To Top
10:33 Τρίτη
25 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Θεσμοθέτηση συνεργασίας και αναθέρμανση ΕΑΔ
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Θεσμοθέτηση συνεργασίας και αναθέρμανση ΕΑΔ
  18 Ιανουαρίου 2020, 9:00 πμ  
ΕΛΛΑΔΑ και Κύπρος έχουν -για ιστορικούς κι άλλους λόγους- μια κοινή πορεία. Παρά τους όποιους ισχυρισμούς διαφόρων ανιστόρητων, διαχρονικά τα δυο κράτη πορεύθηκαν μαζί. Ακόμη και πριν την κυπριακή ανεξαρτησία. Ο συντονισμός ενεργειών γίνεται διαχρονικά με τα απευθείας κανάλια επικοινωνίας και συνεννόησης που έχουν διαμορφωθεί. Είτε στο επίπεδο Προέδρου και Πρωθυπουργού είτε και σε επίπεδο υπουργών. Η συνεργασία των διπλωματικών αποστολών είναι συνεχής και παραγωγική. 
 
ΟΛΟΙ κάνουν λόγο για συνεργασία, για συντονισμό μεταξύ των δυο κυβερνήσεων. Κι αυτό αφορά διαχρονικά όλες τις κυβερνήσεις Ελλάδος και Κύπρου, κυρίως από της μεταπολίτευσης, το 1974 και εντεύθεν. Πόσο αποδίδει ή όχι αυτό το μοντέλο συνεργασίας είναι ένα ζήτημα που θα πρέπει να αξιολογηθεί, να εξεταστεί με βάση τα δεδομένα, πρωτίστως όμως μέσα από τα αποτελέσματα. Εκείνο, ωστόσο, που δεν μπορούμε να αντιληφθούμε είναι γιατί δεν υπάρχει ένα θεσμοθετημένο όργανο συνεργασίας μεταξύ των δυο κρατών. Υπάρχει, για παράδειγμα, Ανώτατο Συμβούλιο Συνεργασίας Ελλάδος και Τουρκίας, το οποίο συγκαλείται, όχι τόσο συχνά λόγω της τουρκικής συμπεριφοράς, στο οποίο συμμετέχουν αξιωματούχοι στο ψηλότερο επίπεδο, Προέδρου, Πρωθυπουργού, που πλαισιώνονται από υπουργούς αναλόγως και των θεμάτων στην ατζέντα. Διερωτόμαστε γιατί δεν συστήνεται ένα κοινό όργανο συνεργασίας μεταξύ της Ελλάδος και της Κύπρου. Φοβούνται κάποιοι ότι θα παρεξηγηθεί μια τέτοια κίνηση; Πρόκειται για μια συνηθισμένη πρακτική μεταξύ δυο κρατών, που επιδιώκουν μια πιο συστηματική συνεργασία, που θα έχει και πρακτικά αποτελέσματα. Ως φαίνεται, όμως, δεν είμαστε κοντά σε τέτοιο ενδεχόμενο λαμβάνοντας υπόψη τα όσα είπε προ ημερών ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. Ερωτηθείς αν τίθεται θέμα θεσμοθέτησης του Ανωτάτου Συμβουλίου Στρατηγικής Κύπρου – Ελλάδας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «δεν χρειάζονται νομοθετικά μέτρα. Έχω την εντύπωση ότι το μνημόνιο συναντίληψης που υπεγράφη είναι αρκούντως ικανοποιητικό για να δώσει τις κατευθυντήριες γραμμές, αλλά και τo πλαίσιo μέσα στo οποίo κινείται η στενότατη και αγαστή συνεργασία με την εκάστοτε ελληνική κυβέρνηση». 

ΤΗΝ ίδια ώρα, Ελλάδα και Κύπρος ενόψει και των όσων διαδραματίζονται στην περιοχή, κυρίως στην κυπριακή ΑΟΖ, θα πρέπει να εξετάσουν εκ νέου το ενδεχόμενο επανασύστασης του πάλαι ποτέ Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος. Ήταν ένα πλαίσιο αμυντικής συνεργασίας, το οποίο συστάθηκε τη δεκαετία του ΄90, το οποίο βαθμηδόν εγκαταλείφθηκε. Οι λόγοι εγκατάλειψης είναι πολλοί και έχουν συζητηθεί πολλές φορές στο παρελθόν. Αυτό δεν έχει σημασία σήμερα. Εάν κρίνουν οι δυο κυβερνήσεις ότι υπάρχει ανάγκη αναθέρμανσης αυτού του δόγματος, αυτής της συνεργασίας θα πρέπει να προχωρήσουν προς αυτή την κατεύθυνση. Σπεύδουμε να αναφέρουμε για όσους θα επιχειρήσουν να διαστρεβλώσουν ένα τέτοιο εγχείρημα πως δεν θα έχει επιθετικές βλέψεις. Δεν προετοιμαζόμαστε για να επιτεθούμε, να προκαλέσουμε συγκρούσεις. Αμυντικό και αποτρεπτικό χαρακτήρα θα έχει αυτή τη συνεργασία.

ΠΟΥ βλέπουν το κακό; Γιατί πρέπει να μην γίνονται κινήσεις αποτροπής; Έχουμε απέναντι μας μια χώρα άκρως επιθετική και επεκτατική. Μια χώρα που κατέχει τμήμα της χώρας μας, που αλωνίζει στην κυπριακή ΑΟΖ και θα… παρεξηγηθούμε εάν προετοιμαζόμαστε για να αποτρέψουμε νέα επιθετική της κίνηση; Μόνο διά της προετοιμασίας και τη λήψη αποτρεπτικών μέτρων μπορεί να αντιμετωπιστεί η τουρκική επιθετικότητα και να επιτευχθεί στο τέλος η ανατροπή των κατοχικών δεδομένων. 
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...