To Top
20:34 Δευτέρα
6 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Το έγκλημα σε ζωντανή μετάδοση
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Το έγκλημα σε ζωντανή μετάδοση
  19 Φεβρουαρίου 2020, 10:30 πμ  
Πριν λίγα χρόνια κάθε προοδευτικός άνθρωπος, που σέβεται τον εαυτό του, δεν θα διανοείτο πως θα ζούσε κάποτε σε έναν κόσμο όπου τα πάντα θα καταγράφονταν. Πόσο μάλλον να ευγνωμονεί κιόλας την ύπαρξη καμερών παντού. Στους δρόμους, στα σπίτια, στα καταστήματα… 

Λίγες ώρες μετά την απίστευτη εγκληματική ενέργεια στην Αγία Νάπα, στα γραφεία της Αστυνομίας συγκεντρώθηκαν κάμποσα βίντεο. Αν τα μοντάρει κάποιος μπορεί να στήσει ένα ντοκιμαντέρ για την προετοιμασία και την εκτέλεση ενός εγκλήματος. Με τις κινήσεις του υπόπτου, μέρες ακόμα προηγουμένως, στο ξενοδοχείο όπου κατέλυσε. Στοιχεία που θα ήταν πολύ δύσκολο να μαζευτούν και ενδεχομένως να μην κατάφερνε η Αστυνομία να έχει στα χέρια της, σε τόσο σύντομο χρονικό διάστημα, έναν ύποπτο. Τα υπόλοιπα έπονται. 

Την ίδια μέρα, σε μια παράλληλη ιστορία, ένα κορίτσι, 13 χρόνων, φτάνει στο νοσοκομείο μετά από κατανάλωση αλκοόλ. Μετά από μαρτυρία, οι ερευνητές της υπόθεσης κατέληξαν στον άνθρωπο που πούλησε στο παιδί το ποτό. «Τη ρώτησα» λέει αυτός «την ηλικία της, μου είπε 18, της ζήτησα ταυτότητα, αλλά αντ’ αυτού άφησε 5 ευρώ στον πάγκο και έφυγε με το μπουκάλι». Του λόγου το αληθές αποδεικνύεται από καταγραφή των γεγονότων από κάμερα ασφαλείας, στοιχείο που ο ίδιος θα χρησιμοποιήσει σε τυχόν προσαγωγή του. Φυσικά κάποιος μπορεί να πει, θα μπορούσε να τρέξει ξοπίσω της, θα μπορούσε να καλέσει την Αστυνομία, αλλά περιπτεράς είναι άνθρωπος, δεν είναι ο Ζορό.

Δεν ξέρω αν μπορούμε να αισθανόμαστε πιο ασφαλείς έχοντας περικυκλωθεί από κάμερες. Δεν ξέρω αν κινδυνεύουμε λιγότερο ή αν μπορούσε να εξασφαλίσουμε τεκμήρια που θα αποδεικνύουν την αθωότητά μας αν χρειαστεί. Προφανώς και το έγκλημα δεν μειώθηκε. Οι εγκληματίες δεν πτοούνται, αλλά βρίσκουν μάλλον τρόπους να ξεφεύγουν. Στο παρόν τουλάχιστον στάδιο μοιάζει να μην έχουν πλήρη συνείδηση των δυνατοτήτων της τεχνολογίας. Κι αυτό είναι καλό για την Αστυνομία, η οποία βρήκε ένα εργαλείο στο έργο της. Ταυτόχρονα, εμείς, οι ούτω καλούμενοι ανυποψίαστοι πολίτες παρακολουθούμε τα πάντα να συμβαίνουν. Την νταντά που κακοποιεί το παιδί, τον ληστή που μπουκάρει στην τράπεζα, τον μαθητή που ανοίγει πυρ στο σχολείο του, τον τρομοκράτη που κρατά ομήρους στο εμπορικό κέντρο, τον διαρρήκτη που μπαίνει από το παράθυρο, τον κομάντο που εμφανίζεται από το πουθενά στους έρημους δρόμους της Αγίας Νάπας… Όλα σαν σκηνές από κακογυρισμένες ταινίες που αρχίζουν να μας φαίνονται ως μέρος της ζωής μας. Ας μην πάψουν ποτέ τουλάχιστον να μας σοκάρουν.

chrystalla@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...