To Top
07:57 Σάββατο
22 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Αναθέματα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Αναθέματα
  12 Ιανουαρίου 2020, 3:36 μμ  
*** Και τη νέα χρονιά συνεχίζουμε το αυτομαστίγωμα, χωρίς παραγωγή πολιτικής, χωρίς να δημιουργούμε οράματα και προοπτικές για το μέλλον, με τις στοχεύσεις να παραμένουν έπεα πτερόεντα… αλλά πάντοτε να έχουμε έναν κακό λόγο για τους άλλους. Το κυνήγι μαγισσών καλά κρατεί σε όλα τα επίπεδα.

*** Σε αυτό το σκηνικό αγνοούμε ότι στην ανατολική Μεσόγειο θερμαίνονται επικίνδυνα τα νερά, εξαιτίας της παραβατικής και επιθετικής συμπεριφοράς της Τουρκίας, η οποία αρχίζει να ενοχλεί πλέον και άλλες χώρες πέραν της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Ελλάδας. Και ίσως αυτό να είναι το μόνο προσφερόμενο πεδίο δράσης τόσο για τη Λευκωσία και την Αθήνα. Η συνένωση δυνάμεων και συμφερόντων παραμένει μια πρόκληση προς περαιτέρω αξιοποίηση, από όλους και όχι μόνο από τους κυβερνώντες, στις πολιτικές ομάδες όπου δραστηριοποιούνται όσο δραστηριοποιούνται τα κυπριακά κόμματα. 

***Σε αυτό το σκηνικό δεν μπορεί παρά να προβληματίσει η έκθεση του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στη χώρα μας, για άλλους έξη μήνες: Η εξίσωση του θύτη και του θύματος και οι εξαιρετικά προσεγμένες αναφορές του στην Τουρκία, με ουσιαστική παραγραφή των επιθετικών της δράσεων στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη όπως και στη νεκρή ζώνη, όπου αγνοεί την ΟΥΝΦΙΚΥΠ. Και η ακόμη πιο επικίνδυνη λογική «των δύο οντοτήτων».

*** Κανονικώς εχόντων των πραγμάτων θα 'πρεπε να είχε ταρακουνήσει το πολιτικό σκηνικό η προτροπή «να μην κολλούμε» στο θέμα της αναγνώρισης, η αναφορά «σε έντονη αύξηση των εντάσεων, με ελάχιστες προοπτικές να κοπάσουν», χωρίς την παραμικρή αναφορά στην Τουρκία και την εισβολή της στην ΑΟΖ, τη δημιουργία νέων τετελεσμένων στη νεκρή ζώνη, στα Βαρώσια –καμιά αναφορά και εδώ στην παρουσία Τούρκων Υπουργών, όπως και στη νέα εισβολή στα Στροβίλια. Δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί προβληματική και η καταγραφή απογοήτευσης του Γκουτέρες για το γεγονός ότι, «παρά τη δέσμευση που ανέλαβαν τα μέρη για την καθιέρωση μηχανισμού στρατιωτικών επαφών, δεν κατόρθωσαν να ξεπεραστούν οι διαφορές όσον αφορά τις λεπτομέρειες του μηχανισμού αυτού».  Ενοχοποιείται η Εθνική Φρουρά γιατί δεν συνεργάζεται με τον κατοχικό στρατό!!! Ο ΓΓ προτρέπει «τα μέρη να συνεργαστούν με την Ειδική Αντιπρόσωπο για τη δημιουργία αυτού του μηχανισμού χωρίς καθυστέρηση, θέτοντας έτσι σε κίνηση ένα σημαντικό στρατιωτικό μέτρο οικοδόμησης εμπιστοσύνης και ανταποκρινόμενα στις προσδοκίες του Συμβουλίου Ασφαλείας σε αυτό το πλαίσιο». Πρόσθετα ο ΓΓ του ΟΗΕ προτρέπει όλα τα μέρη «να συμμορφωθούν με το υπόμνημα του 2018, με σεβασμό του καθεστώτος απαγόρευσης της νεκρής ζώνης και της οριοθέτησης των γραμμών κατάπαυσης του πυρός της ΟΥΝΦΙΚΥΠ» λες και είναι η Εθνική Φρουρά ή Ελληνοκύπριοι γεωργοί που εισβάλλουν στη νεκρή ζώνη και προκαλούν επεισόδια.

***Η διαμόρφωση της έκθεσης είναι γνωστό ότι γίνεται από συνεργάτες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών με έδρα στην Κύπρο. Με τους συνεργάτες αυτούς έχουν σχεδόν όλες οι πολιτικές ηγεσίες επαφές όπως και πολλοί άλλοι παράγοντες που αρέσκονται να έχουν ένα ρόλο στη διαμόρφωση συνθηκών για επίλυση του Κυπριακού ή και αυτοί που απλώς αναζητούν να παραγοντίζουν. Θα αναμέναμε αντί να αρχίσουν το αυτομαστίγωμα και τα κατηγορώ να δουν πέραν από την επιφάνεια τι γίνεται. Πώς κι αυτοί όλοι συμβάλλουν στη διαμόρφωση αυτών των συνθηκών και εντυπώσεων, χωρίς να αναιρούμε ότι η πρώτη και κύρια ευθύνη βαραίνει τους κυβερνώντες.  
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...