To Top
15:28 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τι καταφέραμε ως χώρα στον τομέα των υπηρεσιών;
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Τι καταφέραμε ως χώρα στον τομέα των υπηρεσιών;
  15 Δεκεμβρίου 2019, 9:15 πμ  
Η κυπριακή οικονομία σε λιγότερο από πενήντα χρόνια μεταμορφώθηκε από μια παραδοσιακή, γεωργική οικονομία σε μια οικονομία βασισμένη στον τομέα των υπηρεσιών. Ωστόσο, όσο άγαρμπα ξεκίνησε (από την ανάγκη για οικονομική ανασύσταση) τόσο ασχεδίαστα συνέχισε να υφίσταται και να εξελίσσεται, με αποτέλεσμα η καχυποψία έναντι του χρηματο-οικονομικού συστήματος της Κύπρου να υπάρχει εδώ και χρόνια, παρά τις όποιες προσπάθειες που γίνονται για συμμόρφωση. 

Οι ανεξέλεγκτες διακινήσεις κεφαλαίων, ο ελλιπής έλεγχος των συναλλαγών, η άγνωστη πηγή των κεφαλαίων και ο άγνωστος τελικός δικαιούχος των λογαριασμών επέτεινε το πρόβλημα. Οι πελάτες μας- πολλές φορές- αμφίβολοι. Μετά την τουρκική εισβολή, η τότε κυπριακή κυβέρνηση αναζητούσε νέες πηγές εσόδων ξένου συναλλάγματος. Κατά τη δεκαετία του 1980 πολλές εταιρείες και κάτοικοι του Λιβάνου βρήκαν καταφύγιο στην Κύπρο, αργότερα οι Σέρβοι, ενώ μετά την πτώση του σοβιετικού καθεστώτος, ήρθαν και οι πρώτοι πελάτες από τη Ρωσία. Τώρα, το βλέμμα μας είναι στραμμένο προς την Ασία.

Παράλληλα, βρίσκουμε και άλλους τρόπους να ονομάσουμε τις υπηρεσίες μας. Βλέπετε, το καλό το παλικάρι ξέρει κι άλλο μονοπάτι. Με την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, η λέξη «offshore εταιρεία» καταργήθηκε, βαφτίστηκε σε «εταιρεία διεθνών δραστηριοτήτων», ενώ η εταιρεία κέλυφος (shell company) ήταν η διάδοχη κατάσταση. Μάλιστα, κατά την τελευταία δεκαετία η Κύπρος έχει καταστεί κέντρο για τις εταιρείες παροχής επενδυτικών υπηρεσιών παραγώγων σε συνάλλαγμα Forex. 

Ο παρονομαστής είναι κοινός. Κυνηγούμε τις φούσκες (ή τις δημιουργούμε) με στόχο το εύκολο χρήμα. Το τέλος μιας εποχής ήταν και επίσημη παραδοχή του τέως υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη.  «Το μοντέλο των υψηλών καταθέσεων από πολίτες εκτός ΕΕ και των εταιρειών – κέλυφος χωρίς πραγματική παρουσία έχει τελειώσει», δήλωσε ο τέως υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, υπογραμμίζοντας πως η Κύπρος δεν θέλει να συνεχίσει αυτό το μοντέλο, το οποίο προκάλεσε προβλήματα στην οικονομία. 

Αυτή τη στιγμή γίνεται μια προσπάθεια για επαναχάραξη του μοντέλου των υπηρεσιών. Στα πλαίσια αυτής της αλλαγής επιδιώκεται η προσέλκυση επενδυτικών ταμείων και ναυτιλιακών εταιρειών. Επιπρόσθετα, η ραγδαία ανάπτυξη της τεχνολογίας δημιουργεί ένα έντονα διαφοροποιημένο χρηματοοικονομικό περιβάλλον, με νέες ευκαιρίες και προοπτικές. 

Η Κύπρος δεν μπορεί να έχει βαριά οικονομία και είναι λογικό ότι θα επενδύει στην τριτογενή τομέα- αυτών των υπηρεσιών. Ωστόσο, αυτό θα πρέπει να γίνει με διαφανείς διαδικασίες και με ορίζοντα μακροπρόθεσμο. Οι κυπριακές Αρχές θα πρέπει να στήσουν μια βιομηχανία που δεν θα φοβάται ούτε τις αυστηρές εποπτείες, ούτε την αλλαγή καθεστώτων. Ας ανατρέξουμε στην ιστορία των τελευταίων σαράντα χρόνων και ας δούμε τι καταφέραμε ως χώρα παροχής υπηρεσιών. Θα δούμε ότι μπήκαμε στον χάρτη (έχοντας το ατού του φορολογικού συντελεστή). Ωστόσο, τι θα πάθουμε εάν αυτό το πλεονέκτημά μας χαθεί; Ας αναρωτηθούμε και ας χτίσουμε πολιτικές που θα λειτουργήσουν ως ανάχωμα. 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...