To Top
07:49 Σάββατο
22 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ντροπή!
  05 Ιανουαρίου 2020, 10:25 πμ  

Η νεαρή γυναίκα ήλθε στην Κύπρο, πριν έξι μήνες από τη Βρετανία, για να δουλέψει και να περάσει καλά. Αντ’ αυτών, κατήγγειλε ότι βιάστηκε από μια ομάδα νεαρών τουριστών από το Ισραήλ. Μετά από δέκα ημέρες, και κατόπιν αφόρητων πιέσεων από τους αστυνομικούς ανακριτές, όπως υποστηρίζει η ίδια, άλλαξε την κατάθεσή της, λέγοντας ότι είπε ψέματα για τον βιασμό. Συνελήφθη για δημόσια βλάβη και μετά από ταλαιπωρία μηνών καταδικάστηκε για ένα αδίκημα που σε νορμάλ περιπτώσεις επισύρει πρόστιμο 1.700 ευρώ ή φυλάκιση κάποιων μηνών με αναστολή. 

Εμείς οι απ’ έξω δεν μπορούμε να ξέρουμε τι ακριβώς έγινε. Προσωπικά τείνω να πιστέψω ότι ο βιασμός συνετελέσθη. Ακόμα και να μην υπήρξε βίαια και μη συναινετική «διείσδυση», γεγονός για το οποίο αμφιβάλλω, η σεξουαλική κακοποίηση έχει πολλές άλλες μορφές. Όπως και να έχουν τα πράγματα ο χειρισμός των Αρχών σε αυτή την υπόθεση μόνο ντροπή προκαλεί. Επιπλέον, είναι σαφής απόδειξη ότι το κυπριακό σύστημα απονομής δικαιοσύνης πάσχει και μάλιστα σοβαρά. Ας πάρουμε, όμως, τα πράγματα από την αρχή. 

Στις 17 του περασμένου Ιουλίου, η νεαρή γυναίκα έδωσε δύο καταθέσεις στην Αστυνομία. Είπε ότι, τις προηγούμενες ημέρες, είχε συναινετική σεξουαλική σχέση με έναν από την ομάδα των αγοριών από το Ισραήλ. Κάποιοι, φίλοι του, έμπαιναν στο δωμάτιο και βιντεοσκοπούσαν τα όσα συνέβαιναν. Το γεγονός την ενοχλούσε, αλλά δεν έκανε κάτι για να το σταματήσει. Το συγκεκριμένο βράδυ, οι φίλοι δεν περιορίστηκαν στη βιντεοσκόπηση. Η κοπέλα δεν ήξερε πόσοι «μπήκαν μέσα της», αλλά εκτίμησε ότι στο δωμάτιο ήταν περίπου δώδεκα νεαροί άντρες.

Στις 27 Ιουλίου, η νεαρή γυναίκα κλήθηκε ξανά στην Αστυνομία για να δώσει διευκρινίσεις. Και από θύμα μετατράπηκε σε θύτη. Οι ανακριτές, βλέποντας βίντεο που προμήθευσαν οι νεαροί από το Ισραήλ, θεώρησαν ότι η κοπέλα έλεγε ψέματα για βιασμό. Το βίντεο δεν είχε τραβηχτεί τη συγκεκριμένη ημέρα, αλλά προφανώς αυτό δεν απασχόλησε τους ανακριτές. Η νεαρή γυναίκα λέει ότι την πίεσαν πολύ να παραδεχθεί ότι είχε πει ψέματα αρχικά κι ότι δεν υπήρξε βιασμός. «Παραδέξου», της έλεγαν, «για να τελειώνουμε και να πας σπίτι σου». Μετά από οκτώ ώρες «παραδέχθηκε», για να γλυτώσει από το ανακριτικό μαρτύριο και την αίσθηση ότι τελούσε υπό απειλή. Κι αντί να πάει σπίτι, συνελήφθη για δημόσια βλάβη. Έκανε ένα μήνα φυλακή, υποχρεώθηκε να μείνει στην Κύπρο και πριν λίγες μέρες καταδικάστηκε κιόλας. Χωρίς ο δικαστής να λάβει υπόψη του τα ακόλουθα:

• Σε καμία από τις καταθέσεις που έδωσε η νεαρή γυναίκα στην Αστυνομία δεν ήταν παρών δικηγόρος της. Όταν θεωρείται κανείς ύποπτος, η παρουσία δικηγόρου στην ανάκριση είναι εκ των ων ουκ άνευ.

• Η κατάθεση όπου «παραδέχθηκε δημόσια βλάβη» δεν ήταν μαγνητοσκοπημένη, ώστε να πιστοποιηθεί αν της ασκήθηκε πίεση ή όχι. Στο εξωτερικό η μαγνητοσκόπηση της ανάκρισης είναι υποχρεωτική.

• Υπήρχε μαρτυρία νεαρών από το Ισραήλ, που δεν είχαν συλληφθεί, οι οποίοι έλεγαν ότι η ομάδα των «νταβραντισμένων» έδινε ραντεβού μέσω των κινητών στον συγκεκριμένο χώρο «για να γ……. την Αγγλίδα». Η μαρτυρία δεν λήφθηκε υπόψη από τους αστυνομικούς ανακριτές. Ο δικαστής την αγνόησε, λέγοντας ότι δεν δικάζει βιασμό, αλλά δημόσια βλάβη. Νομικισμός στο απόγειο.

• Η νεαρή γυναίκα εξήγησε στον δικαστή ότι βιάστηκε κι ότι υποχρεώθηκε ουσιαστικά να αναιρέσει τις αρχικές καταθέσεις της. Ούτε αυτό λήφθηκε υπόψη.

• Το βίντεο που «αποδείκνυε» συναινετικό σεξ ήταν από προηγούμενη βραδιά κι όχι από τη συγκεκριμένη του καταγγελθέντος βιασμού. Το είδαν ανακριτές και δικαστής και, προφανώς, σκέφθηκαν ότι η «κοπέλα τα ήθελε». Κλασική αντίδραση ανικανοποίητων ανδρών.

• Δύο πρώην Γενικοί Εισαγγελείς, ο Αλέκος Μαρκίδης και ο Πέτρος Κληρίδης, κι ένας πρώην υπουργός Δικαιοσύνης, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης έγραψαν στον νυν Γενικό Εισαγγελέα, ζητώντας να επιτραπεί στη νεαρή γυναίκα να φύγει. Το αίτημα δεν ελήφθη υπόψη.

Προσωπικά, σε τέτοιες περιπτώσεις, τείνω να πιστεύω την κοπέλα κι όχι μια ομάδα «νταβραντισμένων» αγοριών. Όπως και να έχουν, όμως, τα πράγματα, η νεαρή γυναίκα έπρεπε ήδη να έχει επιστρέψει στην πατρίδα της, όχι να τραβιέται στα δικαστήρια για πταίσμα. Το επισημαίνουν τα διεθνή μέσα ενημέρωσης, μαζί με την καταγραφή των παραλείψεων και αστοχιών, εμπρόθετων ή μη, των ανακριτικών και δικαστικών Αρχών. Ελπίζω η απόφαση για την ποινή να «διορθώνει», κάπως, τα αδιόρθωτα. Να αφήσει τη νεαρή γυναίκα να μαζέψει τα κομμάτια της, στον δικό της χώρο, στη Βρετανία. Ειδάλλως, ο βιασμός θα είναι διπλός. Όπως και η ντροπή για την Κύπρο.

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...