To Top
21:11 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Τρόποι υπάρχουν για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Τρόποι υπάρχουν για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές
  16 Φεβρουαρίου 2020, 9:34 πμ  
Η Κύπρος όπως και η Ελλάδα είναι δύο χώρες που από την αρχή της κρίσης είχαν από τα πιο ψηλά μη εξυπηρετούμενα δάνεια. Πάντα στο προσκήνιο και στις δύο χώρες οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Το θέμα είναι τι κάνει η κάθε χώρα για να μπορέσει να λύσει το πρόβλημα. Στην Κύπρο και την Ελλάδα το νομοθετικό σώμα κάθε χώρας εστίασε κυρίως από την αρχή στις εκποιήσεις, κυρίως για να μην χάσουν ευάλωτες ομάδες πληθυσμού τα σπίτια τους. Και μέχρι τώρα φαίνεται ότι δανειζόμενοι με χαμηλά εισοδήματα δεν έχουν βγει έξω από το σπίτι τους επειδή δεν πληρώνουν τις δόσεις τους. Το θέμα είναι οι στρατηγικοί κακοπληρωτές. 

Γίνονται εικασίες ότι αυτοί που δεν έκαναν χρήση του σχεδίου Εστία για να επωφεληθούν από το γεγονός ότι το κράτος θα τους πληρώνει το 1/3 της δόσης είναι στρατηγικοί κακοπληρωτές. Και μια άλλη μερίδα είναι αυτοί που ούτως ή άλλως δεν μπορούν να πληρώνουν τίποτε. Από το 2013 ακούμε για στρατηγικούς κακοπληρωτές και ακόμη δεν μάθαμε πόσοι είναι. Ήταν μια καλή ευκαιρία για την Κεντρική Τράπεζα όταν ξεκίνησε το θέμα πριν επτά χρόνια να κάνει μια έρευνα που θα αποτελεί πυξίδα για το σύστημα και πώς μπορεί να χειριστεί το θέμα. Λυπηρό να μην υπάρχουν στοιχεία παρά να γίνονται μόνο σενάρια. Το άλλο μεγάλο θέμα είναι αν υπάρχει πολιτική βούληση να πιάσει το σύστημα τους στρατηγικούς κακοπληρωτές σε όλους τους τομείς. Η Ελλάδα φαίνεται στον τομέα αυτό έχει κάνει σημαντικά βήματα προόδου. 

Με διάταξη του ελληνικού υπουργείου Οικονομικών που κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας στη Βουλή θα παρέχεται στον Τειρεσία, το αντίστοιχο σύστημα Άρτεμις, μια σειρά από κρίσιμες πληροφορίες προκειμένου να εντοπίζονται ευκολότερα οι δανειολήπτες που δεν εκπληρώνουν τις δανειακές τους υποχρεώσεις. Θα υπάρχει πλήρης άρση του φορολογικού απορρήτου και στο εξής οι διατραπεζικές εταιρείες θα μπορούν να παίρνουν όλα τα στοιχεία των φορολογουμένων από τις Εφορίες και τις φορολογικές Αρχές στην Ελλάδα. Με δεδομένο ότι ένας αριθμός δανειοληπτών έχει αλλάξει διεύθυνση κατοικίας και είναι εξαιρετικά δύσκολο στις τράπεζες να τους ταυτοποιήσουν εκ νέου και να ξεκινήσουν αλληλογραφία μαζί τους, παρέχεται από την πλευρά του υπουργείου Οικονομικών διευκόλυνση στην προσπάθεια των τραπεζών να περιορίσουν τα κόκκινα δάνεια. 

Οι τράπεζες θα μπορούν να προχωρούν γρηγορότερα στις διαδικασίες για είσπραξη των οφειλόμενων ποσών από «κόκκινα» δάνεια ενώ παράλληλα θα μπορούν να διαπιστώνουν αν ο δανειολήπτης είναι «συνεργαζόμενος», αν έχει δηλώσει την πραγματική διεύθυνση κατοικίας του. Και κάτι άλλο πολύ σημαντικό. Στην Ελλάδα ετοιμάζεται ο νέος Τειρεσίας, δηλ. ένα «μάτι» ηλεκτρονικό που θα βλέπει όλα τα χρέη των πολιτών. Ουσιαστικά δημιουργείται φάκελος οφειλών για όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις. Θα καταγράφει τι χρωστάει ο πολίτης σε τράπεζες, Εφορία, ταμεία, και θα κτυπά «κόκκινο» για τους υπερδανεισμένους και για όσους αφήνουν απλήρωτες οφειλές. Απώτερος στόχος του σχεδίου είναι η μείωση των στρατηγικά κακοπληρωτών, ώστε να βοηθηθεί η ελληνική οικονομία και να αναθεωρηθεί επί τα βελτίω το συναλλακτικό ήθος.

Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως τo έλλειμμα πληροφόρησης μέχρι τώρα είχε επιπτώσεις στην αποτίμηση των χαρτοφυλακίων των κόκκινων δανείων και αποτελεί κώλυμα για την αντιμετώπιση των χρεών του ιδιωτικού τομέα. Αν αυτό πάει να γίνει στην Κύπρο, θα συζητούμε για προσωπικά δεδομένα και το πρόβλημα των χρεωστών θα παραμένει. Διότι αν έχεις την κουλτούρα του στρατηγικού κακοπληρωτή, σε όλων των ειδών τις συναλλαγές κουβαλάς αυτή την νοοτροπία. Τρόποι υπάρχουν για τους στρατηγικούς κακοπληρωτές βούληση δεν υπάρχει. Δεν είναι τυχαίο ότι μόλις το ακίνητο πηγαίνει στη διαδικασία της εκποίησης υπάρχουν κάποιοι που τρέχουν να πληρώσουν. Τότε βρίσκουν τα λεφτά και συζητούν για τις αναδιαρθρώσεις.
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...