To Top
11:31 Παρασκευή
3 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Το προφίλ του μέσου Κύπριου
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Το προφίλ του μέσου Κύπριου
  16 Φεβρουαρίου 2020, 10:18 πμ  
Ο υπολογισμός και η χρήση του μέσου όρου είναι πολύ χρήσιμα στο να βγάλεις συμπεράσματα για το σύνολο. Για παράδειγμα στον τουρισμό, ο Βρετανός τουρίστας αφήνει στην οικονομία μας κατά μέσο όρο €738. Δεν σημαίνει ότι όλοι οι Βρετανοί αφήνουν τόσα, ωστόσο, μπορούμε να τους συγκρίνουμε με τους Ουκρανούς που αφήνουν €563 ο καθένας. Επομένως, λέμε, οι Βρετανοί είναι οι πιο καλοί μας πελάτες.

Από κει και πέρα, λέμε ότι είναι χουβαρντάδες οι Ελβετοί που αφήνουν €875. Εάν τους συγκρίνουμε με τους Ισραηλινούς που αφήνουν €488, ο μέσος όρος υπολογίζεται στο €681,5. Ωστόσο, είναι πλασματική η σύγκριση καθώς προσελκύουμε μόλις 40.500 Ελβετούς συγκριτικά με τις 293.700 Ισραηλινών.

Έτσι, όταν λέμε για μέσο μισθό, πρέπει να είμαστε προσεκτικοί και πιο ευαισθητοποιημένοι, ιδιαίτερα όταν κάνουμε πολιτική. Ξέρουμε ότι οι τραπεζικοί υπάλληλοι και οι δημόσιοι είναι καλοπληρωμένοι, ενώ ξέρουμε ότι στα ξενοδοχεία και τα εστιατόρια οι μισθοί είναι χαμηλοί. 

Επομένως, για να βγάλεις τον μέσο μισθό, θα πρέπει να υπολογίσεις τους καλοπληρωμένους τραπεζίτες και τους κακοπληρωμένους υπαλλήλους. Εάν υπολογίσουμε ότι ο ένας παίρνει €3.000 και ο άλλος €1.000, ο μέσος μισθός είναι τα €2.000. 

Αυτό βέβαια είναι το στατιστικό δεδομένο. Γιατί στην πραγματικότητα ο ένας είναι στη βιοπάλη και στα όρια της φτώχειας, ενώ ο άλλος διάγει μια πιο άνετη ζωή. 

Θα πρέπει να ανατρέξουν όσοι μιλούν για μέσο μισθό και στην κατανομή του ανά επαγγελματική κατηγορία. Το 40% των εργαζομένων αμείβεται κάτω των €1.400… (βλ. ρεπορτάζ σελ. 1). Θα πρέπει λοιπόν να το συνδυάζουν όσοι κάνουν πολιτική και με το μέσο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών, που αντικατοπτρίζει τι πραγματικά μένει στις οικογένειες για να ζήσουν. 

Η συζήτηση αυτή πυροδοτήθηκε όταν τα στοιχεία που δημοσίευσε η Στατιστική Υπηρεσία δείχνουν τις μέσες μηνιαίες ακαθάριστες απολαβές υπαλλήλων να είναι €1.938 για το 2018, από €1.891 το 2017 παρουσιάζοντας άνοδο 2,5%. Πανηγυρίζει η κυβέρνηση και ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Ωστόσο, με την πρώτη επισήμανση του ΑΚΕΛ ότι έχουν αυξηθεί οι ανισότητες, βγήκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος να μας πει το αφήγημά του. 

Θλιβερή η τοποθέτηση του Κυριάκου Κούσιου, ο οποίος πήγε 12 χρόνια πριν, πυροβολώντας τη διακυβέρνηση Χριστόφια. «Τότε που οδήγησαν χιλιάδες αξιοπρεπείς συμπολίτες μας στην επαιτεία των κοινωνικών παντοπωλείων, που άδειασαν τα ταμεία του κράτους και άφησαν ρευστά διαθέσιμα για ένα μήνα. Τότε που οδήγησαν την οικονομία στην κατηγορία “σκουπίδια” και εκτόξευσαν την ανεργία σε πρωτοφανή επίπεδα».

Φτάνει με το παρελθόν. Το ζήτημα της ανισότητας προσλαμβάνει όλο και μεγαλύτερη σημασία τα τελευταία χρόνια. Αφορά στον τρόπο με τον οποίο κατανέμεται στον πληθυσμό το εισόδημα που κερδίζεται σε μια οικονομία. Θα πρέπει και μια δεξιά κυβέρνηση να εγκύψει στην ποιότητα ζωής των πολιτών της.

Υ.Γ. Ο μέσος Κύπριος δεν υπάρχει. Είναι πλασματικό αυτό το στατιστικό δεδομένο και χρησιμοποιείται μόνο υποβοηθητικά. Δεν ωφελεί και είναι υποκρισία να το αναδεικνύουμε από μόνο του. Καλούμαστε να ανεβάσουμε τα εισοδήματα όλων των εργαζομένων σε όλες τις οικονομικές δραστηριότητες. Το ζητούμενο δεν είναι να ρίξουμε τους μισθούς των τραπεζικών και των δημοσίων υπαλλήλων. Άλλωστε, δεν θέλαμε όλοι να εργαστούμε στον χρηματοπιστωτικό κλάδο που αποφέρει και τα πιο πολλά έσοδα...  Το ζητούμενο είναι να ανεβάσουμε τους μισθούς και στις υπόλοιπες επαγγελματικές κατηγορίες.
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...