To Top
19:21 Πέμπτη
20 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Ενεργητική παρέμβαση στις εξελίξεις από κράτη της περιοχής
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Ενεργητική παρέμβαση στις εξελίξεις από κράτη της περιοχής
  19 Ιανουαρίου 2020, 9:00 πμ  
ΣΤΗΝ περιοχή μας διαδραματίζονται ραγδαίες και ενίοτε επικίνδυνες εξελίξεις. Εξελίξεις οι οποίες μπορεί να οδηγήσουν και σε μια πολεμική σύρραξη, που δεν αποκλείεται να εξελιχθεί σε γενικευμένη. Η κίνηση της αμερικανικής κυβέρνησης, του Προέδρου Τραμπ, να δολοφονήσει τον Ιρανό στρατηγό Σουλεϊμανί, ενώ βρισκόταν στο Ιράκ για επίσκεψη, αποτέλεσε ενέργεια που θα μπορούσε να προκαλούσε πόλεμο. Ένα πόλεμο που σαφώς και δεν θα περιοριζόταν μεταξύ των χωρών αλλά θα εμπλέκονταν προφανώς κι άλλες χώρες. Είναι δε σαφές πως τέτοιες ενέργειες, δυστυχώς, προσφέρουν έδαφος σε ανεγκέφαλους τρομοκράτες να δράσουν. Όχι πως χρειάζονται αφορμές, αλλά τέτοιες ενέργειες όπως φάνηκε και στο παρελθόν ενισχύουν τον «τυφλό» φανατισμό.

Η ΠΡΟΣΟΧΗ τα τελευταία 24ωρα είναι στραμμένα στη Λιβύη. Κυρίως σε ό,τι αφορά τις διπλωματικές παρεμβάσεις. Συνήθως αυτές οι παρεμβάσεις έχουν ως στόχο την εκτόνωση της κρίσης και αυτό είναι σωστό και επιβαλλόμενο. Την ίδια ώρα, είναι πρόδηλο πως τέτοιες πρωτοβουλίες αποσκοπούν και στη διαμόρφωση νέων πρωταγωνιστών επιρροής, νέων δεδομένων με απώτερο στόχο τον έλεγχο. Οι πρωταγωνιστές μιας ειρηνευτικής προσπάθειας προφανώς και θέλουν να επιβάλλουν τους όρους τους και να έχουν ρόλο και την επόμενη ημέρα. Όλα αυτά τα γεωστρατηγικά παιχνίδια είναι γνωστά και επαναλαμβανόμενα. 

Η ΤΟΥΡΚΙΑ, για παράδειγμα, κινείται σε δυο άξονες ως προς τις εξελίξεις στην περιοχή. Διά της ισχύος πρώτα και στη συνέχεια με τη διπλωματία. Πρώτα επιβάλλει, δηλαδή, μέσα από τη στρατιωτική της δύναμη την παρουσία της και στη συνέχεια αναζητεί και εξασφαλίζει ρόλο. Αυτό είναι ένα παιχνίδι που η κατοχική Τουρκία το επαναλαμβάνει συνεχώς. Είναι μια δοκιμασμένη συνταγή που στις πλείστες φορές θεωρείται πετυχημένη ως προς την επίτευξη επιδιώξεων. Πόσο αποδίδει αυτή η πολιτική είναι ένα άλλο ζήτημα. Άλλωστε, κάθε πολιτική συνδέεται και με τις ευρύτερες επιδιώξεις μιας χώρας και τον χαρακτήρα της. Η Άγκυρα έχει διαμορφώσει μια επιθετική, επεκτατική πολίτική, η οποία παραβιάζει το διεθνές δίκαιο. 

Η ΠΕΡΙΟΧΗ μας συχνά-πυκνά βρίσκεται στο επίκεντρο του διεθνούς ενδιαφέροντος λόγω των συγκρούσεων, των πολέμων. Κι όμως, μπορεί να αποτελέσει μια περιοχή ειρήνης και ανάπτυξης. Υπάρχουν όλες οι προϋποθέσεις. Εν πρώτοις η γεωγραφική θέση, κατά δεύτερο ο φυσικός θαλάσσιος πλούτος. Η Κυπριακή Δημοκρατία και η Ελλάδα έχουν αναλάβει πρωτοβουλίες με χώρες της περιοχής. Μπορεί αυτές οι πρωτοβουλίες να μην έχουν αποδώσει πολλά μέχρι στιγμής. Είναι, όμως, ένα μοντέλο που μπορεί να αποδώσει φτάνει να αναδειχθούν τα κοινά συμφέροντα και να υπάρχουν εργαλεία υλοποίησης πολιτικών και αποφάσεων. 

ΑΠΟΤΕΛΕΙ αναγκαιότητα να διαμορφωθούν συνθήκες και προϋποθέσεις ειρήνευσης στην περιοχή. Οι μικρές χώρες δύσκολα μπορούν να διαδραματίσουν ρόλο. Εάν, όμως, συνασπιστούν αυτό μπορεί να γίνει. Χωρίς να διασφαλίζεται η επιτυχία ενός τέτοιου εγχειρήματος, θεωρούμε πως προσπάθειες πρέπει να γίνονται. Η περιοχή μάς αφορά γιατί εδώ ζούμε. Η παθητική παρακολούθηση των εξελίξεων έχει κόστος. Η ενεργητική διπλωματία προσφέρει δυνατότητες και ευκαιρίες. Η παθητική αντιμετώπιση αποβαίνει σε βάρος των μικρών και μη ταραχοποιών. 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...