To Top
19:02 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Η διαμόρφωση υποδομής και η αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Η διαμόρφωση υποδομής και η αποτελεσματική εφαρμογή των μέτρων
  13 Ιανουαρίου 2020, 9:32 πμ  
ΕΧΕΙ ανακοινωθεί πως έχει ξεπεραστεί το «φράγμα» των 100.000 κατόχων κάρτας φιλάθλου. Το ανακοίνωσε προ ημερών ο υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Γιώργος Σαββίδης, τονίζοντας παράλληλα ότι «το στοίχημα είναι τώρα να φέρουμε αυτές τις 100.000 πίσω στα γήπεδα σε τακτική βάση». Είναι σαφές πως το μέτρο αυτό, της καθιέρωσης, δηλαδή, της κάρτας φιλάθλου, είχε υιοθετηθεί σε μια προσπάθεια αντιμετώπισης της βίας στα γήπεδα. Το μέτρο αυτό αρχικά προκάλεσε έντονες αντιδράσεις και ως αποτέλεσμα τούτου ήταν και η μαζική απουσία φιλάθλων από τα γήπεδα. Δεν υπήρξε βία, δεν υπήρχε και σημαντική παρουσία φιλάθλων στα γήπεδα. Αυτή είναι η πρώτη αποτίμηση από την εφαρμογή της νομοθεσίας. Ο υπουργός Δικαιοσύνης ανέφερε πως σε σχέση με πέρσι υπάρχει μια αύξηση στα εισιτήρια που κυμαίνεται μεταξύ 33%-39%. Και αυτό οφείλεται, όπως αναφέρθηκε και στο γεγονός ότι το ποδοσφαιρικό πρωτάθλημα είναι φέτος πιο ανταγωνιστικό.

ΕΝΑΣ θεσμός σαφώς και αγκαλιάζεται από τους πολίτες εάν λειτουργεί σωστά. Εάν προετοιμάστηκε σωστά η εφαρμογή του. Είναι σαφές πως η νομοθεσία που έχει ψηφιστεί έχει κενά, τα οποία εντοπίστηκαν χωρίς όμως να υπάρξουν διορθωτικές κινήσεις από πλευράς Πολιτείας. Την ίδια ώρα, είναι σαφές πως ο θεσμός εφαρμόστηκε παρ’ όλο που, όπως είναι πρόδηλο από όλους, δεν υπάρχει η κατάλληλη υποδομή στα περισσότερα γήπεδα. Ούτε καν αριθμημένες θέσεις δεν υπάρχουν! Ούτε και κλειστά κυκλώματα παρακολούθησης σε όλα τα γήπεδα. 

ΥΠΕΝΘΥΜΙΖΕΤΑΙ συναφώς ότι τον περασμένο Δεκέμβριο η Αστυνομία είχε συλλάβει λάθος άτομα. Βρέθηκε μια δικαιολογία, που επιβεβαίωσε πόσο εύκολα διαφορετικές υπηρεσίες μπορούν να τα κάνουν… θάλασσα. Αν δεν κάνουμε λάθος πρόκειται για τις πρώτες συλλήψεις που έγιναν από της υλοποίησης της νομοθεσίας και εντεύθεν. Και το αποτέλεσμα ήταν κωμικοτραγικό. Είναι προφανές πως κάθε καινούργιο μέτρο χρειάζεται χρόνος προσαρμογής. Είναι, επίσης, παραδεκτό πως μπορούν να γίνουν και λάθη αλλά όχι με αυτό τον τρόπο.

ΤΑ όποια μέτρα λειτουργούν αποτρεπτικά στη βία είναι σημαντικά. Θεωρούμε χρήσιμα τα μέτρα που λαμβάνονται, τα οποία οδηγούν σε καταπολέμηση των εκδηλώσεων βίας και των επεισοδίων στα γήπεδα. Αυτό μπορεί να γίνει με τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων. Από τις αθλητικές αρχές, τα σωματεία μέχρι και τους οργανωμένους οπαδούς. Ο αρμόδιος υπουργός ανέφερε σε δηλώσεις του πως «ως υπουργείο είμαστε πάντα πρόθυμοι για ανταλλαγή απόψεων με την ΚΟΠ και τα σωματεία μαζί με τους άλλους φορείς και καλόπιστα θα συζητήσουμε οποιαδήποτε μέτρα και εισηγήσεις που μπορούν να βοηθήσουν». Αυτό σημαίνει πως το κράτος είναι ανοικτό σε συζήτηση με στόχο τη βελτίωση του μέτρου. Πότε θα αρχίσει αυτός ο διάλογος; 

ΕΧΟΝΤΑΣ την εμπειρία του περίπου ενάμιση χρόνου από την εφαρμογή του μέτρου θα πρέπει να υπάρξει μια αξιολόγηση και να γίνουν βελτιώσεις, αλλαγές που κρίνεται ότι χρειάζονται. Είναι σαφές πως το γεγονός ότι κάποιες κινήσεις που αφορούν τις υποδομές δεν έγιναν έστω και μετά την εφαρμογή της νομοθεσίας, δείχνει μια χαλαρότητα και μη υπεύθυνη στάση. Το ζητούμενο σήμερα δεν είναι η κατάργηση της κάρτας οπαδού αλλά η βελτίωση της νομοθεσίας, ώστε να διασφαλίζεται πως δεν θα υπάρξουν υπερβάσεις καθηκόντων και αχρείαστες ενέργειες. Πρωτίστως, όμως, να γίνουν έργα υποδομής.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...