To Top
18:37 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τα αμφίσημα…
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Τα αμφίσημα…
  22 Δεκεμβρίου 2019, 10:22 πμ  
Στο τέλος θα χρειαζόμαστε μέντιουμ για να ερμηνεύουμε τη στάση του προεδρικού στο Κυπριακό. Ειδικά τη σχέση του Νίκου Αναστασιάδη με τον Μουσταφά Ακιντζί. Είναι γεγονός ότι η επικοινωνία τους έχει περάσει αναταράξεις. Ήταν ιδιαίτερα θερμή στο ξεκίνημα, εισήλθε σε περίοδο μεγάλης ψυχρότητας μετά το Μοντ Πελεράν και το Κραν Μοντανά, έμεινε στην κατάψυξη για δυόμιση χρόνια και τελευταία φάνηκε να ανακάμπτει. Πολύ τελευταία, την περασμένη Δευτέρα για την ακρίβεια. Είδα, που λέτε, με χαρά τον Πρόεδρο να αντιμετωπίζει τον Τουρκοκύπριο ηγέτη ως εταίρο. Βρήκαν χρόνο στο πολύ βαρύ πρόγραμμά τους (sic) και πήγαν, τελικά, σε σύνοδο της δικοινοτικής επιτροπής για την εκπαίδευση. Ήταν καιρός, σκέφθηκα, βλέποντας τα τηλεοπτικά πλάνα και τις φωτογραφίες, ο επικεφαλής του κράτους να πλησιάσει τον Μουσταφά Ακιντζί. Τον πολιτικό του κατεχόμενου βορρά που πραγματικά θέλει την ομοσπονδία. Την εντύπωσή μου ενίσχυσε και ένας πολύ καλός μου φίλος. Με πήρε τηλέφωνο για να ρωτήσει αν θα δούμε και πάλι τον κ. Αναστασιάδη να φλερτάρει επίμονα τον συνομιλητή του στο Κυπριακό. 

Δεν πέρασαν μερικές ώρες και ξημερώματα Τρίτης έπεσα πάνω στον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Κυριάκο Κούσιο. Άκουγα τα όσα έλεγε, στην πρωϊνή εκπομπή της Κατερίνας Ηλιάδη στο ραδιόφωνο του Πολίτη, και δεν πίστευα στ΄αυτιά μου. Στην επαναλαμβανόμενη ερώτηση για το αν πραγματικά οι δύο ηγέτες μπαίνουν σε περίοδο αναθέρμανσης των σχέσεων, ο κ. Κούσιος απαντούσε ότι είναι η Τουρκία που κάνει κουμάντο στα κατεχόμενα, αφήνοντας σαφώς να εννοηθεί ότι ο κ. Ακιντζί είναι μαριονέτα. Αν ήθελε ο Πρόεδρος να στείλει μήνυμα ότι προσεγγίζει και πάλι τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, ο εκπρόσωπός του διαμήνυε ακριβώς το αντίθετο. Η εικόνα του χαμογελαστού Νίκου Αναστασιάδη, δίπλα στον Μουσταφά Ακιντζί, κατακερματίστηκε. 

Τις επόμενες ημέρες έτυχε να μιλήσω με φίλο δημοσιογράφο στην Αθήνα. Μου έλεγε ότι ο Πρόεδρός μας εξακολουθεί να μιλά για συνομοσπονδία και δύο κράτη, κάθε φορά που βρίσκεται με μέλη της ελληνικής πολιτικής ηγεσίας, συμπεριλαμβανομένου του πρωθυπουργού και του αρχηγού της αξιωματικής αντιπολίτευσης. Άντε, μετά απ’ αυτά, να τον πιστέψουν οι συνομιλητές του, όταν διαβεβαιώνει δημόσια την προσήλωσή του στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. 

Προσωπικά κουράστηκα να μεμψιμοιρώ. Και μέρες που είναι θέλω λίγο παραμύθι, για να μου φτιάξει τη διάθεση. Θα ήθελα πραγματικά να πιστέψω ότι ο Πρόεδρος έχει αντιληφθεί, επιτέλους, πως έχει ελάχιστο ωφέλιμο χρόνο μέχρι τις εκλογές του Απριλίου 2020 στα κατεχόμενα, για να στηρίξει, με τον τρόπο του, τον «συμπρόεδρο» στη μάχη για επικράτηση. Ο κ. Ακιντζί έχει ισχυρό αντίπαλο, τον επικεφαλής του ακραίου Κόμματος Εθνικής Ενότητας, Ερσίν Τατάρ. Σημαίνων πολιτικός μου έλεγε ότι ο κ. Τατάρ ήταν στη μετριοπαθή πτέρυγα το ΚΕΕ, όταν αρχηγός του ήταν ο Ντερβίς Έρογλου. Τώρα έχει κάνει μεγάλη στροφή και προωθεί ασμένως τα δύο κράτη. Για να επανέλθω στον κ. Ακιντζί, ο άνθρωπος έχει υποστήριξη, αλλά ο αντίπαλός του κερδίζει έδαφος. Επιπλέον, ο Τουρκοκύπριος ηγέτης δεν κατάφερε να πείσει το Ρεπουμπλικανικό Τουρκικό Κόμμα, που έχει παρόμοιες ιδέες στο Κυπριακό, να τον στηρίξει από την αρχή. Η συμφωνία με τον Τουφάν Ερχουρμάν είναι να στηριχθεί όποιος από τους δυο τους περάσει στον δεύτερο γύρο. Θα ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα, αν το ΡΤΚ στήριζε τον κ. Ακιντζί από την αρχή.

Είναι γεγονός –και φαίνεται– ότι η Άγκυρα δεν θέλει τον Μουσταφά Ακιντζί στα πόδια της, σε ό,τι έχει να κάνει με το Κυπριακό. Αυτό από μόνο του θα έπρεπε να είναι καλό σημάδι. Η θερμή ατμόσφαιρα στην εκδήλωση της περασμένης Δευτέρας θα μπορούσε να είναι μια καλή ένδειξη, ότι  Πρόεδρος αρχίζει να καταλαβαίνει τη σημασία του να έχει τον κ. Ακιντζί ως συνομιλητή, αντί τον Ερσίν Τατάρ. Μεταξύ μας, θα ήθελα πολύ να το πιστέψω. Τόσο πολύ που, σε πείσμα νοήμονων φίλων μου, θα κρατήσω αυτή την εικόνα τουλάχιστον μέχρι το τέλος των γιορτών. 

adilinis@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...