To Top
15:46 Κυριακή
19 Ιανουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ο Αντωνέλλος, η παραίτηση και τα θύματα των τετραμήνων
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ο Αντωνέλλος, η παραίτηση και τα θύματα των τετραμήνων
  14 Ιανουαρίου 2020, 10:54 πμ  
«Η νομοθεσία που μου δόθηκε για υλοποίηση και εφαρμογή αναγκαστικά έθετε σημαντικούς προσδιορισμούς ως προς την άνεση των εκπαιδευτικών να διδάξουν πολύ διεξοδικά όσα τα δελτία μάθησης προέβλεπαν σε εξεταζόμενα και μη εξεταζόμενα μαθήματα. Από την άλλη, η ισχύουσα νομοθεσία δεν καθορίζει καμιά παράμετρο για τη θεματοθέτηση, διόρθωση, αναβαθμολόγηση αλλά και την οργάνωση των κεντρικών εξετάσεων. Δημιουργήθηκε μέγας πανικός στα σχολεία, στους εκπαιδευτικούς, μαθητές και γονείς…». Τάδε έφη Σπύρος Αντωνέλλος μέχρι χθες προϊστάμενος της Υπηρεσίας Συντονισμού Εξετάσεων Τετραμήνων. Παραιτήθηκε πυροβολώντας τον νέο υπουργό Παιδείας.
 
Προσέξτε! Αν τα ανωτέρω τα έλεγε ο πρόεδρος της ΟΕΛΜΕΚ θα ήταν ήσσονος σημασίας. Αν τα έλεγε ο πρόεδρος της ΠΣΕΜ θα είχε μικρή σημασία. Αν τα έλεγαν κάποιοι γονείς μαθητών στην Α’ Λυκείου, που τα παιδιά τους μετατράπηκαν φέτος σε πειραματόζωα, το ίδιο επίσης. Ούτε καν αν τα έγραφε η στήλη αυτή ή κάποιος συνάδελφος θα είχαν ιδιαίτερη σημασία. Έχουν, όμως, τεράστια σημασία διότι τα λέει ο επικεφαλής της υπηρεσίας των τετράμηνων εξετάσεων. Έχουν τεράστια σημασία επειδή τα λέει τώρα που παραιτήθηκε.
 
Όχι πως η στήλη είχε την παραμικρή αμφιβολία για το φιάσκο των τετράμηνων εξετάσεων, για την προχειρότητα με την οποία προωθήθηκαν και την εγκληματική συμπεριφορά του τέως υπουργού,  του κ. Αντωνέλλου και του τέως προέδρου των οργανωμένων γονέων, οι οποίοι αρνούντο να δουν το χάος το οποίο είχε προκληθεί. Όμως, η χθεσινή παραίτηση του κ. Αντωνέλλου και ο τρόπος με τον οποίο επέλεξε να εμφανίσει το θέμα, αποτελούν την επισφράγιση όσων η στήλη έγραφε επανειλημμένως τους τελευταίους μήνες. Αποτελούν την απόλυτη δικαίωση εκπαιδευτικών, γονέων και μαθητών, που με αγωνιώδη τρόπο προσπαθούσαν να εξηγήσουν ότι η εγκληματική προχειρότητα των αρμοδίων είχε εξοντώσει τους 15χρονους μαθητές.
 
Ο κ. Αντωνέλλος ήταν εκείνος ο οποίος επί μήνες και επί καθημερινής βάσεως γύριζε από κανάλι σε κανάλι και παθιασμένα τα έβαζε με όσους αντιδρούσαν στις εξετάσεις. Ήταν εκείνος ο οποίος δεν σήκωνε μύγα στο σπαθί του από οποιονδήποτε τολμούσε να προτάξει τα προβλήματα των τετράμηνων εξετάσεων. Φώναζαν οι εκπαιδευτικοί ότι ήταν αδύνατο να προλάβουν να καλύψουν την ύλη μέχρι τις εξετάσεις και απαντούσε ότι υπερβάλλουν διότι έχει αφαιρεθεί ύλη. Φώναζαν οι μαθητές ότι δεν προλαβαίνουν να εμπεδώσουν την ύλη διότι οι εκπαιδευτικοί τρέχουν να την προλάβουν και τους απαντούσε ότι υπερβάλλουν και ότι πρέπει να στρωθούν στο διάβασμα. Φώναζαν οι γονείς (όχι ο Νικηφόρου) ότι τα παιδιά τους έχουν εξοντωθεί από την ύλη, από τα πάμπολλα διαγωνίσματα και ότι καταφεύγουν στην παπαγαλία (που είναι άκρως αντιεκπαιδευτική) και τους απαντούσε ότι υπερβάλλουν. Φώναζαν πολλοί για την εκτόξευση των φροντιστηρίων για να μπορέσουν τα παιδιά να καλύψουν όσα ήταν αδύνατο να προλάβουν οι καθηγητές στην τάξη και τους απαντούσε ότι υπερβάλλουν και ότι δεν χρειάζονται φροντιστήρια.
 
