To Top
12:23 Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Nέο ξεκίνημα, νέες ελπίδες…
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Nέο ξεκίνημα, νέες ελπίδες…
  05 Ιανουαρίου 2020, 10:00 πμ  
Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά τέλος! Όσοι πήραν δώρα, από αγαπημένα πρόσωπα, από τον Άη Βασίλη (τυχεροί όσοι ακόμα τον πιστεύουν), από τη δουλειά (άλλη τύχη κι αυτή!), πρέπει να είναι ευχαριστημένοι ακόμα κι αν δεν δικαιώθηκαν πλήρως οι προσδοκίες τους. Όσοι δεν είχαν να περιμένουν οτιδήποτε από αυτά, ήταν οι μόνοι που «δικαιώθηκαν» πλήρως κι ας είναι απογοητευμένοι, πιθανόν όχι για πρώτη φορά. Είναι, όμως, πιο έτοιμοι για τη συνέχεια. Η χρονιά δεν θα είναι εύκολη (το μόνο εύκολο είναι ο αριθμός!).

Ήταν σαφής ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας στο πρωτοχρονιάτικo μήνυμά του. Έκανε μια ενδιαφέρουσα ανασκόπηση του κυβερνητικού έργου στη χρονιά που πέρασε κι έβαλε (ξανά) τους στόχους της παραπέρα πορείας. Δεν ήταν και η καταλληλότερη ώρα για να το ακούσουν με την απαραίτητη προσοχή οι πολίτες (σ΄εμάς δεν απευθύνεται;). Τέλος του κεντρικού δελτίου ειδήσεων, λίγο για μετεγγραφές, λίγο για τον καιρό που επηρεάζει πάλι τον προγραμματισμό της επόμενης μέρας φέρνοντας κάποια αναστάτωση αλλά και διεκδικήσεις από τους ανήλικους της οικογένειας. Κι είχανε στο μεταξύ όλοι πάρει θέσεις, λίγο πριν αρχίσουν τα τυποποιημένα γιορταστικά τηλεπανηγύρια, παλαιωθείσες κονσέρβες χωρίς ημερομηνία λήξης… Μόνη αλλαγή τους ένας αριθμός και μπορούν να πάνε για επαναχρησιμοποίηση. Πού όρεξη, επομένως, για αναλύσεις σε όσα πολύ προσεκτικά εκφωνούσε ο Πρόεδρος… Κι όμως!   
       
Πριν απ΄όλα, σωστά μίλησε απευθυνόμενος προς όλους τους Κύπριους πολίτες. Δεν είναι πολλές οι περιπτώσεις τέτοιας επικοινωνίας ξεφεύγοντας από τον υποβαθμισμένο ρόλο του ηγέτη της «ελληνοκυπριακής πλευράς». Μπορεί να έμεινε πια μόνο ο συμβολισμός αλλά καλός κι αυτός, εδώ που φτάσαμε. Ατυχώς, στην άλλη πλευρά του κατοχικού οδοφράγματος άλλοι ακούνε τον εκάστοτε Τουρκοκύπριο εκπρόσωπό τους κι άλλοι κατευθείαν την Άγκυρα. Ευτυχώς, ακόμα δεν έχουν εκλείψει όσοι ακούνε τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας με καλή πρόθεση αλλά και με παράπονο, γιατί ο ίδιος δεν αντιστέκεται όσο θα ήθελαν στις προωθούμενες χωριστικές εξελίξεις. Έβαλε, άραγε, στο μήνυμά του τις κατάλληλες προοπτικές; Φραστικά, ναι! Ευχήθηκε την «πραγμάτωση των συλλογικών και ατομικών προσδοκιών του λαού μας, σε μια πατρίδα ελεύθερη και επανενωμένη, σ΄ένα κράτος σύγχρονο που θα εγγυάται τη σταθερότητα, τα ανθρώπινα δικαιώματα, την ειρήνη και την ευημερία του συνόλου των πολιτών του». Και σε άλλο σημείο του μηνύματος επανέλαβε τον στόχο για «μια λύση που θα διασφαλίζει τη λειτουργικότητα, τη βιωσιμότητα, τον αλληλοσεβασμό, την κατοχύρωση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων αλλά και την απαλλαγή της χώρας από την παρουσία κατοχικού στρατού, τον τερματισμό του αναχρονιστικού θεσμού των εγγυήσεων και γενικότερα την απεξάρτηση από επιρροές της όποιας τρίτης χώρας…» (σημ.: κάναμε κάποιες μικρές συντακτικές βελτιώσεις, χαλάλι!). 
       
