To Top
20:08 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι ανεπαρκείς να λογοδοτήσουν
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Οι ανεπαρκείς να λογοδοτήσουν
  23 Δεκεμβρίου 2019, 10:40 πμ  
Χωρίς καμιά διάθεση να προκαταλάβουμε τις αποφάσεις γύρω από τις έρευνες των ποινικών ανακριτών για τον τρόπο με τον οποίο έτυχαν χειρισμού από πλευράς Αστυνομίας οι καταγγελίες για ελλείποντα πρόσωπα που έπεσαν θύματα του Νίκου Μεταξά, αισθανόμαστε την ανάγκη να σημειώσουμε ότι η διαλεύκανση αυτής της πτυχής της υπόθεσης είναι μείζονος σημασίας. 

Η έρευνα έχει ολοκληρωθεί και το πόρισμα βρίσκεται στα χέρια του προέδρου της Ανεξάρτητης Αρχής Ισχυρισμών και Παραπόνων Κατά της Αστυνομίας, Αντρέα Πασχαλίδη.

Στη συνέχεια ο κ. Πασχαλίδης θα υποβάλει το πόρισμα στην Αρχή μαζί με τα δικά του σχόλια και ακολούθως τον τελευταίο λόγο θα έχει  ο Γενικός Εισαγγελέας, ώστε να διαπιστώσει αν προκύπτουν πειθαρχικά παραπτώματα ή και ποινικά αδικήματα. 

Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, από τις έρευνες προκύπτουν βαρύτατες ευθύνες για μέλη της Αστυνομίας, που είτε παρέλειψαν να διερευνήσουν ενδελεχώς τις καταγγελίες για τις εξαφανίσεις είτε δεν έπραξαν καν τα απαραίτητα. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, που δημοσίευσε η εφημερίδα μας, στο πόρισμα, που αποτελείται από 350 σελίδες και πλέον, επιρρίπτονται ευθύνες σε περίπου 20 αστυνομικούς διαφόρων βαθμίδων. Έχουν διαπιστωθεί, κατά τις έρευνες των τεσσάρων ποινικών ανακριτών, τραγικά λάθη κατά τη διερεύνηση των καταγγελιών για εξαφάνιση γυναικών, αφού σε κάποιες περιπτώσεις δεν εξέτασαν καν τα τηλέφωνα των θυμάτων αν λειτουργούσαν, ενώ σε μια περίπτωση έκαναν μέχρι και τρεις μήνες από την ημέρα της καταγγελίας να πάρουν καταθέσεις. 

Αυτού του είδους οι έρευνες υπηρετούν δύο στόχους: Την τιμωρία όσων αποδειχθεί ότι ευθύνονται και τη λήψη των διορθωτικών μέτρων που επιβάλλεται για αποτροπή επανάληψης τέτοιων συμβάντων. Και στη μια και την άλλη περίπτωση ζητούμενο είναι να λάμψει η αλήθεια γύρω από αυτή τη θλιβερή ιστορία που όμοιά της δεν υπήρξε ποτέ και ευχόμαστε να μην υπάρξει ξανά. 

Ο αρχηγός της Αστυνομίας, ο οποίος ανέλαβε μετά την παραίτηση του προκατόχου του, υπό το βάρος των αποκαλύψεων για τη δράση του κατά συρροή δολοφόνου, έχει απολογηθεί εξ ονόματος του Σώματος. Απολογίες εξέφρασε και η Πολιτεία στο ανώτατο επίπεδο, διά στόματος Προέδρου της Δημοκρατίας. Η κυπριακή κοινωνία παραμένει σοκαρισμένη από την απίστευτη αυτή υπόθεση και δικαίως προσβλέπει στο προφανές, ότι δηλαδή θα αποδοθούν ευθύνες εκεί και όπου υπάρχουν. 

Eίναι ξεκάθαρο ότι στην προκειμένη περίπτωση δεν διακυβεύεται απλώς η τύχη μερικών μελών της Αστυνομίας αλλά κρίνεται το όνομα της ίδιας της Δύναμης, η αξιοπιστία της και μαζί η φήμη και η αποτελεσματικότητά της. Διακυβεύεται μαζί και η αξιοπρέπεια του ίδιου του κράτους. Χωρίς θυματοποίηση κανενός ανθρώπου, ο νόμος θα πρέπει να αφεθεί να υπηρετήσει το Δίκαιο. Οι ανεπαρκείς, οι ανίκανοι και οι διεφθαρμένοι θα πρέπει να λογοδοτήσουν. Και για να το θέσουμε και διαφορετικά: Αν για μια τόσο κραυγαλέα υπόθεση ανικανότητας δεν τιμωρηθεί κανένας, τότε είμαστε άξιοι της τύχης μας. 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...