Ήταν ο άνθρωπος ο οποίος απέρριπτε ό,τι έλεγαν οι εκπαιδευτικοί και τους απαξίωνε, ξεχνώντας ότι ήσαν συνάδελφοί του κάποτε. Ομάδα μαθητών, που τον επισκέφτηκε στο υπουργείο για να του εκφράσουν την απόγνωσή τους, κατάγγειλαν στη στήλη ότι τους αποπήρε. Ο Χαμπιαούρης τον είχε αναγορεύσει σε εκπρόσωπο Τύπου του υπουργείου Παιδείας για να τοποθετείται επί παντός επιστητού. Ήταν η τελευταία απέλπιδα προσπάθεια του να γλυτώσει τον ανασχηματισμό. Στηρίχτηκε στην ελλαδίτικη ευφράδεια του Αντωνέλλου. Χαιρόταν επειδή αντέκρουε με ευγλωττία εκπαιδευτικούς, μαθητές και δημοσιογράφους και πίστευε ότι έτσι θα άλλαζε την δική του θεοσκότεινη εικόνα ως υπουργός.
 
Έχει, όμως, ο καιρός γυρίσματα. Με την αλλαγή υπουργού ο Αντωνέλλος βρέθηκε από τα ψηλά στα χαμηλά. Ο Προδρόμου –για δικούς του λόγους- τον προσγείωσε. Μάλιστα, ανώμαλα. Τον αγνόησε πλήρως. Μέχρι που τον υποχρέωσε χθες σε παραίτηση από την υπηρεσία τετράμηνων εξετάσεων. Ο κ. Αντωνέλλος άλλαξε στάση άρδην. Προσπάθησε να καλύψει τον εαυτό του και να εκθέσει εμμέσως τον Προδρόμου γιατί τον απαξίωσε. Στην προσπάθεια να καταδείξει πόσο μεγάλο βάρος τράβηξε (και όντως ήταν πολύ μεγάλο αλλά ήταν επιλογή του) έδωσε την εικόνα του χάους που επικρατούσε σε όλα τα επίπεδα στον τομέα των τετράμηνων εξετάσεων.
 
Έφτασε στο σημείο να αναφέρεται σε «μεγάλο πανικό» που δημιουργήθηκε παντού. Ξέχασε ένα πράγμα, όμως, ο κ. Αντωνέλλος. Ότι αυτό το χάος που επικρατούσε και αυτός ο πανικός που προκλήθηκε, ήταν η μεγάλη εικόνα την οποία απεγνωσμένα πασχίζαμε να του δείξουμε το προηγούμενο τετράμηνο. Ήταν η μεγάλη εικόνα την οποία ο ίδιος πεισματικά αρνείτο να δει. Ήταν η πραγματική εικόνα η οποία θυματοποιούσε και εκπαιδευτικούς και γονείς και μαθητές.
 
Ξέχασε ακόμη, πως το φαινόμενο ανθρώπων οι οποίοι αλλάζουν άρδην συμπεριφορές όταν κατρακυλήσουν από τα ψηλά στα χαμηλά είναι καταδικαστέο. Ότι κανείς δεν ξεχνά τις απαξιωτικές συμπεριφορές. Δεν θα μας απασχολούσε τόσο πολύ η αλλαγή συμπεριφοράς του κ. Αντωνέλλου, αν πίσω από αυτήν δεν κρύβονταν κάποια θύματα. Στην προκειμένη περίπτωση οι μαθητές της Α’ Λυκείου. Πέρασαν ένα εξοντωτικό τετράμηνο δίκην πειραματόζωων.
Καιρός, λοιπόν, οι φωστήρες του υπουργείου Παιδείας να μάθουν να ακούνε όταν τους υποδεικνύονται προβλήματα. Διότι τα παιδιά του κόσμου δεν μπορεί να θυματοποιούνται χάριν των οποιωνδήποτε εγωισμών!
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...