To Top
16:22 Τετάρτη
19 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Αναθέματα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Αναθέματα
  22 Δεκεμβρίου 2019, 10:50 πμ  
*** Χιλιοειπωμένο αλλά επαναλαμβάνουμε εαυτούς στα πάντα σε αυτό τον τόπο. Η χώρα μας για να γίνει ένα κανονικό ευνομούμενο κράτος χρειάζεται δουλειά, πολλή δουλειά. Όχι μόνο από το πολιτικό προσωπικό. Από τους πάντες. Από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο πολίτη. Δυστυχώς δεν έχουμε συνειδητοποιήσει ότι δεν έχουμε μόνο ωφελήματα, έχουμε και υποχρεώσεις και καθήκοντα τα οποία αν δεν φέρουμε εις πέρας θα προκύψει πρόβλημα. 

***Για πρώτη φορά στα χρονικά του κυπριακού κράτους εφαρμόζεται μια τόσο μεγαλεπήβολη μεταρρύθμιση όπως το Γενικό Σχέδιο Υγείας. Σίγουρα δεν ξεκίνησε η εφαρμογή του χωρίς προβλήματα, χωρίς στρεβλώσεις. Χρειάστηκε κάποιοι να βάλουν νερό στο κρασί τους, για να μπορέσει να «περπατήσει» το Σχέδιο. Διαφορετικά θα είμαστε ακόμη στις συζητήσεις και τις συγκρούσεις διαφόρων επαγγελματικών κλάδων επηρεαζομένων από το νέο σύστημα υγείας, αλλά και ιδεολογικο-πολιτικών διαφορών πολλών αποχρώσεων. 

*** Οι διαγνώσεις, οι διαπιστώσεις, τα κατηγορώ πλεονάζουν την ώρα που απαιτείται πολλή δουλειά. Κατά την ευρεία σύσκεψη στη Βουλή απέτυχαν οι προσπάθειες για ανατροπή της φιλοσοφίας του ΓεΣΥ. Και οι προσπάθειες «εμβολιασμού» του με προτάσεις που τελικά θα οδηγούσαν σε ανατροπή. Το ζητούμενο σε ό,τι αφορά το ΓεΣΥ είναι η αντιμετώπιση των προβλημάτων που εντοπίζονται έξι μήνες μετά την εφαρμογή του και η βελτίωση της προσφοράς των υπηρεσιών του στον πολίτη, τον ασθενή. Όπως και η καταστολή εν τη γενέσει τους, των όποιων προσπαθειών καταδολίευσης του συστήματος από τους όποιους επιτήδειους.  

*** Οι επικοινωνιακές παρεμβάσεις όχι μόνο δεν προσφέρουν λύσεις, αλλά εκθέτουν και τους εμπνευστές τους. Η κοινοβουλευτική επιτροπή Υγείας παρακολουθεί από κοντά και ενημερώνεται σε τακτά χρονικά διαστήματα για την πορεία υλοποίησης του ΓεΣΥ και προφανώς έχουν την ευκαιρία όλα τα κόμματα να προβαίνουν στις όποιες παρατηρήσεις και προτάσεις. Για να είναι χρήσιμοι και αποτελεσματικοί καλό θα ήταν να επικεντρωθούν στην υλοποίηση ενός σχεδίου που ήρθε για να μείνει και όχι στην ανατροπή του. 

*** Το πρόβλημα του Γενικού Σχεδίου Υγείας σίγουρα δεν είναι οι αμοιβές των γιατρών του Δημοσίου ή του ιδιωτικού τομέα που συνήθως μονοπωλούν τις δημόσιες παρεμβάσεις. Ούτε ασφαλώς η επιδιωκόμενη μισθολογική εξίσωση γιατρών των Δημοσίου με τους γιατρούς του ιδιωτικού τομέα. Χρειάζεται να αλλάξουν νοοτροπίες και συμπεριφορές. Και γιατρών και ασθενών. Η μανία των Κυπρίων να παίρνουν στο σπίτι σακούλες με φάρμακα καταστέλλεται με το νέο σύστημα. Χρειάζεται να συμμαζευτεί και η μανία για αξονικό με το παραμικρό, για εξειδικευμένες εξετάσεις και αναλύσεις στις οποίες δεν προέβαιναν οι πλείστοι πριν από την εφαρμογή του ΓεΣΥ, όπως και πολλά άλλα που δεν αφορούν μόνο το ιατρικό προσωπικό, τους φαρμακοποιούς, τα χημεία. Αφορά ένα έκαστο από εμάς που το παίζουμε αυθεντίες και κάνουμε τους γιατρούς από το καναπέ του σπιτιού μας… Αφορά τον ηλικιωμένο που μένει σε ορεινό χωριό όπου δεν βρίσκει προσωπικό γιατρό σε μεγάλη απόσταση από τη διαμονή του, κατά τον ίδιο τρόπο που αφορά και τον πολίτη στην πόλη… 

***Ευχόμαστε να το έχουν πάρει απόφαση όλοι ότι το Γενικό Σχέδιο Υγείας ήρθε για να μείνει. Κι αυτό που προέχει είναι η σωστή λειτουργία του για το καλό όλων.         
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...