To Top
13:40 Τετάρτη
19 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τσάι και συμπάθεια
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Τσάι και συμπάθεια
  23 Δεκεμβρίου 2019, 10:42 πμ  
Στο σπίτι της Ευγενίας της Καλαµαρούς ήτανε λες και έκαναν κατάληψη οι κουκουβάγιες. Η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον µελέτησε σιωπηλά τον χώρο, προσπαθώντας να κατανοήσει ποια νοσηρή διακοσµητική φαντασία συνέλαβε αυτό το υπερθέαµα. Κουκουβάγιες τυπωµένες σε σερβίτσια του τσαγιού, κουκουβάγιες - χριστουγεννιάτικα στολίδια µε στρας και πούλιες, χρυσές κουκουβάγιες τύπου Salt and Pepper, εξαντρίκ κουκουβάγιες κεντηµένες σε βελούδινα µαξιλάρια… «Προς τι όλη αυτή η κουκουβαγιο-υστερία µάνα µου;» ρώτησε η χήρα την οικοδέσποινα. «Για να τιµήσουµε το κυπριακό θουπί» της απήντησε εκείνη µε καµάρι.
 
Το ότι το θουπί αναγνωρίστηκε παγκοσµίως ως αµιγώς κυπριακό είδος αποτελεί αδιαµφισβήτητα ένα χαρούµενο γεγονός. Αφενός επειδή φάγαµε την κρυάδα µε το χαλλούµι και αφετέρου γιατί δεν υπάρχουν πλέον πολλά πράγµατα που µπορούν να µας κάνουν ευτυχείς. Η Ευγενία βεβαίως, ως βέρα Αθηναία, έχει και ένα λόγο παραπάνω για να τιµήσει το σύµβολο σοφίας. «Φοβάµαι ότι κοµίζω γλαύκα ες Αθήνας…» ξεκίνησε να λέει στις φιλενάδες της, αλλά σταµάτησε ξαφνικά όταν αντίκρισε το έντροµο βλέµµα του εγγονού της.
 
Και κοµίζω και γλαύκα και ες και Αθήνας; Ο εγγονός της Καλαµαρούς κοιτούσε σοκαρισµένος το ερεβώδες τοπίο της ελληνικής γλώσσας.  Το καρέ γνώριζε φυσικά ότι αυτό ήταν το βουβό δράµα της συνταξιούχου φιλολόγου… «Άλλα παιδιά πέφτουν στα σκληρά ναρκωτικά. Το δικό µας έπαθε ανοσία Μπαµπινιώτη» παραδέχτηκε η Ευγενία. Γιατί πώς αλλιώς να εξηγήσει ότι ένα παιδί που φέρει το DNA της ενθουσιάζεται µε εκποµπή όπου κάποια δηλώνει ότι φοράει «αξιοκρατικό ρούχο» για να δείχνει «λεφτού» και «λεπτοπίλεπτη». «Έννεν πελλαµός ρε γιαγιά;» την είχε ρωτήσει µέσα στην καλή χαρά, προκαλώντας της άθελά του το δέκατο ελαφρύ περιστατικό της καριέρας της.
 
Όταν επιτέλους ξεκουµπίστηκε ο νεαρός, οι κυρίες του καρέ συνέχισαν το τσάι τους περικυκλωµένες από τις έξαλλες κουκουβάγιες. Είχαν να συναντηθούν τρεις ηµέρες, µε αποτέλεσµα να µείνουν και οι συνεντεύξεις του Κυριακάτικου Τύπου ασχολίαστες… «Μόνο σε µένα η δήλωση του Κάρογιαν –«θα είµαστε ο ρυθµιστής στις επόµενες εκλογές»- ακούστηκε ως απειλή;» ρώτησε η Κουλλίτσα Κυριακού. «Άνθρωπο που δηλώνει ότι η πολιτική του πρόταση είναι “εµπροσθοβαρής” να τον φοβάσαι» ψιθύρισε η Καλαµαρού ψάχνοντας ανήσυχη µε τα µάτια τον εγγονό της. Καθότι γνώριζε εκ πείρας πως από κάτι τέτοια αδυσώπητα ελληνικά θρηνήσαµε θύµατα ανάµεσα στη µαθητιώσα νεολαία µας.
 
