To Top
06:15 Πέμπτη
2 Απριλίου 2020
Επόμενο
Προηγούμενο
Οι διαλλακτικοί Τ/κ και τα ραντεβού στο Λήδρα Πάλας
ΑΡΧΙΚΗΑΠΟΨΕΙΣΑΡΘΡΑ ΣΤΟΝ "Φ" • Οι διαλλακτικοί Τ/κ και τα ραντεβού στο Λήδρα Πάλας
  27 Φεβρουαρίου 2020, 10:55 πμ  
Κάνουν εκστρατείες Ελληνοκύπριοι υπέρ του Μουσταφά Ακιντζί και δεν βλέπουν τι γίνεται στα κατεχόμενα. Ο Ταλάτ του έκανε τη χειρότερη επίθεση, χειρότερη κι από τις επιθέσεις του Οζερσάι και του Τατάρ. Αυτός ευθύνεται, λέει, για την εμπλοκή της Τουρκίας στο Κυπριακό. Λες και τώρα ενεπλάκη αίφνης η Τουρκία! Αυτός ευθύνεται που η Τουρκία μιλά για δύο κράτη. «Ο Ακιντζί είναι η αιτία που η Τουρκία εφαρμόζει αυτή την πολιτική στο Κυπριακό». Και αν επανεκλεγεί θα χειροτερέψουν τα πράματα, λέει. Εντάξει, έχουν ψηφοφορία και στηρίζει ο καθένας τον υποψήφιό του. Αλλά, αν οι διαλλακτικοί κατ΄ εμάς, Τουρκοκύπριοι, του ίδιου χώρου, του αριστερού, έχουν τέτοιες κόντρες, εμείς τι πιθανότητες έχουμε να συνεννοηθούμε μαζί τους. Φαντάσου, δηλαδή, ότι ο Ταλάτ, που όταν ήταν «πρόεδρος» δήλωνε ότι μέχρι και τις σημειώσεις του από τις συνομιλίες τις έστελνε στην Άγκυρα, ήταν ο πιο διαλλακτικός από όλους. Μετά έγινε ο Ακιντζί ο πιο διαλλακτικός.

Η ουσία, όμως, είναι ότι ο κάθε Τουρκοκύπριος πολιτικός είναι διαλλακτικός (ή, έστω, διαφορετικός) μέχρι να αναλάβει τον ρόλο του συνομιλητή. Μετά γίνονται όλοι μεταφορείς των τουρκικών θέσεων στο τραπέζι των συνομιλιών. Η μεγαλύτερη μάχη που έδωσε ο Ταλάτ, για παράδειγμα, στις συνομιλίες με τον Δημήτρη Χριστόφια ήταν για να περάσει την τουρκική απαίτηση να συμφωνηθούν οι τέσσερις βασικές ελευθερίες της ΕΕ για όλους τους Τούρκους υπηκόους. Ο Ακιντζί, από την άλλη, κοντραρίστηκε με την Άγκυρα όταν κατάλαβε ότι θέλει να τον εκπαραθυρώσει, για να δηλώσει ότι «επιθυμεί αδερφικές ισότιμες σχέσεις με την Τουρκία και όχι μια σχέση όπου οι Τ/κ θα είναι το παιδί για σφαλιάρες» (20/2/20). Όσο ήταν στις διαπραγματεύσεις δεν τον πείραζε που ήταν για τις σφαλιάρες και μετέφερε κι αυτός τις τουρκικές θέσεις ως δικές του. Κι αυτό δεν το λέμε εμείς ως αυθαίρετο συμπέρασμα, το έλεγαν οι δικοί μας διαπραγματευτές σε στιγμές ειλικρίνειας.

Ασφαλώς και θα είναι πιο εύκολη η διαπραγμάτευση αν απέναντι μας έχουμε τον Ακιντζί παρά τον ουρανοκατέβατο Τατάρ, που θέλει, λέει, να ανταλλάξει την επιστροφή 6% του εδάφους με τη λύση δύο κρατών και την κοινή επιτροπή για το φυσικό αέριο. Ασφαλώς κι αυτή τη στιγμή η ψηφοφορία στα κατεχόμενα εξελίχθηκε σε αναμέτρηση του Ακιντζί με τον Ερντογάν, οπότε το υγιές για εμάς είναι να επιθυμούμε επιτυχία του Ακιντζί για πολλούς λόγους. Αλλά, ας μην αιθεροβατούμε, πάλι. Οι πραγματικές θέσεις του είναι αυτές που εκφράστηκαν στο τραπέζι των συνομιλιών επί δύο χρόνια όταν απέναντι του είχε τον πιο διαλλακτικό Ελληνοκύπριο πολιτικό, αυτόν που στήριξε όσο κανένας άλλος διευθέτηση ΔΔΟ τύπου Ανάν. Και ο οποίος έφτασε στο σημείο να υποδεικνύει: «Μακάρι και ο ίδιος (ο Ακιντζί) να έχει την ορθή αντίληψη της ομοσπονδίας. Μακάρι και ο ίδιος εις όσα προβάλλει να μου βρει ένα παράδειγμα ομοσπονδίας όπου γίνονται αποδεκτά τα όσα αξιώνει για την κοινότητα του» (Ν. Αναστασιάδης, 24/4/2017).

Αποτύχαμε να συνεννοηθούμε με τους Τουρκοκύπριους. Οι πολιτικοί με τους πολιτικούς. Ακόμα κι αυτοί που έκαναν παντιέρα της πολιτικής τους τις σχέσεις που έχουν με τους Τ/κ. Χτες πραγματοποιήθηκε μία ακόμα συνάντηση ελληνοκυπριακών και τουρκοκυπριακών κομμάτων στο Λήδρα Πάλας. Αυτές τις συναντήσεις τις οργανώνει η πρεσβεία της Σλοβακίας, αλλά τις ξεκίνησε η πρεσβεία της Τσεχοσλοβακίας, προτού διαλυθεί η συνομοσπονδία εις τα εξ ων συνετέθη. Από το 1989 γίνονται αυτές οι συναντήσεις. Τριανταένα ολόκληρα χρόνια. Και είναι ακόμα στο μηδέν. Διότι, ουδέποτε συζητούν την ουσία του προβλήματός μας. Την κατοχή και τον ρόλο της Τουρκίας στην πατρίδα μας. Όποτε συζητήσουν ζητήματα που απορρέουν από την κατοχή, έποικοι, εγγυήσεις, Αμμόχωστος, εισβολή στην ΑΟΖ, δεν καταλήγουν πουθενά. Βγάζουν μόνο κοινές ανακοινώσεις για τις καιρικές αλλαγές, για τον σοβινισμό και τον εθνικισμό γενικά και αόριστα, καταδικάζουν τη βία… Πόσα χρόνια ακόμα θα κρύβουμε το πρόβλημα κάτω από το χαλί και θα ελπίζουμε να εξαφανιστεί από μόνο του; Κι εμείς και οι Τουρκοκύπριοι.

aristosm@phileleftheros.com
Σχολιάστε ή διαβάστε πατώντας εδώ...