To Top
09:33 Σάββατο
22 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
To ανέκδοτο με τη γραφειοκρατία
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • To ανέκδοτο με τη γραφειοκρατία
  22 Δεκεμβρίου 2019, 9:31 πμ  
Το ανέκδοτο το ξέρετε: Πώς πέθανε ο τελευταίος Πόντιος (με απεριόριστο σεβασμό στους φίλους Πόντιους βέβαια) επενδυτής; Ήρθε Κύπρο για να επενδύσει και αντί να κόψει την κορδέλα της γραφειοκρατίας, τον έκοψε αυτή. 
 
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μάς υπενθύμισε τις προάλλες πως είναι αδιανόητες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται στο Δημόσιο για αδειοδότηση και εκτέλεση έργων στην Κύπρο, προσθέτοντας πως είναι η ώρα για να καθιερωθεί η Υπηρεσία με βάση τον επενδυτικό νόμο στην οποία θα μπορεί κάποιος να παίρνει άδεια οικοδομής σε μια μέρα. «Ειλικρινά είναι ή για να απογοητεύεσαι ή κυριολεκτικά να λες πού επιτέλους και τι επιτέλους επιβάλλεται πλέον να γίνει για να υπάρξει επιτάχυνση των έργων των δημοσίων επενδύσεων. Είναι αδιανόητες οι γραφειοκρατικές διαδικασίες που ακολουθούνται». Αυτά είπε ο Νίκος Αναστασιάδης. Όχι ο οποιοσδήποτε επιχειρηματίας αλλά ο επικεφαλής του κράτους τα τελευταία εφτά σχεδόν χρόνια. Έχει δίκαιο το ΑΚΕΛ να του λέει πως τα ίδια έλεγε και το 2013 προτού καν εκλεγεί. Γιατί και τότε τα ίδια έλεγε. 
 
Ο Πρόεδρος δεν έμεινε εκεί όμως, πρόσθεσε πως «είναι αδιανόητο να έχουμε ακόμα νόμους προ του 1960 για να καθορίζουν την αδειοδότηση, την εκτέλεση έργων και άλλα» και πρόσθεσε πως «είναι η ώρα, και πιστεύω ότι προς τούτο θα έχω τη συμπαράσταση του συνόλου των κομμάτων στη Βουλή, έτσι ώστε να καθιερωθεί πρώτον  το onestopshop, δηλαδή η Υπηρεσία με βάση τον επενδυτικό νόμο όπου επιτέλους θα μπορεί κάποιος σε μια μέρα να παίρνει άδεια οικοδομής».
 
Υπενθυμίζουμε πως με βάση την παρουσίαση που έκανε ο τέως υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, με τον νέο νόμο δημιουργείται μια αδειοδοτική Αρχή. Η Διεύθυνση Διαχείρισης Στρατηγικών Επενδύσεων η οποία είναι αρμόδια για την έκδοση οικοδομικών αδειών (πολεοδομική και οικοδομική άδεια) κι έτσι καταργούνται οι 36 οικοδομικές και οι 10 πολεοδομικές Αρχές.  
Ο στόχος που τέθηκε είναι για μέγιστο χρόνο έκδοσης αδειών τον ένα χρόνο και σταδιακά να μειωθεί στους έξι μήνες. Ο χρόνος για εκχώρηση παρέκκλισης καθορίστηκε στους δύο μήνες και η έκδοση γνωμοδότησης για περιβαλλοντικούς όρους εντός τριών μηνών. Η αρμοδιότητα για έκδοση άδειας θα μεταφέρεται στο Υπουργικό Συμβούλιο, αν δεν τηρούνται τα συμφωνημένα χρονοδιαγράμματα.  
Είναι καλό που ο Πρόεδρος θυμάται πού και πού ότι υπάρχει γραφειοκρατία, είναι καλό που το «one stop shop» έχει κολλήσει στα στόματα όλων σαν τατουάζ, αλλά από τις πολλές φορές που το έχουμε ακούσει, θα καταντήσει κι αυτό να είναι άλλο ένα ανέκδοτο. 
Υπάρχουν ακόμα πολλά εμπόδια μέχρι να παταχθεί η γραφειοκρατία: πέρα από τους νόμους, τους κανονισμούς, τους σχεδιασμούς κτλ, το μεγαλύτερο πρόβλημα είναι η νοοτροπία και η ευθυνοφοβία. Είναι στο πνεύμα που αντιμετωπίζονται οι αιτήσεις που πρέπει να εγκριθούν από το Δημόσιο. Ακόμα κι αν περάσει ο επενδυτικός νόμος χωρίς την παραμικρή αλλαγή από τη Βουλή, θα εκπαιδεύσει κάποιος τους εμπλεκόμενους λειτουργούς ώστε να εργάζονται ταχύτερα, χωρίς αχρείαστες καθυστερήσεις και τυπικότητες; Και για να μην παρεξηγηθούμε, δεν μιλάμε για άνευ όρων έγκριση αιτήσεων. Ακόμα και οι απορρίψεις όμως πρέπει να γίνονται γρήγορα. Θέλεις να κάνεις ξενοδοχείο σε περιοχή με αρχαία, Μακαριότατε; Δεν υπάρχει περίπτωση. Απορρίπτεται. Όχι να συζητείται επί τρία χρόνια αν δικαιούται ή όχι (η αναφορά στη συγκεκριμένη περίπτωση είναι τυχαία). 
 
Ίσως Πρόεδρε είναι καιρός να επαναφέρετε εκείνη τη Μονάδα Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ανάπτυξης ως ανεξάρτητη, απευθείας κάτω από εσάς. Πριν απ’ όλα όμως, πρέπει να αποφασίσετε πως για να επιτευχθούν όλες αυτές οι αλλαγές θα πρέπει να συγκρουστείτε με κατεστημένα και βασίλεια. Δεν έχει ουσία αν απλώς αλλάξουν τίτλοι και νομοθεσίες χωρίς να αλλάξει η νοοτροπία του τρόπου λειτουργίας των κρατικών υπηρεσιών.
 
* Αρχισυντάκτης Επιχειρηματικών Εκδόσεων «Ο Φιλελεύθερος».
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...