκύπριοι θα αφανίζονται. Θα χάνονται. Δεν θα μείνει κανείς. Και η ελληνοκυπριακή πλευρά θα βρει απέναντί της τους εκ Τουρκίας. Δεν ξέρω, γιατί να φοβηθεί γι’ αυτό η ελληνοκυπριακή πλευρά; Μήπως είναι πιο δύσκολο να καθήσεις στο τραπέζι με κάποιους που δεν θεωρούν αυτό το μέρος πατρίδα από το να καθήσεις με κάποιους που το θεωρούν πατρίδα; Ο άνθρωπος κάνει τα πάντα για την πατρίδα του (…) Τι στόχο έχουν με αυτό όσοι λένε κάντε λύση τώρα, γιατί αλλιώς δεν θα μπορείτε να βρείτε Τουρκοκύπριο;
 
Μήπως να αποδεχθεί η ελληνοκυπριακή πλευρά πράγματα τα οποία δεν αποδέχεται μέχρι σήμερα; Δηλαδή, κατά τη γνώμη τους, η ελληνοκυπριακή πλευρά ευθύνεται για τη μη λύση; Θέλουν να αποδεχθεί τις εγγυήσεις; Την πολιτική ισότητα με τη μορφή που την προτείνει η τουρκική πλευρά; Δεν ξέρω τις απαντήσεις που δίδουν σε αυτά τα ερωτήματα όσοι υποστηρίζουν τη λύση, επειδή δεν υπέβαλαν κανένα σχέδιο λύσης μέχρι σήμερα. Οι Τουρκοκύπριοι είναι εκείνοι που ουσιαστικά πρέπει να βιαστούν για τη λύση και όχι οι Ελληνοκύπριοι. Διότι εκείνοι είναι που θα πληγούν στην ουσία λόγω της παράτασης της διαδικασίας της μη λύσης. Ο αφανισμός τους δεν θα πλήξει την ελληνοκυπριακή πλευρά. Τους ίδιους θα πλήξει. Δεν έχω απολύτως καμία αμφιβολία γι’ αυτό!»

aristosm@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...