To Top
12:55 Τετάρτη
19 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Αναθέματα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Αναθέματα
  26 Ιανουαρίου 2020, 10:50 πμ  
    Όταν ένα κράτος διολισθαίνει σε κατώτερη θέση στους δείκτες μέτρησης της διαφθοράς, κτυπά καμπανάκι. Καμπανάκι για την αξιολόγηση της αποτελεσματικότητας των όποιων μέτρων λαμβάνονται για την πάταξή της. Είναι κοινό μυστικό πως η διαφθορά είναι μια γάγγραινα για την Κυπριακή Πολιτεία που κρατά χρόνια. Τα κατεστημένα και οι επιτήδειοι επιβιώνουν παντός καιρού, ιδεολογίας και χρώματος. Είναι οι χαμαιλέοντες της κυπριακής κοινωνίας που αντιμετωπίζουν με ειρωνικό μειδίαμα κάθε αναφορά, που γίνεται στην πάταξη της διαφθοράς –κατάντησε κακόγουστο ανέκδοτο. 

    Και δεν μπορεί η καταγραφή για τη χώρα μας, σε ό,τι αφορά τη διαφθορά, να εξαντλείται σε μια ανούσια αντιπαράθεση μεταξύ αντιπολίτευσης και κυβέρνησης, όταν και οι δύο δοκιμάστηκαν και απέτυχαν να πατάξουν αυτή τη λερναία ύδρα. Στο τέλος-τέλος αυτό που μετρά είναι η αποτελεσματικότητα και όχι οι κορώνες που ανταλλάσουν μεταξύ τους. Ούτε και ενδιαφέρει, όλους, εμάς, τους απλούς πολίτες, ποιος βάζει επικοινωνιακά, τέρμα στο αντίπαλο κομματικό γκολπόστ. Πολύ απλά ο τρόπος διαχείρισης και από τις δύο πλευρές μάς δημιουργεί αισθήματα αποστροφής…

    Η πάταξη της διαφθοράς είναι η μεγαλύτερη πρόκληση μπροστά στον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Καθώς μετρά αντίστροφα για την έξοδο του από την πολιτική, προφανώς δεν θα ήθελε να τού μείνει η «τάτσα» ότι επί των ημερών του η διαφθορά κτύπησε κόκκινο. Καλό είναι να θυμάται πως η σύγχρονη πολιτική ιστορία δεν θα τον καταγράψει στα κατάστιχα της, μόνο για τις επιδόσεις του στο Κυπριακό –εδώ δεν έχει να ανησυχεί λιγότερο ή περισσότερο από τους προκατόχους του–. Θα τον καταγράψει βασικά για τη διαφθορά. Και οι βαθμολογίες σε αυτό το κεφάλαιο είναι εξαιρετικά χαμηλές.

    Και πάμε στη Νομοθετική Εξουσία, που συνεχίζει το… γαϊτανάκι με τα Μη Εξυπηρετούμενα Δάνεια και τον κατάλογο των Πολιτικά Εκτεθειμένων Προσώπων, με ένα τρόπο που την εκθέτει. Στην εποχή που η ανθρωποφαγία κτυπά κόκκινο, θα δεχτούμε ότι η δημοσιοποίηση του περιβόητου καταλόγου της τέως διοικήτριας της Κεντρικής Τράπεζας, Χρυστάλλας Γιωρκάτζη, θα υπηρετήσει το κουτσομπολιό και τη δημόσια διαπόμπευση κάποιων πολιτικών προσώπων μπορεί και άδικα… Το ζήτημα όμως παραείναι σοβαρό για να το «κλωτσούν» από το ένα γήπεδο στο άλλο και από τη μια χρονική συγκυρία στην άλλη μπας και ξεχαστεί… Ο λαλίστατος πρόεδρος της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, Ζαχαρίας Κουλίας,– που όλα τα σφάζει και όλα τα μαχαιρώνει όταν θέλει και για όποιους θέλει– όπως και ο Πρόεδρος της Βουλής, Δημήτρης Συλλούρης, προβληματίζουν με τον τρόπο που αντιδρούν. Το κόμμα του κ. Κουλία αλήθεια, τι λέει επί αυτού; ‘Η λείπει από το ψυσιηκό να μην το βρει το κρίμα – να μην βρει τον μπελά του γιατί δεν είναι και η πιο εύκολη περίπτωση διαχείρισης ο συγκεκριμένος βουλευτής του… 

    Η Βουλή μένει εκτεθειμένη με δείγματα έλλειψης πολιτικής βούλησης για ένα ζήτημα που αφορά τα του οίκου της. Όταν υπάρχει θέληση μπορεί να ενδιατρίψει στο ζήτημα, χωρίς να επιτρέψει τον κανιβαλισμό προσώπων, γιατί πώς να το κάνουμε τις πλείστες φορές από εκεί είναι που ξεκινούν όλα και από πολύ συγκεκριμένους βουλευτές!!! Όλα τα άλλα είναι προφάσεις εν αμαρτίαις. Και να καθαρίσει ο στάβλος του Αυγεία χρειάζεται βούληση και να ανασκουμπωθούμε όλοι σε όποιο πόστο και εάν είμαστε. Από τον πρώτο μέχρι και τον τελευταίο πολίτη αυτής της Πολιτείας. Δικαιολογίες δεν χωρούν εδώ που φτάσαμε. Είναι ύψιστη υποχρέωση προς τις επόμενες γενιές.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...