To Top
11:41 Τετάρτη
19 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Η οικονομία χρειάζεται εξορθολογισμό και όχι δημοσιονομική στήριξη
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Η οικονομία χρειάζεται εξορθολογισμό και όχι δημοσιονομική...
  12 Ιανουαρίου 2020, 9:39 πμ  
Ένα από τα θέματα συζήτησης για το 2020 σε ευρωπαϊκό επίπεδο και, κυρίως, στις χώρες της Ευρωζώνης είναι κατά πόσο τα κράτη θα πρέπει να ξεκινήσουν να ρίχνουν δημόσιο χρήμα για τόνωση της ανάπτυξης. Η συζήτηση έχει γίνει πιο έντονη από ποτέ, αφού πληθαίνουν οι φωνές που θεωρούν πως η πολιτική που εφαρμόζει τα τελευταία χρόνια η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα –βασισμένη στο whatever it takes του Μάριο Ντράγκι– δεν αποφέρει τα αναμενόμενα αποτελέσματα. Φωνές που πλέον ακούγονται και εντός της ΕΚΤ και αποκτούν μεγαλύτερη απήχηση καθώς όλοι αναμένουν το μεγαθήριο της Ζώνης, τη Γερμανία, να μην αναπτυχθεί περαιτέρω το 2020. Την ίδια ώρα, οι ευρωπαϊκές τράπεζες εντείνουν τις αντιδράσεις τους κατά των πολιτικών της ΕΚΤ, οι οποίες περιορίζουν τα όποια περιθώρια κερδοφορίας και δημιουργούν αβεβαιότητα για τις μελλοντικές κεφαλαιακές απαιτήσεις, την ίδια ώρα που οι αμερικανικές τράπεζες έχουν εδώ και χρόνια απογειωθεί. 

Είναι λοιπόν αναγκαία μία παρέμβαση των κρατών για τόνωση της ανάπτυξης; Και σε ποιο βαθμό; Ποια είναι η θέση της Κύπρου και ποια στάση πρέπει να τηρήσει; Διευκρινίζω βέβαια πως δεν είμαι οικονομολόγος, ούτε γνωρίζω εις βάθος και με επιστημονική τεκμηρίωση την κατάσταση της οικονομίας. Υπάρχουν όμως κάποια δεδομένα τα οποία βοηθούν στο να δημιουργηθεί μία άποψη γύρω από το θέμα. 

Δεδομένο πρώτο: Το 2020 θα πρέπει να αποπληρωθούν χρηματοδοτικές ανάγκες ύψους 2 δισ. – 2,25 δισ. ευρώ έναντι χρέους που λήγει, αλλά και για αποπληρωμή του δανεισμού από το ΔΝΤ. Ήδη οι πληροφορίες λένε πως πολύ σύντομα ενδεχομένως η χώρα να βγει στις αγορές με διεθνές ομόλογο ΕΜΤΝ για δανεισμό. 

Δεδομένο 2: Το δημόσιο χρέος στο τέλος Σεπτεμβρίου ανερχόταν στα 21,3 δισ. ευρώ, πάνω από 100% του ΑΕΠ δηλαδή, αν και προς το τέλος του έτους αναμενόταν να μειωθεί σημαντικά λόγω λήξεων χρέους και αποπληρωμών. 

Δεδομένο 3: Ο οίκος Moody’s εξακολουθεί να διατηρεί το αξιόχρεο της χώρας εκτός επενδυτικής βαθμίδας, έστω και σε θετικό ορίζοντα, ενώ οι υπόλοιποι οίκοι αξιολογούν την οικονομία οριακά πάνω από τα σκουπίδια. 

Δεδομένο 4: Υπάρχει σε εξέλιξη μία μεγάλη μεταρρύθμιση και, παρόλο που οι εμπλεκόμενοι καθησυχάζουν για τις οικονομικές επιπτώσεις που μπορεί να έχει, την ίδια ώρα, οικονομικά, δεν μπορεί να αγνοηθεί. Κι αυτή η μεταρρύθμιση είναι το ΓεΣΥ.
 
Υπενθυμίζεται επίσης η απόφαση του Ανωτάτου που εκκρεμεί σε σχέση με τους μισθούς των δημόσιων υπαλλήλων. 

Δεδομένο 5: Τα τελευταία χρόνια η κυπριακή οικονομία τρέχει με θετικούς ρυθμούς ανάπτυξης, σημαντικά πάνω του ευρωπαϊκού μέσου όρου και, παρόλο που σταδιακά καταγράφεται πτώση, αναμένεται πως και το 2020 οι ρυθμοί θα είναι συγκριτικά ικανοποιητικοί. Την ίδια ώρα, ο πληθωρισμός είναι σε θετικά επίπεδα και η ανεργία μειώνεται. 

Θα περιοριστώ στα πέντε αυτά γεγονότα και δεν θα επεκταθώ στις προκλήσεις που εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν οι τράπεζες, αν και δεν φαίνεται πλέον στον ορίζοντα συστημικός κίνδυνος που να επηρεάζει ολόκληρη την οικονομία. Ούτε θα σταθώ στο γεγονός πως τα κρατικά έξοδα αυξάνονται με σημαντικούς ρυθμούς.

Εν κατακλείδι, η κυπριακή οικονομία απέχει πολύ ακόμα από το να λειτουργεί με τον βέλτιστο τρόπο αξιοποιώντας πλήρως όλους τους παραγωγικούς της πόρους. Αυτά που προέχουν σήμερα είναι ο εκσυγχρονισμός κράτους και ιδιωτικού τομέα, η εκμετάλλευση των πραγματικών συγκριτικών πλεονεκτημάτων της χώρας και η μετεξέλιξη της οικονομίας στην ολότητά της, σε ένα σύγχρονο, ανοικτό, αλλά καλά εποπτευόμενο προορισμό για υπηρεσίες του τριτογενούς τομέα, χωρίς την ίδια ώρα να αφεθεί ακόμα περισσότερο στη μοίρα του ο πρωτογενής τομέας της οικονομίας, ο οποίος, αν λειτουργήσει σωστά, έχει να προσφέρει πολλά. Ναι, έχει δίκαιο ο Αβέρωφ που λέει ότι η σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να βοηθήσει τον γεωργικό και κτηνοτροφικό τομέα. 

Υ.Γ.: Άλλωστε, υπάρχει κανείς που μπορεί να εγγυηθεί πως μία κρατική παρέμβαση στην Κύπρο θα γίνει με τον σωστό τρόπο και θα συμβάλει πραγματικά στην τόνωση της οικονομίας; 

*Διευθυντής Σύνταξης Οικονομικού Τμήματος, Ο Φιλελεύθερος 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...