To Top
22:23 Παρασκευή
3 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Σενάρια πολιτικής φαντασίας σε βάρος της πατρίδας σου
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Σενάρια πολιτικής φαντασίας σε βάρος της πατρίδας σου
Τελευταία Ενημέρωση: 21 Φεβρουαρίου 2020, 11:27 πμ
Τα πράγματα είναι πολύ πιο απλά και διόλου συνωμοτικά, έγραφε ο Μακάριος Δρουσιώτης σε απάντησή του σε δικά μου άρθρα, που δημοσιεύσαμε χθες. Ας τα δούμε, λοιπόν, τα πράματα απλά και χωρίς συνωμοσίες. Ο Νίκος Αναστασιάδης, μας λένε (όχι μόνο ο Δρουσιώτης, μα και άλλοι σπουδαίοι αναλυτές και τα στελέχη του ΑΚΕΛ, γι΄ αυτό και το παρόν δεν έχει διάθεση να του απαντήσει, παίρνει απλώς αφορμή για να δούμε τα πράματα απλά), τίναξε στον αέρα την καλή πρόθεση της Τουρκίας να προχωρήσει σε λύση στο Κραν Μοντανά για να κυβερνήσει για δεύτερη θητεία. Δηλαδή, απέρριψε τη ΔΔΟ για να κερδίσει τις εκλογές αλλά ταυτόχρονα πήγε σε μυστική συνάντηση με τον Τσαβούσογλου και του πρότεινε λύση δύο κρατών. Πώς συμβαδίζουν αυτά; Και αν ο Τσαβούσογλου συμφωνούσε;

«Γνώριζα πως είχε συναντήσει μυστικά τον Τσαβούσογλου και του πρότεινε τη διχοτόμηση», γράφει ο Δρουσιώτης. Τα ίδια λέει και το ΑΚΕΛ από το Κραν Μοντανά μέχρι σήμερα. Προκύπτει ακόμα μια απλή απορία: Από πού έχουν τις πληροφορίες τους; Η συνάντηση, όπως οι ίδιοι λένε, ήταν μυστική και οι δυο ήταν μόνοι τους. Ο Αναστασιάδης διαψεύδει ότι πρότεινε λύση δυο κρατών, αλλά δημοσιογράφοι και ΑΚΕΛ επιμένουν ότι το πρότεινε. Αν όχι ο Αναστασιάδης, ποιος τους πληροφόρησε για το περιεχόμενο της μυστικής συνάντησης; Δεν υπονοώ τίποτα. Για να μην αρχίσουν τώρα να μου λένε ότι τους κατηγορώ αυθαίρετα ότι παίρνουν πληροφόρηση από τους Τούρκους. Μπορεί να τους πληροφόρησε ο Άιντα, για παράδειγμα. Ή η Σπέχαρ. Ας μας ενημερώσουν να ξέρουμε σε ποιους δίνουν πίστη και ικανοποιούνται με την ενημέρωση που τους κάνουν.

Υπάρχουν ακόμα πιο απλά ζητήματα και διόλου συνωμοτικά: «Τα περί δύο κρατών τα δημοσίευσε πρώτος ο «Φιλελεύθερος» (7/1/2018). Το επιβεβαίωσε εμμέσως ο Πρόεδρος σε συνέντευξή του και πάλι στον «Φιλελεύθερο» (5/11/2017)», γράφει ο Δρουσιώτης. Όπως και το ΑΚΕΛ, επικαλούνται δημοσιεύματα για να στηρίξουν τα σενάριά τους. Αλλά ο «Φιλελεύθερος» (άσχετα τι γράφει ο κάθε αρθρογράφος μας στη στήλη του) δεν κατηγόρησε ποτέ τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι συνάντησε μυστικά τον Τσαβούσογλου και του πρότεινε δυο κράτη. Και μάλιστα, στο συγκεκριμένο ρεπορτάζ, ο Κώστας Βενιζέλος που το υπέγραφε σημείωνε: «Ποιος πήρε την πρωτοβουλία να θέσει τέτοια ιδέα, πότε έγινε αυτό και μεταξύ ποιων είναι ένα μεγάλο θέμα. Πληροφορίες για το τι συνέβη υπάρχουν, ωστόσο, λόγω της σοβαρότητας του θέματος, πριν τεκμηριωθούν πλήρως, δεν θα δημοσιοποιηθούν». Ακριβώς γιατί εμείς θεωρούμε πως δεν μας επιτρέπεται να στήνουμε σενάρια χωρίς τεκμηρίωση όταν αυτά ενοχοποιούν την πλευρά μας για τη μη λύση και αθωώνουν την Τουρκία. Αυτό που έγραψε ο «Φιλελεύθερος» ήταν ότι «η τουρκική πλευρά παρουσιάζεται ανοικτή στη διαπραγμάτευση λύσης δύο κρατών» απαντώντας «σε κινήσεις που έγιναν προς αυτή την κατεύθυνση, χωρίς να κατονομάζονται οι εμπνευστές και προωθητές της ιδέας». Το γράψαμε στις 7/1/2018 και σήμερα το χρησιμοποιούν για να στηρίξουν τα δικά τους σενάρια (το έγραψε πρώτος ο «Φιλελεύθερος», λέει ο άλλος), που πια επικεντρώνονται στοχευμένα στον Αναστασιάδη και δίνουν πλήρη απαλλαγή στην Άγκυρα.
 
«Το επιβεβαίωσε εμμέσως ο Πρόεδρος σε συνέντευξή του και πάλι στον “Φιλελεύθερο”». Τι επιβεβαίωσε; Αφού είχε πει στη συνέντευξη ότι θα εξαντλήσει όλα τα περιθώρια για να φτάσει σε λύση, ρωτήθηκε «εάν δεν λυθεί, υπάρχει άλλη οδός;». Και είπε: «Θα πρέπει με τις πολιτικές δυνάμεις να υπάρξει μια ειλικρινής διαβούλευση για να δούμε τι είναι το “σχέδιο Β” που θα δημιουργεί συνθήκες ειρήνης, θα προστατεύει τον Ελληνισμό και θα διαφυλάσσει τη λειτουργικότητα του κράτους. Αλλά αυτό δεν είναι της παρούσης». Από αυτό μπορείς να τεκμηριώσεις ότι μιλά για δυο κράτη; Μόνο αν δεν έχεις άλλα στοιχεία, τεκμηριωμένα και επιβεβαιωμένα, παραπέμπεις σε τέτοια δημοσιεύματα για να ξεσκεπάσεις δήθεν τον Αναστασιάδη. Αλλιώς σιωπάς διότι η επιμονή σου την ώρα που η Τουρκία περικυκλώνει και απειλεί την πατρίδα σου δεν πετυχαίνει τίποτε άλλο παρά μόνο να της προσφέρεις απλόχερα άλλοθι για να συνεχίζει την ιμπεριαλιστική της επίθεση. Τα σενάρια, δηλαδή, δεν είναι σε βάρος του Αναστασιάδη, είναι σε βάρος της πατρίδας σου. Αν δεν το καταλαβαίνουν αυτό, δεν μπορούμε να τους αλλάξουμε και μυαλό, αυτό έχουν.

aristosm@phileleftheros.com
 
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...