To Top
13:08 Τετάρτη
19 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Να αποτραπούν εντάσεις, συγκρούσεις και πόλεμοι στην περιοχή μας
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Να αποτραπούν εντάσεις, συγκρούσεις και πόλεμοι στην περιοχή μας
  12 Ιανουαρίου 2020, 9:00 πμ  
ΕΙΝΑΙ πρόδηλο ότι σε μια περίοδο ιδιαίτερα δύσκολη και κρίσιμη για την περιοχή μας, για τη χώρα μας και τον ελληνισμό ευρύτερα, εκείνο που προέχει είναι να διαμορφωθούν συνθήκες για επικράτηση της ομαλότητας. Είναι σαφές πως ακραίες ενέργειες, απερίσκεπτες κινήσεις, δημιουργούν προϋποθέσεις για αποσταθεροποίηση, για να προκληθεί ένας ακόμη πόλεμος στην ευρύτερη περιοχή μας. Αυτό δεν πρέπει να είναι επιλογή για κανένα. 

ΤΑ διαφορετικά συμφέροντα, οι διαφορετικοί γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί δεν επιβάλλονται με πόλεμο, με αιματηρές επιθέσεις. Και είναι προφανές –το παρακολουθούμε τούτο διαχρονικά– πως για τους ισχυρούς του πλανήτη ο στόχος δεν είναι η επιβολή του διεθνούς δικαίου αλλά των δικών τους επιδιώξεων διά της ισχύος. Δεν είδαμε όλα αυτά τα χρόνια καμία παρέμβαση, για παράδειγμα, κατά της κατοχικής Τουρκίας για να εναρμονιστεί με το διεθνές δίκαιο και για να σεβαστεί κυριαρχικά δικαιώματα τρίτων κρατών. Αντίθετα, η Άγκυρα είχε εξασφαλίσει προ πολλού άσυλο από τους λεγόμενους ισχυρούς του πλανήτη, τις υπερδυνάμεις και συνέχιζε ανενόχλητη την επιθετική της πολιτική. Η επεκτατική Τουρκία έχει αποθρασυνθεί επειδή δεν είχε κόστος, το οποίο να την αποτρέπει από τις παράνομες πρακτικές της. Το κόστος ήταν θεωρητικό και την άφηνε –την αφήνει– ανεπηρέαστη. 

Η ΑΝΘΡΩΠΟΤΗΤΑ, η περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου, δεν χρειάζεται νέες συγκρούσεις. Δεν αντέχει άλλους πολέμους. Για να γίνει τούτο θα πρέπει πρωτίστως να υπάρξουν ψύχραιμες και νηφάλιες προσεγγίσεις. Θα πρέπει να διαμορφωθούν συνθήκες για επίλυση διαφορών μέσα από διάλογο και συνεννόηση. Η καλύτερη συνταγή, που χρησιμοποιείται από τον πολιτισμένο κόσμο, είναι η γεφύρωση διαφορών μέσα από τη διπλωματία, μέσα από το διάλογο. Αυτή είναι η μοναδική οδός κι αυτή θα πρέπει να  χρησιμοποιείται.

ΔΙΕΘΝΗ όργανα εφαρμογής των διεθνών κανόνων συμπεριφοράς υπάρχουν. Πρωτίστως, υπάρχει και λειτουργεί ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών. Υπενθυμίζεται συναφώς ότι ο Χάρτης των Ηνωμένων Εθνών, που υπογράφηκε το 1945 στο Σαν Φρανσίσκο δεν συγκέντρωσε μόνο  τις προσδοκίες της ανθρωπότητας για ειρήνη και ασφάλεια, ανθρώπινα δικαιώματα και ανάπτυξη, αλλά καθόρισε και το πλαίσιο συμπεριφοράς των κρατών. Υπάρχουν βασικοί πυλώνες, οι οποίοι καθορίζουν την αποστολή και τη λειτουργία εν γένει των Ηνωμένων Εθνών. Αυτές τις αρχές είναι υποχρεωμένα να υπηρετούν τα κράτη-μέλη αλλά και οι αξιωματούχοι του Διεθνούς Οργανισμού. Οφείλουμε δε να επισημάνουμε πως και ο ίδιος ο Διεθνής Οργανισμός, ο οποίος έχει ως αποστολή την παγκόσμια ειρήνη, δεν μπορεί να κρατά αποστάσεις από ενέργειες που απειλούν τη σταθερότητα. Πρέπει να παρεμβαίνει εκεί που πρέπει και να εφαρμόζει τις βασικές του αρχές. Δεν είναι ο ρόλος του διακηρυκτικός. Οφείλει να είναι αποτελεσματικός. Τα εργαλεία τα έχει. Χρειάζεται και αποφασιστικότητα. 

Η ΔΙΕΘΝΗΣ κοινότητα, οι χώρες που σέβονται το διεθνές δίκαιο θα πρέπει να αναλάβουν πρωτοβουλίες και να προσπαθήσουν μέσα από αποτελεσματικές κινήσεις να επαναφέρουν σε τάξη τους ταραχοποιούς. Να συμμορφώσουν με το διεθνές δίκαιο όσους το αγνοούν και το καταπατούν. Δεν είναι εύκολο εγχείρημα, όχι όμως ανέφικτο. Πρέπει να αναληφθούν συλλογικές πρωτοβουλίες. Και είναι πρόδηλο πως τέτοιες πρωτοβουλίες θα πρέπει να αναληφθούν από τα Ηνωμένα Έθνη, την Ευρωπαϊκή Ένωση, όπως και από οργανωμένα φόρουμ, όπως ο Αραβικός Σύνδεσμος. 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...