Λίγα και καλά, πόσα παραπάνω να πει σε μια τέτοια περίσταση, θα ΄λεγε κάποιος που δεν ασχολείται με τις «λεπτομέρειες». Το ερώτημα είναι αν όλα αυτά υπηρετούνται και υποστηρίζονται όχι από τη διαδικασία (που το ξέρουμε πόσο δύσκολη είναι) αλλά από τα όσα μέχρι τώρα έχει δεχτεί ο Πρόεδρος και η πολιτική ηγεσία διαχρονικά και με βάση τα οποία πορευόμαστε, με κίνδυνο να υποχωρήσουμε πολύ πέραν των οδυνηρών αλλά έσχατων (μας είχαν τότε πει) από τριακονταετίας υποχωρήσεων;
       
Πέρα από το Κυπριακό για το οποίο για μας εξακολουθεί να ισχύει το «Δεν Ξεχνώ» (και ακριβώς θυμόμαστε τι εννοούμε!) ο απολογισμός της χρονιάς ήταν ο αναμενόμενος από τον αρμόδιο πολιτικό καπετάνιο. Προσεκτικά επιλεγμένες αναφορές, με τη συντομία που δικαιολογεί πλήρως η περίσταση. Άλλωστε δεν ήταν ώρα για αναφορά σε όσα (πολλά) ταλάνισαν τον τόπο και τους πολίτες τη χρονιά που πέρασε. Εκτός κι αν μπορούσε να υποστηρίξει πως τώρα πια περάσανε… Ευκολότερο ήταν το κομμάτι του συνθηματικού προγραμματισμού για το 2020, δικαιολογημένα (πάλι) χωρίς αξιολόγηση για τη μέχρι πορεία και το υπόλοιπο της διαδρομής. Αναμφισβήτητα καλοδεχούμενοι οι (ξανά) εξαγγελθέντες στόχοι για εκσυγχρονισμό δομών για την υγεία, την παιδεία, τη δικαιοσύνη, τη διακυβέρνηση, την έρευνα και την καινοτομία, την ενέργεια. Σημειώνουμε την αναφορά στην ανάπτυξη των ορεινών κοινοτήτων ελπίζοντας να μην υπάρχουν παράθυρα για τσιμέντωμα και επαύλεις σε δασικές περιοχές. Σημειώνουμε ακόμα την ανεπαρκή και επικίνδυνα ασαφή «αειφόρο ανάπτυξη του Εθνικού Δασικού Πάρκου Ακάμα». Στον 34ο χρόνο του αγώνα για την προστασία της Χερσονήσου του Ακάμα, ατυχώς φαίνεται πως πρέπει, πρωτοχρονιάτικα, να θυμίσουμε στον 6ο Πρόεδρο στην 8η προεδρική θητεία πως άλλο είναι η νομοθετημένη από μακρού (να μην το ξεχνάμε) προστασία του δάσους του Ακάμα κι άλλο η υποχρέωση για αειφόρο ανάπτυξη όχι απλώς του «Εθνικού Δασικού Πάρκου» (στάχτη στα μάτια μας που, όμως, παραμένουν πάντα ανοιχτά!) αλλά ολόκληρης της Χερσονήσου του Ακάμα. 
       
Καλή χρονιά να ΄χουμε και να ΄μαστε καλά για να αντέχουμε και να διεκδικούμε!
 
ktsimillis@cytanet.com.cy 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...