To Top
13:12 Τετάρτη
19 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Να αντιληφθεί η Άγκυρα τα αδιέξοδα της συμπεριφοράς της
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Να αντιληφθεί η Άγκυρα τα αδιέξοδα της συμπεριφοράς της
  10 Ιανουαρίου 2020, 9:36 πμ  

Η ΠΕΝΤΑΜΕΡΗΣ συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών της Κύπρου, της Ελλάδας, της Αιγύπτου, της Γαλλίας και της Ιταλίας (συμμετείχε ως παρατηρητής) προχθές στο Κάιρο, πρόσφερε την ευκαιρία και τη δυνατότητα για συντονισμό ενεργειών μετά από την αξιολόγηση των δεδομένων που διαμορφώνονται στην περιοχή. Είναι προφανές πως τέτοιες συζητήσεις, που πραγματοποιούνται «εν μέσω μιας συγκυρίας με ιδιαίτερες επιπτώσεις στους περιφερειακούς συσχετισμούς, καθώς και στην ασφάλεια και τη σταθερότητα μιας ταραγμένης περιοχής», μόνο όφελος μπορούν να αποδώσουν.

ΑΦΟΡΜΗ για τη σύγκληση της πενταμερούς ήταν η συμφωνία Τουρκίας και του καθεστώτος της Τρίπολης και η απόφαση της Άγκυρας να αποστείλει στρατεύματα στη Λιβύη. Μετά την υπογραφή της συμφωνίας για τον East Med από Ελλάδα, Κύπρο και Ισραήλ (στην Αθήνα 2.1.2020), συγκλήθηκε η πενταμερής στο Κάιρο, ως μια παράλληλη αλλά εξίσου σημαντική κίνηση αποτροπής. Οι πέντε χώρες έχοντας ως βασικό εργαλείο το διεθνές δίκαιο απαντούν στις έκνομες ενέργειες της κατοχικής Τουρκίας με δικές τους πρωτοβουλίες.

ΣΤΟΧΟΣ της συνάντησης στο Κάιρο, όπως επισήμαναν οι εμπλεκόμενοι, είναι η συμβολή προς την κατεύθυνση μιας συμπεριληπτικής λύσης στη λιβυκή κρίση, στο πλαίσιο των προσπαθειών του ειδικού εκπροσώπου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη Λιβύη, Γασάν Σαλάμε, και της προγραμματιζόμενης συνάντησης στο Βερολίνο, καθώς και ο συντονισμός των ενεργειών των πέντε χωρών στα θέματα που σχετίζονται με την περιφερειακή ασφάλεια και σταθερότητα στην Ανατολική Μεσόγειο.

ΤΗΝ ίδια ώρα, ήταν αναγκαίο να ξεκαθαρισθούν από μέρος των συμμετασχόντων στη σύναξη και μια σειρά ζητήματα που η Τουρκία επιχειρεί να επιβάλει στην περιοχή:

H υπογραφή των μνημονίων συμφωνίας τον Νοέμβριο μεταξύ της Τουρκίας και του κ. Φαγέζ αλ – Σαράζ, του Προέδρου του Συμβουλίου Προεδρίας της Λιβύης, συνιστά παραβίαση των σχετικών ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών και του διεθνούς δικαίου.

Τα μνημόνια είναι παράνομα και άκυρα.

Το μνημόνιο συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης που υπονοεί την οριοθέτηση των θαλάσσιων δικαιοδοσιών στη Μεσόγειο Θάλασσα παραβιάζει τα κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών, δεν συμμορφώνεται με το δίκαιο της θάλασσας και δεν μπορεί να παράγει έννομες συνέπειες. 

Υπήρξε ξεκάθαρη καταδίκη των συνεχιζόμενων τουρκικών παράνομων ενεργειών στην αποκλειστική οικονομική ζώνη της Κύπρου και των χωρικών υδάτων της. 

Ο ΥΠΟΥΡΓΟΣ Εξωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, σωστά επισήμανε πως «κύριος στόχος είναι η δημιουργία στην Ανατολική Μεσόγειο συνθηκών ασφάλειας και συνεργασίας χωρίς αποκλεισμούς». Είναι σαφές πως για τις χώρες που συμμετείχαν στη συνάντηση στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα καθώς και άλλα κράτη (Ισραήλ, Σαουδική Αραβία, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ιορδανία κ.α), η κατοχική Τουρκία είναι μια αποσταθεροποιητική δύναμη. Είναι μια χώρα ταραχοποιός, η οποία δεν έχει καμία διάθεση για συνεννόηση. Η επιβολή των σχεδιασμών της διά της ισχύος αποτελεί το μοναδικό εργαλείο, το οποίο χρησιμοποιεί το καθεστώς Ερντογάν. Για να αλλάξει προσέγγιση η Άγκυρα θα πρέπει να αντιληφθεί πως συνέχιση αυτής της τακτικής δημιουργεί κόστος για την ίδια. Αυτό, όμως, για να το αντιληφθεί πρέπει να βιώσει τα αδιέξοδα της πολιτικής της και να βρεθεί απέναντι από ένα μπλοκ χωρών, που είναι αποφασισμένο να σταματήσει τις συμπεριφορές της.

Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...