To Top
07:05 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Μη τυχόν και δεν πανικοβληθούμε
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Μη τυχόν και δεν πανικοβληθούμε
Τελευταία Ενημέρωση: 27 Φεβρουαρίου 2020, 10:59 πμ
«Αυξάνονται συνεχώς οι νεκροί», «παγκόσμιος τρόμος για εξάπλωση», «σε συναγερμό οι κρατικές υπηρεσίες», «τρομακτική αύξηση του αριθμού των κρουσμάτων», «επικίνδυνος από απόσταση δύο μέτρων ο ιός». Οι τίτλοι των ημερών στα κανάλια, επενδυμένοι με χιτσκοκική μουσική υπόκρουση για μεγαλύτερο σασπένς και σε πρώτο πλάνο ρεπόρτερ με χειρουργική μάσκα και τρεμάμενη φωνή, μη τυχόν και δεν μας καταβάλει ο πρέπων πανικός.

Η τρομολαγνεία για τον κορωνοϊό έχει χτυπήσει «ταβάνι» πλέον και τα μέσα ενημέρωσης - ιδιαίτερα τα τηλεοπτικά, που έχουν βρει άλλο ένα ευπώλητο θέμα τρόμου - δεν είναι άμοιρα ευθυνών. Όλη αυτή η υπερβολή που κατακλύζει κάθε βράδυ τις οθόνες, μας δημιουργεί πανικό πολύ μεγαλύτερο από την απτή απειλή. Ναι, είναι αλήθεια πως η χώρα μας δεν έχει την υποδομή για να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο μιας πανδημίας, όπως άλλωστε και πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αλλά, τη λύση δεν θα τη βρούμε με το να μας προκαταλαμβάνει ο πανικός. Ούτε με το να μας κυριεύουν ρατσιστικά και απάνθρωπα αισθήματα, για λόγους -δήθεν- αυτοπροστασίας.

Μόλις πριν μερικές μέρες, οι πολίτες μιας μικρής πόλης στην Ουκρανία, παρασυρόμενοι από την τρομολαγνεία σχετικά με τη μετάδοση νέων για τον κορωνοϊό, επιτέθηκαν με ξύλα, πέτρες και βόμβες μολότοφ εναντίον Κινέζων εργατών που μεταφέρθηκαν σε σανατόριο της πόλης, φοβούμενοι ότι μπορεί να μολυνθούν από τον ιό. Το δικό μας Υπουργείο Υγείας, ενώ προσπαθεί να συμμορφωθεί στις υποδείξεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και του Ευρωπαϊκού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Λοιμώξεων -ψάχνοντας χώρους για να λειτουργήσει κέντρο φιλοξενίας ατόμων τα οποία ήρθαν σε επαφή με ασθενείς με κορωνοϊό και πρέπει να μείνουν στην απομόνωση για διάστημα 14 ημερών - πέφτει συνεχώς στα τείχη που υψώνουν οι διαμαρτυρόμενοι κάτοικοι των ορεινών περιοχών. Κι αν μας χτυπήσει αύριο την πόρτα ο κορωνοϊός, θα τα ‘χουμε με τις αρμόδιες υπηρεσίες που δεν έλαβαν τα μέτρα, τα οποία δεν τις αφήσαμε να λάβουν.

Υπάρχουν, βέβαια και χειρότερα… Όπως, η σύνδεση κορωνοϊού, προσφύγων και κέντρων κράτησης. «Σήμερα που υπάρχουν σε έξαρση θέματα δημόσιας υγείας, γίνεται καλύτερα αντιληπτό από όλους, ότι θέματα όπως ο κορωνοϊός μπορούν να αντιμετωπιστούν γρήγορα και αποτελεσματικά σε μία κλειστή δομή και όχι σε μία άναρχη ανοιχτή δομή που αποτελεί “υγειονομική βόμβα”. Καλούμε τους πολίτες και τις τοπικές Αρχές να μας εμπιστευτούν: οι κλειστές δομές θα γίνουν και οι άναρχες, ανοιχτές, δομές θα κλείσουν», δήλωσε προ ημερών ο Έλληνας κυβερνητικός εκπρόσωπος, στην προσπάθειά του να πείσει για τα «πλεονεκτήματα των κλειστών δομών». Σαν να λέμε, δηλαδή, ότι οι ξένοι φέρνουν μόλυνση και γι’ αυτό πρέπει να τους φυλακίσουμε. Να κλείσουμε τον ιό μαζί με τους πρόσφυγες και τους μετανάστες σε φυλακές, για να πεθάνουν και να μη μας κολλήσουν!

Η τρομολαγνεία για τον κορωνοϊό έσπειρε μαζί με τον πανικό, τον φασισμό και τον ρατσισμό, ενώ η ανάγκη για αυτοπροστασία ισοπέδωσε κάθε αίσθημα αλτρουισμού και έγνοιας για την αξία της ζωής συνανθρώπων μας. Κι αυτή η «επιδημία» μισαλλοδοξίας μπορεί να καταστεί πολύ πιο επικίνδυνη και θανατηφόρα για την ανθρωπότητα, απ’ ό,τι ένας μεταλλαγμένος ιός γρίπης.

vasiliki.zenonos@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...