To Top
14:42 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Όλα τα ΄χει η Μαριορή, η Καινοτομία της έλειπε
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Όλα τα ΄χει η Μαριορή, η Καινοτομία της έλειπε
  14 Ιανουαρίου 2020, 10:55 πμ  
Για φαντάσου! Προχωρά, λέει, στη Βουλή η συζήτηση για δημιουργία υφυπουργείου Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού. Το διάβαζα χτες στο ΚΥΠΕ κι έτριβα τα μάτια μου. Διότι, όπως εξήγησε κι ο υπουργός Οικονομικών, η Κύπρος με τη μεταρρύθμιση αυτή θα κάνει ένα πολύ σημαντικό άλμα στα θέματα που αφορούν την ψηφιοποίηση, την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και την καινοτομία. Ενώ χωρίς το υφυπουργείο η ηλεκτρονική διακυβέρνηση ούτε email δεν μπορεί να έχει σε όλες τις κρατικές υπηρεσίες. Και η Υδατοπρομήθεια, για παράδειγμα, πρέπει να πληρώνει μισό εκατομμύριο το χρόνο μόνο στις επιστολές που στέλνει με τους λογαριασμούς του νερού. Όπως και όσες άλλες υπηρεσίες στέλνουν λογαριασμούς. Αλήθεια, ο Φόρος Εισοδήματος πώς τα κατάφερε χωρίς υφυπουργείο να μας βάζει όλους με το ζόρι να συμπληρώνουμε ηλεκτρονικές φορολογικές δηλώσεις; Τέλοσπαντων, ας είναι. Είναι αναγκαίο το υφυπουργείο, αλλά έτσι όπως τα κάναμε σου ΄ρχεται αμέσως το γνωστό: όλα τα ΄χε η Μαριορή…

Πόσα να προχωρήσει κι αυτή η Βουλή; Μαζεμένα της έρχονται. Γιατί δεν βάζουν μια προτεραιότητα να προχωρούν τα πράματα; Ας πούμε πριν από το υφυπουργείο Καινοτομίας και Ψηφιακού Μετασχηματισμού, θα προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης; Θυμάται κανένας πόσα χρόνια εκκρεμεί; Τώρα που υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο θα εκκρεμεί στη Βουλή άλλα τόσα. Ήδη άρχισαν οι καβγάδες κομμάτων που ζητούν δημοψηφίσματα και κομμάτων που δεν θέλουν δημοψηφίσματα. Και άλλοι καβγάδες σε δήμους και κοινότητες που δεν τους αρέσει η συνένωσή τους. Να δείτε όταν φτάσει στη Βουλή τι θα γίνει.

Ας προχωρήσουν τα εύκολα, τουλάχιστον. Αυτό με τους σκύλους που έχουν οι δήθεν φιλόζωοι πάνω στις ταράτσες και μέσα σε κλουβιά ένα επί ένα και αλυσοδεμένους, πότε θα προχωρήσει; Πήγε στη Βουλή πριν από μήνες. Τόσο δύσκολο είναι; Ούτε καν συζήτηση χρειάζεται. Αρκεί να κατανοούν οι βουλευτές ότι μερικοί από εμάς είναι τόσο ζώα, που δεν αντιλαμβάνονται ότι τα σκυλιά τους είναι ζωντανά πλάσματα και δεν μπορούν να τα έχουν σε ταράτσες μέσα στον καύσωνα ή στις βροχές. Το νομοσχέδιο που προβλέπει ποινές για τέτοιες συμπεριφορές, ετοιμάστηκε από ειδικούς, μελετήθηκε από την κυβέρνηση και πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή. Δεν είναι τόσο περίπλοκο όσο είναι η Τοπική Αυτοδιοίκηση και η ηλεκτρονική διακυβέρνηση. Ας προωθήσουν τα απλά, λοιπόν, για να έχουν δικαιολογία που καθυστερούν τα περίπλοκα.

Τώρα, θα μου πείτε, άμα τα κάνουν με ταχύτητα θα είναι καλύτερα; Τη γελοιότητα με το κτήριο Φιλοξενία στη Λευκωσία πού να την αποδώσουμε; Αποφάσισαν στο τάκα-τάκα να στεγάσουν εκεί δικαστήρια. Έδωσαν και τη δουλειά σε εργολάβο για να κάνει μεταρρυθμίσεις, έγιναν δουλειές μισού εκατομμυρίου και προχωρούν σε άλλες με ακόμα ενάμισι εκατομμύριο, και αφού ξεκίνησαν τα έργα έκαναν μελέτη για να αποδειχθεί ότι το κτήριο πρέπει να κατεδαφιστεί. Ότι ούτε τα ντεπόζιτα νερού δεν σηκώνει στην ταράτσα, ούτε καν αντέχει βιβλιοθήκες στα γραφεία των δικαστών. Και μάλιστα, οι μελετητές υποδεικνύουν ότι πολίτες πρέπει να μαζεύονται μόνο στο ισόγειο διότι οι πάνω όροφοι δεν αντέχουν βάρος. Ποιος δικαστής και ποιος δικηγόρος θα πάει να δουλεύει εκεί όλη μέρα, γνωρίζοντας ότι βρίσκεται σε κτήριο που μπορεί να πέσει στο κεφάλι του ανά πάσα στιγμή. Ακόμα και με μικρής έντασης σεισμό. Διότι, άμα δεν αντέχει τα ντεπόζιτα νερού, προφανώς δεν αντέχει ούτε σεισμό.

Και μέσα στο χάος, έχεις και τον Αρχιεπίσκοπο να αποφασίζει ότι θα κάνει την Οικία Χατζηγεωργάκη Κορνέσιου θρησκευτικό μουσείο και να ξεσηκώνει αντιδράσεις. Κι αυτό, αν θέλετε τη γνώμη μου, είναι το λιγότερο. Το χειρότερο είναι που θα κάνει, λέει, μουσείο και τον ιερό ναό Αγίου Αντωνίου στην παλιά Λευκωσία, αλλά και τον καθεδρικό Αγίου Ιωάννη, επίσης μουσείο. Θα γεμίσει ξαφνικά η παλιά Λευκωσία μουσεία. Διότι, ο Αρχιεπίσκοπος κτίζει τεράστιο Καθεδρικό ναό και θα κλείσει όλες τις εκκλησίες της γειτονιάς για να γεμίζει ο Καθεδρικός. Τι είναι οι εκκλησίες Μακαριότατε; Καταστήματα, που κλείνουν επειδή άνοιξε πολυκατάστημα στην περιοχή, ήμαρτον σου;

aristosm@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...