«Πρέπει να µιλήσουµε για τον Κυριάκο» είπε η Ιουλία θαρρετά, προκαλώντας παγωµάρα στο καρέ. «Τον Κυριάκο Κούσιο» διευκρίνισε κι απόθεσε τη συνέντευξη του νέου κυβερνητικού εκπροσώπου επάνω στην πράσινη τσόχα. «Ο Κυριάκος είναι ένας άνθρωπος του κόσµου» είπε ενοχληµένη η Καλαµαρού και ανασήκωσε το δαχτυλάκι της καθώς κράταγε το φλιτζάνι του τσαγιού. «Ποιανού κόσµου; Γιατί να είναι του δικού µας κόσµου αµφιβάλλω» την κατακεραύνωσε η Ιουλία. 
 
Η περίπτωση του Κυριάκου Κούσιου έχει προβληµατίσει την αστική Λευκωσία και ιδιαιτέρως την αγγλόφωνη δεξιά. Την πιο εµπεριστατωµένη εξήγηση, σύµφωνα µε αυτόπτες µάρτυρες, έδωσε η Ιουλία Παλαιολόγου Ουίλσον ένα πρωινό στο κοµµωτήριο του Άγγελου: «Ο Κούσιος µου θυµίζει κάτι καθωσπρέπει υπερήλικους θείους οι οποίοι βιώνουν µια παράλληλη πραγµατικότητα ενώ γύρω τους γίνεται το σύστριγγλο. Επί παραδείγµατι… Είναι µαζεµένη η οικογένεια σε εορταστικό τραπέζι και ο γιος αποφασίζει να ανακοινώσει ότι είναι ολίγον γκέι. Την ώρα που παθαίνει ο πατέρας τη σκοτοδίνη, παίρνει την ευκαιρία η θυγατέρα για να τους πει ότι ο παντρεµένος καθηγητής της την κατέστησε εντελώς έγκυο. Τη στιγµή ακριβώς που η µητέρα κρατιέται για να µην ουρλιάξει εµφανίζεται ο εν λόγω θείος. Με το ωραίο του κοστούµι και ένα µπουκέτο γλαδιόλες. “Έξω έχει ένα θαυµάσιο ήλιο!” λέει και δεν κάµπτεται ούτε όταν τον παίρνει σύσσωµη η οικογένεια από τα µούτρα. “Εδώ καίγεται  η γούνα µας και εσύ µιλάς για τον καιρό θείε;” παθαίνει (επιτέλους) το nervous breakdown η ηρωική µάνα. Εκείνος όµως παραµένει απτόητος! Ατσαλάκωτος! Αγέρωχος! Όπως τον Κούσιο ένα πράγµα που τον ρώταγε η δηµοσιογράφος π.χ. για τα διαβατήρια και αυτός απαντούσε µε αγγλοσαξωνικό φλέγµα “πρόκειται για ατεκµηρίωτο ισχυρισµό”. Θα τους τρελάνει όλους ο Κυριάκος αγάπη µου. Downton Abbey το έκανε το briefing… Τσάι και συµπάθεια!».
 
«Τη συνέντευξη του Αρχιεπισκόπου τη διαβάσατε;» ρώτησε η Καλαµαρού, σε µια απέλπιδα προσπάθεια ν’ αλλάξει θέµα. Ήταν σαν να πάτησε όµως τον κάλο στην Ιουλία η οποία ξέσπασε λες και της έβρισαν τη µάνα και τον πατέρα. «Να διαβάσω ΕΓΩ συνέντευξη µε τίτλο “δεν επούντζιασα τις 300 χιλιάδες του Λόου”; Όχι αγάπη µου, προτιµώ να εντρυφήσω στα άπαντα της Μέγκι Ντρίο». Η αναφορά στη Μέγκι χαλάρωσε κάπως τη φορτισµένη ατµόσφαιρα. Οι κυρίες θυµήθηκαν αγαπηµένες ατάκες («υπήρξε θέληση από εκ µέρους µου», «ανέβηκε η µπήχη της», «σε ποιο ουράνιο και τόξο βρήκα την τύχη») και ευθύµησαν επιτέλους. Ακόµη και οι κουκουβάγιες τύπου Φλωρινιώτης δεν τους φαίνονταν πλέον τόσο αλλόκοτες. «Καλές γιορτές να έχουµε» ευχήθηκε η Καλαµαρού προσθέτοντας στο τσάι τους µια ιδέα κονιάκ. 
  
 
Διακοσμητικές παρενέργειες από το γεγονός ότι το θουπί αναγνωρίστηκε παγκοσμίως ως αμιγώς κυπριακό είδος.

Φιλgood, τεύχος 252.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...