To Top
12:44 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Αναθέματα
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Αναθέματα
  16 Φεβρουαρίου 2020, 10:50 πμ  
Δεν είναι η πρώτη φορά κι ούτε θα είναι η τελευταία, που ο τουρκικός κατοχικός στρατός προχωρεί σε επεκτατικά βήματα σε περιόδους που δεν υπάρχουν εξελίξεις στο Κυπριακό, που δεν διεξάγονται διαπραγματεύσεις. Σε αυτή τη φάση προσπαθεί να δημιουργήσει νέα τετελεσμένα και να εδραιωθεί σε πιο προχωρημένη θέση στα τείχη της παλιάς πόλης της Λευκωσίας. Κατάφερε να εκδιώξει τα συνεργεία του δήμου της πρωτεύουσας που προσπαθούσαν να αναστηλώσουν το υπό κατάρρευση καφενείο Spitfire και ακόμη αναμένεται η παρέμβαση της Ειρηνευτικής Δύναμης. Στα Στροβίλια, εδώ και καιρό ο κατοχικός στρατός προσπαθεί να εδραιώσει μια ιδιάζουσα κατάσταση με την OYNΦΙΚΥΠ να βάζει την ουρά στα σκέλια και να προσαρμόζεται στις διαταγές του Αττίλα… Η Άγκυρα και οι εδώ εγκάθετοί της προσπαθούν να δημιουργήσουν νέα τελεσμένα και στην κατεχόμενη Αμμόχωστο, ένα χαρτί που χρησιμοποιούν και για την προώθηση των ευνοουμένων της στην αναμέτρηση του προσεχούς Απριλίου για την ανάδειξη του ηγέτη του κατοχικού καθεστώτος.

Αυτές οι ενέργειες όπως και οι μηδενικές αντιδράσεις των Ηνωμένων Εθνών μας στέλνουν μηνύματα που φαίνεται πως είτε δεν γίνονται κατανοητά, είτε οι πολιτικοί μας ταγοί τα προσπερνούν και επιλέγουν να ασχολούνται με τα μικρομάγαζά τους και επικοινωνιακές εκρήξεις που θα τους δίνουν χώρο και χρόνο τηλεοπτικό. 
 
Μηνύματα έστειλε σε διάφορες παρεμβάσεις της και η ειδική αντιπρόσωπος του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, η κ. Ελίζαμπεθ Σπέχαρ. Αρχές του περασμένου Δεκεμβρίου είχε δηλώσει στο πρακτορείο «Σπούτνικ»:«Πιστεύουμε ότι ο καλύτερος τρόπος για να επιλυθούν τα ζητήματα που εκκρεμούν και έχουν να κάνουν με τους υδρογονάνθρακες είναι η επίτευξη μιας ουσιαστικής λύσης στην Κύπρο. Το αφήνουμε για την ώρα στα δικαστήρια και το αφήνουμε σε άλλους. Δεν εναπόκειται στον Γενικό Γραμματέα ή τις αποστολές να εμπλακούν»!  Μάλιστα… τουρκική εισβολή στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, δεν αφορά τα Ηνωμένα Έθνη και οι Τούρκοι μπορούν ανενόχλητοι να δρουν όπως και όποτε θέλουν εφόσον δεν βρισκόμαστε σε ακτίνα λύσης του Κυπριακού… 
 
Μετά την πρόσφατη ενημέρωση του Συμβουλίου Ασφαλείας για την ανανέωση της θητείας της Ειρηνευτικής Δύναμης στην Κύπρο, η κ. Σπέχαρ ανέφερε για τον ρόλο της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, πως συνεχίζει να διατηρεί την ηρεμία και τη σταθερότητα στην ουδέτερη ζώνη και υποστηρίζει τη μεγαλύτερη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων, που αποτελούν κρίσιμες προϋποθέσεις για τη διασφάλιση βιώσιμης ειρήνης. Κι όλα αυτά την ώρα που στο τελευταίο ψήφισμα γίνεται αναφορά σε «κανονικοποίηση των σχέσεων μεταξύ των δύο πλευρών».
 
Μιλούμε για τα Ηνωμένα Έθνη από τα οποία όλοι οι πολιτικοί ταγοί αναμένουν να θέσει τα πράγματα στη θέση τους… Επιλέγουν να λησμονούν ή προσπερνούν τα συγκεκριμένα δεδομένα που καθημερινά βιώνουμε και για τα οποία όχι μόνο ουδέν γίνεται, αλλά ως Πόντιος Πιλάτος η εδώ εκπρόσωπος του διεθνούς οργανισμού στέλνει μηνύματα ίσων αποστάσεων. Και έχει βαρύνουσα άποψη στο πώς θα ενεργήσει ο Γενικός Γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών στο Κυπριακό και στην όποια διαμόρφωση του σκηνικού για τα όποια επόμενα βήματα. Εξισώνεται το θύμα με τον θύτη. Το Κυπριακό μετατρέπεται σιγά-σιγά αλλά σταθερά σε ανταγωνισμό διαχείρισης του φυσικού πλούτου στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη, γιατί έτσι θέλησε η Τουρκία και το πέτυχε. Μια προσγειωμένη ανάλυση του σκηνικού, μας οδηγεί σε άκρως απογοητευτικές εκτιμήσεις. Οι ρητορικές πως θα βρούμε το δίκαιο μας στα Ηνωμένα Εθνη μάλλον ξεπερασμένες είναι και φοβερά οδυνηρές για τον τόπο και το λαό μας…   
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...