To Top
05:53 Σάββατο
29 Φεβρουαρίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
ΟΙ... ευαισθησίες μας και άλλα μικρά
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • ΟΙ... ευαισθησίες μας και άλλα μικρά
  27 Ιανουαρίου 2020, 9:45 πμ  
«Eίμαστε λυπημένοι από την είδηση για τον φονικό σεισμό που κτύπησε την περιοχή κοντά στη Σιβρίτσε στην Τουρκία. Ειλικρινά συλλυπητήρια στις οικογένειες και τους αγαπημένους όλων όσοι έχουν χαθεί. Οι σκέψεις μας είναι με τους τραυματίες και όλους όσοι έχουν επηρεαστεί. Ευχόμαστε τα καλύτερα στις ομάδες διάσωσης για τις προσπάθειές τους». Με αυτό το λακωνικό tweet από το υπουργείο Εξωτερικών «τοποθετήθηκε» η Κυπριακή Δημοκρατία απέναντι σε μια ανθρώπινη τραγωδία που συνέβη σε μια χώρα με την οποία, ναι, βρισκόμαστε «απέναντι». Αναρωτιέμαι –αφελώς ίσως, και εν γνώσει των «συνεπειών» από τους… φλογερούς– πόσο πιο υπερβατικό και προχωρημένο θα ήταν εκ μέρους μας, ιδίως τώρα (και πάλι!) που δεχόμεθα τόσες προκλήσεις από το καθεστώς της γείτονος: (α) ένα λιγότερο τυπικό μήνυμα, και (β) μια προσφορά χείρας βοηθείας, όπως έχουμε κάνει και προς άλλες χώρες; 
 
Πόσο δυσκολεύομαι, μα τον Θεό, να χωνέψω την είδηση ότι στην αλυκή της Λάρνακας βρέθηκαν 20 πεθαμένα φλαμίνγκο. Αυτό λέει, εκτός από το στρες λόγω του ψύχους, οφείλεται σε υπολείμματα από σκάγια όπλων, αφού εκεί ήταν παλιά το σκοπευτήριο της πόλης. Οφείλεται όμως και στην απόρριψη σκυβάλων από ανθρώπους-σκουπίδια! Ας μην αναλύσουμε εδώ το συγκεκριμένο ανθρώπινο είδος, που ευδοκιμεί ευρέως στον τόπο μας. Είναι σαφές ότι αυτό το κομμάτι της κοινωνίας δεν γεννήθηκε σκουπίδι – έγινε! Ας επικεντρωθούμε σε αυτό, λοιπόν. Ώστε να αναγνωρίσουμε το πρόβλημα, να το κατανοήσουμε, και τότε μόνο ίσως αξιωθούμε να λάβουμε μέτρα ουσιαστικής πρόληψης, και όχι μόνο τιμωρητικά. Τα οποία σε ένα κράτος υλικής ηθικής, έχετε δει πουθενά να έχουν αποφέρει ποτέ αποτέλεσμα;
 
Υστερόγραφο: Ο υπουργός Γεωργίας, λέει, έδωσε εντολή για «πλήρη διερεύνηση». Θα πρέπει, αυτό το κράτος, να έχει ολόκληρο βουνό από… πλήρεις διερευνήσεις! Κι από εντολές!
 
Σε ειδική εκδήλωση, που πραγματοποιήθηκε την Παρασκευή στη Νέα Υόρκη για την Διεθνή Ημέρα Εκπαίδευσης, ένας δικός μας άνθρωπος, ο πρώην Επίτροπος της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση, τιμήθηκε για τις υπηρεσίες του σε μια πολύ δύσκολη περίοδο, ειδικά με τα μεταναστευτικά ρεύματα. Η εκδήλωση διοργανώθηκε από τη μη κερδοσκοπική οργάνωση Education Cannot Wait (ένα καινούργιο παγκόσμιο ίδρυμα που στόχο έχει να εξασφαλίζει στα παιδιά συνέχιση της εκπαίδευσής τους ακόμα και σε καταστάσεις επείγουσες, επικίνδυνες και κρίσεως), υπό την αιγίδα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, παρουσία του Γ.Γ. Αντόνιο Γκουτέρες. Στο σκεπτικό της ανακήρυξης, η Education Cannot Wait εκφράζει «τον βαθύ θαυμασμό για τα επιτεύγματα και την εμπνευσμένη ηγεσία» του Χρήστου Στυλιανίδη ως Ευρωπαίου Επιτρόπου Ανθρωπιστικής Βοήθειας και Διαχείρισης Κρίσεων.
 
> Εάν αυτούς που τιμούνται και τους σέβονται στο εξωτερικό, τους τιμούσαμε και τους σεβόμασταν και εδώ, η Κύπρος θα ήταν μια άλλη χώρα. Εννοείται, πολύ καλύτερη!
 
Η ελληνική κυβέρνηση ετοιμάζει νομοσχέδιο με το οποίο θα είναι άμεσα υποχρεωτική η καταγραφή όλων των Μη Κυβερνητικών Οργανισμών (ΜΚΟ) σε ένα μητρώο, ώστε να μη δρουν ανεξέλεγκτα, όπως γίνεται μέχρι τώρα, ιδίως στο Προσφυγικό, όπου διαχειρίζονται πολλά εκατομμύρια, και έτσι να δοθεί ένα τέλος σ’ όλο αυτό το χάος. 
 
> Ποτέ δεν θα σταματήσω να απορώ γιατί τα αυτονόητα, στη δική μας περιοχή του πλανήτη, είναι τόσο δύσκολο να γίνονται αμέσως.
 
Και, κάτι ακόμα, εξίσου ανάλαφρο: Η Ελένη Μενεγάκη αφήνει την τηλεόραση και αρχίζει τα ταξίδια. Μιλάμε για σοφή γυναίκα τελικά...
 
Ένας ορισμός. Πάνθεον: Τόπος που ενταφιάζονται όσοι κινδυνεύουν να ξεχαστούν. – Georges Henein, 1914-1973, Αιγύπτιος σουρεαλιστής συγγραφέας. (Πηγή: Roland Jaccard, Το λεξικό του απόλυτου κυνισμού, Εκδόσεις Ποταμός)
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...